Itt a rendelet! Január végéig lehet igényelni támogatást kasszacserére

2014. január 23. csütörtök - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelent a támogatás igénybevételét véghatáridőhöz kötő NGM-rendelet. Január végéig még lehet kérni támogatást, a tavaly megrendelt gépekre pedig február végéig igényelhető a kasszánkénti ötvenezer forint.

Ha tavaly rendelt, még februárig igényelheti az ötvenezret – Kép: MTI, Fotó: Czeglédi Zsolt

Fő szabályként a január 31-ig történő beüzemelés mellett jár az 50 ezer forintos állami támogatás az online pénztárgépek vásárlásához, de azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, igénybe vehetik a támogatást február 28-ig – az erről szóló rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Mint azt korábban megírtuk, eredetileg a szaktárca csak január végéig engedte volna a támogatás igénybevételét, pedig Vámos György az OKSZ főtitkára szerint akár nyárig is eltarthat, mire mindenki géphez jut.

Az online pénztárgépekre történő átállást segítő munkabizottság javaslatait figyelembe véve döntött a gazdasági tárca arról, hogy annak a vállalkozónak, aki igénybe venné az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez – fő szabály szerint – legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet. Bizonyos feltételekkel azonban további egy hónapon keresztül, február 28-ig igénybe lehet venni a támogatást. (Itt megtalálja, ez esetben mire kell figyelni!)

Ennek feltétele a kiskasszásoknál, hogy 2013. október 1-je előtt, a nagykasszásoknál, hogy 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket. A NGM a határidőket a munkabizottság rendkívüli ülését követően határozta meg – emlékeztetett a tárca. A minisztérium tájékoztatása szerint a NAV eddigi ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, a vállalkozók döntő többsége megtette a megfelelő intézkedéseket az online pénztárgép megrendelése érdekében, jellemzően már az ellenőrzés megkezdése előtt, de legkésőbb a kapcsolatfelvételt követően haladéktalanul.

A revizorok csak elvétve találkoztak olyan szándékos mulasztással, amely miatt mulasztási bírságot kellett kiszabniuk – közölte a tárca. Mind a vállalkozások, mind az érdekképviseleti szervek partnerek a feketegazdaság visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések végrehajtásában. Az NGM bízik abban, hogy az intézkedés a cserére kötelezett vállalkozásokat arra sarkallja, hogy a megrendelt pénztárgépet mihamarabb átvegyék, és megtörténjen az átállás – áll a tájékoztatóban. A rendelet csütörtöktől hatályos.

Hackerekkel is védi a pénztárgépeket a NAV
Hackereket is hadrendbe állít a NAV, hogy kiszűrjék azokat a próbálkozásokat, amelyek az online-kassza-rendszer kijátszását célozzák – nyilatkozta a NAV informatikai elnökhelyettese az onlinekassza.hu szakportálnak. Vágujhelyi Ferenc szerint a magyar szisztémát nagyon nehéz kijátszani. Annyira, hogy a várható haszon nem éri el azt a szintet, amennyiért érdemes lenne próbálkozni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek