Nagy gondban a brit kkv-k a Brexit miatt

2018. augusztus 24. péntek - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

150 000 brit kis- és közepes vállalkozás nem képes már felkészülni arra, hogy az ország megállapodás nélkül hagyja ott az EU-t. A kormány ebben az esetben csak annyit tehet, hogy lehetőség szerint korlátozza a veszteségeket.

Erről a kilépés ügyeit intéző miniszter, Dominic Raab beszélt, akinek elődje a nyáron, tiltakozásul a tárgyalási stratégia miatt, lemondott. Raab szavaiból az tűnt ki, hogy a kormány számol egy „kemény”, megállapodás nélküli Brexittel március végén, és próbálja előkészíteni erre a gazdaságot és a lakosságot.

berxit

Kép: Pixabay

A jelek szerint az a terv, hogy bizonyos területeken változatlanul kövessék az uniós előírásokat. Így például a gyógyszerek importjánál, hogy ne veszélyeztessék az ellátást. Elvárják cserében, hogy az EU államai továbbra is elfogadják majd a Nagy-Britanniában engedélyezett gyógyszereket – de erre nincs garancia.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint kemény brexit lesz
A brit külkereskedelmi miniszter szerint egyre nő annak az esélye, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. Liam Fox az Európai Bizottságot hibáztatva úgy vélekedett, már 60 százalék a valószínűsége ennek.

Nagyobb gond, hogy új kereskedelmi megállapodás híján Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO szabályai szerint tud majd csak kereskedni az unió országaival, ám az ezzel járó bonyolult vám- és árumegjelölési előírások teljesítésére fel kell készülni.

Míg a nagyvállalatok várhatóan megteszik a szükséges lépéseket, a Brit Ipari Szövetség felmérése szerint az a mintegy 150.000 kis és közepes cég, amelyek egyedül uniós országokkal kereskednek, nincsenek erre felkészülve, és nincs is már erre elegendő idejük.

Nagy gondban van a britek számára különösen fontos pénzügyi szektor is. A bankok és a pénzügyi szolgáltatók várhatóan elveszítik a lehetőséget, hogy korlátlanul működhessenek az EU-ban – és viszont. A britek mindenesetre egyelőre nem korlátoznák uniós pénzintézetek tevékenységét, de Brüsszel dönthet úgy, hogy kizárja piacairól a brit pénzügyi szektort.

Az EU-s Brexit-tárgyaló, Michel Barnier szerint a nyári szünet után újra kezdődő egyezkedésen van haladás a biztonsági és védelmi kérdésekben, de változatlanul nyitott az egyik legfontosabb, a belső ír határ ügye. Észak-Írország Nagy-Britannia része, de senki nem szeretné, ha újra vámeljárással is járó határ lenne az ír szigeten belül.

(Forrás: The Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.