Elszámolható a céges kerékpár?

2019. április 02. kedd - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A céges kerékpár akkor számolható el, ha a cég által nyújtott szolgáltatás szerves részét képezi. A feltételekről készített rövid összeállítást az Írisz Office.

Mikor és hogyan számolható el a cég által vásárolt kerékpár? Erről írnak az Írisz Office adótervezői.

A vállalkozás által vásárolt kerékpár elszámolható, ha a vállalkozás tevékenységének az elvégzéséhez szükséges (például: telephelyek közötti közlekedésre; postára, írószerboltba járáshoz; bérbeadási célt szolgál; a cég által nyújtott szolgáltatás szerves részét képezi).

Ekkor a kerékpár beszerzésekor és a karbantartáskor keletkezett áfa levonásba helyezhető, a vállalat elismert költségének tekintendő, és a tárgyi eszközként nyilvántartásba vett biciklit értékcsökkenteni szükséges.

Fontos, hogy ha nem csak a vállalkozás tevékenységéhez használják a kerékpárt, akkor csak olyan arányban vonható le az áfa, amilyen arányban az az üzleti tevékenységhez kapcsolódik.

Ha a cég által vásárolt kerékpárt azért vásárolták, hogy a munkavállalók munkába járjanak vele, akkor a beszerzéskor keletkezett áfa nem vonható le.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Nyithatok-e külföldön forint bankszámlát a cégemnek?
Nyithatok-e külföldön forint bankszámlát a cégemnek? Igen, de nem minden pénzintézetnél lehet, ezért érdemes előtte érdeklődni – tanácsolja az Írisz Office.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek