Mikor kell szüneteltetni a nyudíjat munka mellett?

2019. április 03. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A nyugellátás melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a minimálbér vagy a garantált bérminimum számít? A Reggeli egyperces összeállításból kiderül.

Az öregségi nyugdíj korhatárt betöltött személyek nyugellátásuk folyósítása mellett korlátlanul folytathatnak keresőtevékenységet a versenyszférában. Az érintettekről és a kereseti korlátról az Írisz Office adótervezőitől tudhatunk meg részleteket.

Az ellátás folyósítása melletti kereseti korlátozásnál az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban részesülő személyek érintettek.

Az ellátások folyósítását olyan esetben kell szüneteltetni, amikor a munkavégzésből származó jövedelem meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi összegének tizennyolcszorosát.

2019-ben ez az összeghatár: 149.000 Ft x 18 = 2.682.000 Ft

Az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésig a nyugellátás szüneteltetésre kerül.

 További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Elszámolható a céges kerékpár?
A céges kerékpár akkor számolható el, ha a cég által nyújtott szolgáltatás szerves részét képezi. A feltételekről készített rövid összeállítást az Írisz Office.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor