Március 15-ig kérhetnek támogatást a fóliás termelők

2018. február 19. hétfő - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) jövedelempótló támogatást nyújt a 2017. októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek. A viharkárokról a NAK falugazdászai állítják ki az igazolást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly novemberben fordult a kormányhoz, hogy biztosítson rendkívüli támogatást a 2017. októberi vihar során kárt szenvedett gazdálkodóknak a fóliasátraik újjáépítéséhez, fóliapalást beszerzéséhez.

A kamara kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást dolgozott ki a károk részleges ellentételezésére. Az érintett termelők a kárt szenvedett fóliasátor egy négyzetméterére számítva legfeljebb 2000 forint támogatásban részesülhetnek. Az FM a károsult termelők megsegítésére 100 millió forintot különített el.

Kép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kép: MTI Fotó: Balázs Attila

A támogatás igénybevételére az a termelő jogosult, akinek fóliasátra 2017. október 15-31. között szenvedett kárt egy viharral érintett településen. Az erről szóló igazolást a fóliasátor fekvése szerint illetékes kamarai falugazdásznál kell kérelmezni. Az igazolás alapjául a termelő két tanúval hitelesített nyilatkozata mellett a viharkár bekövetkezését alátámasztó dokumentum – képi bizonyíték, hatósági bizonyítvány, biztosító által kiállított kárszemle jegyzőkönyv vagy a NAK által végzett felmérés dokumentációja – szolgálhat.

A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet 2018. február 15. és március 15. között lehet benyújtani papíralapon a Magyar Államkincstárhoz a honlapján közzétett nyomtatványon.

A bőrükön érzik a magyar gazdák a klímaváltozást
A klímaváltozás hatásai a magyar mezőgazdaságban érintettek számára kézzelfoghatóak: egy Baranya megyei gazdaságnak például közel 100 millió forintos kára keletkezett egy jégeső után, de a tavaszi fagy is komoly bajokat okozott, főleg a gyümölcstermesztőknek.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek