Német rémálom

2016. szeptember 30. péntek - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Újratöltődött az aggodalom a Deutsche Bank kapcsán. Nyolc évvel ezelőtt a Lehman csőd borzolta a kedélyeket, s majdnem összezúzta a világgazdaságot, most a német kormány makacsága illetve a bank körül elfogyó levegő borzolja a kedélyeket.

német zászlók

Kép:Wikipedia

A félelmeket az töltötte újra, hogy 10 fedezeti alap lecsökkentette a limiteket a DEUTSCHE BANK-vel szemben, ugyanis jelentősen megnövekedett partneri kockázatot látnak. Egyrészt ez nem csoda, hiszen az amerikai hatóságok rekordösszegű bírságot készülnek kiszabni a bankra, másrészt ez ördögi körbe tud torkollni azzal, hogy mások is csökkentik a bankkal az üzleti aktivitást, így még nagyobb bajba kerülhet a bank. A probléma a bizalom megszűnése, ami a cég legfontosabb tőkéje. Így fontos lenne, hogy a német kormány deklarálja, hogy a DEUTSCHE BANK „too big to fail”, azaz túl nagy ahhoz, hogy hagyják megroggyanni a bankot. Mindent egybevetve a mai napon további csökkenés várható a DAX indexben.

A mai napon mintegy hat százalékkal megemeltük a Richterre vonatkozó célárfolyamunkat. Az ok, a jó stratégia, jó cariprazine értékesítések az USA-ban, az éledező bioszimiláris üzletág. Így az új 12 hónapos célárfolyamunk 6.485 forint, és a 17 százalékos felértékelődési potenciálnak köszönhetően az ajánlás felhalmozás. Ellenére a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhetően a BUX indexben is csökkenést várunk a mai napon.

USA

Eséssel indult a kereskedés a tengerentúlon, és a rossz hangulat zárásig megmaradt (Dow Jones 1,07%, S&P500 -0,93%, Nasdaq -0,93%). A második negyedéves végleges GDP adat nem okozott komoly felfordulást a piacokon, az előzetes 1,3%-os bővülést most 1,4%-ra javították. A függőben lévő lakásértékesítések augusztusi értéke a vártnál jobban alakult, tavalyhoz képest 4%- os volt a bővülés, miközben a piac 2,6%-ot várt. Az eBay árfolyama 1,4%-ot emelkedett, miután a Deutsche Bank 40 dolláros célárfolyamot fogalmazott meg vételi ajánlás mellett.

Az atlantai Fed elnök, Dennis Lockhart jövőre lesz szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban, és tegnap arról beszélt, hogy a munkaerőpiac közelíti a maximális foglalkoztatottság szintjét, az infláció is egyre közelebb kerül a 2%-os célhoz, ezért a jegybanknak hamarosan lépnie kell.

A Philadelphiai Fed elnök, Patrick Harker pedig azt mondta, hogy támogatja a decemberi kamatemelést, ha a gazdaság továbbra is a várakozásoknak megfelelően növekszik. Tegnap a Pepsi publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 1,4 dollár volt az elmúlt három hónapban, amely kedvezőbb a várt 1,32 dollárnál. A cég bevétele azonban 2%-kal csökkent. A kezdeti optimizmus után az árfolyam visszaesett zárásra és 0,3%-os pluszban zárta a kereskedést. A személyi kiadások és személyi jövedelmek augusztusi számait publikálják délután, illetve Chicagói beszerzési menedzser index és Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index is érkezik.

Európa

Vegyes hangulat jellemezte a tegnapi kereskedést. A DAX 0,3%-ot csökkent, miközben a CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 pedig 1%-ot emelkedett. A német részvénypiacon különösen a Commerzbank és a Lufthansa teljesített gyengén, de mindkettőnek elenyésző súlya van a DAX indexben. Hivatalosan is visszalépett Róma a 2024-es olimpia pályázói közül. Róma polgármestere már korábban is jelezte ezt a szándékát, így a hivatalos visszalépés sem számít meglepetésnek. 11.00 órakor eurózónás fogyasztói árindexet és munkanélküliséget fognak publikálni. Az infláció tekintetében a várakozás 0,4%, a munkanélküliség esetében pedig 10,0%.

Olaj, arany

Az OPEC megállapodást követően tegnap is folytatódott az olajár emelkedése annak ellenére, hogy további részletek nem jelentek meg a befagyasztásról. A WTI típusú kőolaj árfolyama tegnap már 48 dollár fölött is járt, mára azonban visszacsúszott 47,5 dollárra. Az arany árfolyama a globális félelmek ellenére sem tudott emelkedni, 1324 forint közelében stagnált a nemesfém árfolyama. A Citi elemzése szerint nem is érdemes komolyabb elmozdulásra számítani, véleményük szerint rövidtávon 1300-1350 dollár körül alakulhat egy uncia arany árfolyama.

Devizák

Már ötödik kereskedési napja folytatódik a forint gyengülése. Tegnap áttörte a 308-as ellenállást az EUR/HUF és a ma reggeli kereskedésben a 20 és a 30 napos mozgóátlag áttörése után már 309 forintot közelíti a devizapár. A következő szint 310,5-nél található. Az EUR/USD devizapár mozgása kezd oldalazásba váltani, a napokban 1,119-1,126 között sávozott az árfolyam. A tegnapi Fed nyilatkozatok illetve makrogazdasági adatok sem mutattak irányt, egyelőre úgy tűnik, hogy a mai kereskedésben is folytatódhat a sávozás.

Távol-Kelet

A globális félelmek miatt estek az ázsiai piacok. A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot csökkent, miközben a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett. Elsősorban a bankpapírok teljesítettek gyengén. A japán infláció a várakozásoknak megfelelően alakult, augusztusban -0,5% lett. Az élelmiszer és energiaárakkal tisztított maginfláció a várakozásoknak megfelelően 0,2% lett. Összességében továbbra is rendkívül nyomott a japán infláció, sőt változatlanul deflációs folyamatok tapasztalhatók.

Az előzetes augusztusi japán ipari termelés 4,6%-kal bővült a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami felülmúlta a piac 3,4%-os várakozását. A kedvező adathoz a járműgyártás 8,8%-os megugrása is közrejátszott. A várakozásokkal összhangban 50,1 pont lett Kínában a szeptemberi Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke. A Bloomberg által megkérdezett 18 elemzőből 15 szerint 3 éven belül elkezdi a monetáris szigorítást a kínai jegybank, sőt 7 elemző szerint már jövőre elkezdődhet a szigorítás.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”