Kínai kézbe kerülhet a C&A

2018. január 31. szerda - 10:43 / kfarkas
  •    

Európa egyik leggazdagabb családja sajtóértesülések szerint eladná a tulajdonában álló C&A ruházati kiskereskedelmi hálózatot. A Der Spiegel információi szerint kínai lehet a vevő.

Felröppentek a hírek a C&A eladásáról. A Der Spiegel német gazdasági magazin információi szerint az elkövetkező hónapokban tulajdonost cserélhet Európa egyik legrégebbi divatcége. A vásárlók személyéről egyelőre nincsenek információk, bennfentes források szerint kínai befektetők egy csoportja állhat a háttérben. Igaz, az eladókról sem tudunk sokkal többet.

“Kezdhetnek magyarul tanulni”
Az amerikai One Identity IT-biztonsági cég vásárolta fel a Balabit informatikai céget. A Luxemburgban bejegyzett, magyar tulajdonban álló cég tulajdonosai kiemelték: a cég magyarországi dolgozóit gyakorlatilag nem érinti az akvizíció, a cég termékei pedig komoly lehetőséget kapnak a piaci terjeszkedésre.

A Brenninkmeijer család, amely a svájci székhelyű Cofra-Holding AG tulajdonosa Európa egyik leggazdagabb famíliája, összesített vagyonukat 20 milliárd euróra becsülik. A becslés azonban valószínűleg nem pontos, a mintegy ezer fős klán ugyanis az egyik legtitokzatosabb családi szövetség. A családi vagyont kezelő Cofra-Holding ingatlanbefektetéssel, kockázati tőkebefektetéssel foglalkozik, a legismertebb márkájuk azonban a C&A ruházati kiskereskedelmi multinacionális vállalkozás.

A német származású Clemens és August Brenninkmeijer (innen a C&A) 1841-ben nyitotta meg első konfekcióüzletét Hollandiában. Mára a C&A 18 európai országban (köztük hazánkban) van jelen, több mint 1500 kiskereskedelmi egységgel, amelyekben mintegy 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

A család zászlóshajója azonban az elmúlt évtizedben komoly nyomás alá került a piacon: mind az online értékesítés erősödése, mind az új versenytársak megerősödése miatt. A 2016/2017-es üzleti évben a C&A 2,6 milliárd eurós árbevételt tett közzé. Már a tavalyi eredményközlésnél felmerült, hogy gondban lehet a divatóriás, többek között több leányvállalat működését átstrukturálták.

Eladnám a cégem, de nem tudom, mennyit ér