Gyorsított képzések és az idősek visszahívása lehetne a megoldás

2017. május 03. szerda - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

A jelenlegi előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, de a növekedést nagymértékben akadályozza a szakképzett munkaerő hiánya. Ez a probléma az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint gyorsított, egyszerűsített okj-s képzéssel, hatékonyságnövelő, élőmunkát kiváltó beruházásokkal enyhíthető – derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

A jelentős szakemberhiány miatt az építőiparban az idősebb munkavállalók is piacképesek, sőt projektmenedzseri, építésvezetői feladatokra vagy légtechnikai szerelési munkára sok cég kifejezetten 50 feletti munkaerőt keres – mondták el a legutóbbi Construmán berendezett munkaerőközvetítő standon.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Más a helyzet a fizikai munka terén, ahol a munkáltatók óvatossága miatt inkább a vegyes brigádokat kialakulása jellemző. Ez egy jó konstrukció lehet, hiszen a korral csökkenő fizikai erőt kárpótolja a szakértelem.  Az építőiparban egyáltalán nem számít a kor, a cégvezetők minden olyan jelentkezőt – kortól függetlenül – felvesznek, aki képes ellátni a feladatot, mondta az ÉVOSZ. nemhogy fiatal, hanem ötvenes, hatvanas jelentkezőkkel sincsenek elkényeztetve a cégek, derül ki a Napi.hu cikkéből.

Magas költségek és munkaerőhiány nehezíti a fellendülést
A nyugatra tartó munkaerő-vándorlás mellett az új jelentkezők és a friss diplomások számának csökkenése okozta az építőiparban foglalkoztatottak drasztikus, 26 százalékos visszaesését 2007 és 2012 között. Azóta a statisztikák az adatok kismértékű javulását mutatják, de még 2015-ban is a válság előtti szint alatt van. Bár a visszaesést valamennyire kompenzálja az építőipari folyamatok és eszközök modernizálódása, de a munkaerőhiány továbbra is az iparág szűk keresztmetszete marad – olvasható a CBRE közleményében.

Az ÉVOSZ szerint a munkaerőhiány csökkentéséhez szükségszerű a szakképzés fejlesztése. Az építőipari szövetség ezért egy olyan konstrukción dolgozik, amely megrövidítheti a szakképesítéshez vezető utat, és munkát biztosítana a jelentkezőnek. Az ÉVOSZ – többek között – egy egyszerűsített, két hónapos okj-s képzésben látja megoldást. Ez részben enyhíthetné a hiányt, hiszen a tervek szerint a cégek a saját igényeik szerinti betanított munkásokat, például kőműveseket képeznének, akikből később szakmunkás lehet. A képzés ideje alatt is dolgozhatnának és fizetést kapnának a résztvevők. Az elképzelés szerint ennek költségeit állami és uniós források fedeznék.

Az ÉVOSZ a közelmúltban többször is sürgette az ágazatot régóta sújtó munkaerőhiány okozta probléma megoldását. Legutóbbi közleményükben kiemelték, hogy meg kell határozni a szakiskolák szakképzési kibocsátását, az építőipari alapszakmákat mint hiányszakmákat képzési támogatásban kell részesíteni. Több vállalkozást kell bevonni a duális képzésbe, amelyet a mérnökképzésben is erősíteni kell, továbbá, hogy a szakképzési hozzájárulás teljes összegét az építőipari szakképzést kell fordítani, biztosítani kell a felnőttképzés, az átképzés és építőipari foglalkoztatási programjainak finanszírozását.

A munkaerőhiány kapcsán figyelmeztettek, hogy a cégek jelentős része kényszerfoglalkoztató és alacsony fizetést ad, hatékonyabb foglalkoztatás és magasabb bérek nélkül viszont súlyosbodik a munkaerőhiány. Az ÉVOSZ ezért többek között az adók és a járulékok további csökkentését javasolja, továbbá javaslatot tett a minimális építőipari rezsióradíjra, amelynek kötelező alkalmazásával megszűnhetnének az irracionálisan alacsony árak és az illegális foglalkoztatás – írták a közleményben.