Nagyot zuhant a kkv-k beruházási kedve

2017. február 28. kedd - 17:11 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozások kevesebb mint fele, mindössze 42 százaléka készül valamilyen fejlesztésre idén a K&H kkv bizalmi indexe szerint, ami az index 12 éves történetében a második legalacsonyabb arány.

A KSH legfrissebb adata szerint folytatódott a 2016 év eleje óta tartó csökkenő trend, mivel a nemzetgazdasági beruházások volumene 2016 IV. negyedévében 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest, így az egész évre vonatkozóan 20 százalékkal csökkent a beruházási teljesítmény. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint a folytatás sem tűnik ígéretesnek, mivel nagyot zuhant a vállalkozások beruházási hajlandósága az előző negyedévhez képest. „A vállalkozások kevesebb mint fele, mindössze 42 százaléka készül valamilyen fejlesztésre idén, ami az index 12 éves történetében a második legalacsonyabb arány. Úgy tűnik, továbbra sem sikerül tartósan 50 százalék felett tartani a vállalkozások beruházási szándékát” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketingfőosztályának a vezetője.

kkvbizalmi

A célokat tekintve eléggé átrendeződött a toplista. Az informatikai beruházások (19%) fél év elteltével újra az első helyre kerültek, a gépjárműpark korszerűsítése a második helyre lépett elő (15%), miközben az eddig élen álló gépek, berendezések fejlesztése nagyot – 21-ről 12 százalékra – zuhanva a dobogó harmadik fokára csúszott. Az ingatlanvásárlás ugyan sosem tartozott a legnépszerűbb beruházási célok közé, most azonban még tovább, 10 százalékról 3 százalékra csökkent az ilyen jellegű bővülésben gondolkodók aránya.

Ipari beruházások az élen

A különböző szektorok beruházási szándéka egyaránt alábbhagyott az előző negyedévhez képest. A csökkenés ellenére leginkább az iparban (52%) és az agráriumban (47%) számíthatunk fejlesztésekre, azonban utóbbinál ez jelentős, 12 százalékpontos visszaesés az elmúlt negyedévi tervekhez képest. (A Takarék Agrárhangulati Index szerint viszont éppenséggel csúcson van a beruházási kedv.) A szolgáltató cégek az átlaggal közel azonos arányban (41%) fejlesztenének, míg a legvisszafogottabb a kereskedelmi szektor, amelynek csupán egyharmada készül beruházni a következő egy év során.

Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak elsődlegesen, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban inkább az IT-fejlesztések élveznek elsőbbséget.

A tevékenységi kör mellett a vállalkozás mérete is nagymértékben befolyásolja a beruházási szándékot. Ugyan a fejlesztési kedv minden méretű cégnél romlott, a tendencia továbbra is az, hogy minél nagyobb egy cég, annál valószínűbb, hogy fejlesztést eszközöl az előttünk álló egy évben: a mikrovállalkozások 40 százaléka, a kisvállalkozások 43 százaléka, a középvállalkozásoknak pedig 48 százaléka készül idén beruházásra.

Nem lesz piacbővítés

A kkv-k piacbővítési szándékai jelentősen megváltoztak az elmúlt negyedévben. Év végén a vállalkozások mindössze 15 százaléka gondolkodott termékfejlesztésben, szemben a korábban jellemző 20 százalék feletti arányhoz képest. Közel minden harmadik kkv (31%) szeretne új piacokat meghódítani meglévő termékével