Csúcsra pörögtek az egyéni vállalkozók

2016. október 20. csütörtök - 15:02 / piacesprofit.hu
  •    

A cégalapítással ellentétben az egyéni vállalkozói működés egyre népszerűbb Magyarországon. 2016 végéig az egyéni vállalkozók száma elérheti a 430 ezret is, holott évről évre egyre többet törölnek közülük.

optimisták a kkv-k

Kép: Pixabay

„Évről évre minden tizedik egyéni vállalkozó kénytelen bezárni vállalkozását, a vállalkozási forma népszerűsége ugyanakkor érdekes módon töretlen, számuk folyamatosan növekedik, és év végén várhatóan újabb rekordot jegyezhetünk fel” – mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. Lassan 5 éve tart a hazai cégstruktúra konszolidációja, a cégek száma folyamatosan csökken, várható élettartamuk növekszik, ugyanakkor ezek a folyamatok látszólag nem jutottak el az egyéni vállalkozókig. 2015. után várhatóan 2016-ban is rekordmennyiségű egyéni vállalkozó kap működési engedélyt, ezzel idén is 50 ezer fölé fog emelkedni a frissen induló egyéni vállalkozók száma, év végére pedig összesített számuk elérheti a 430 ezret. (Az egyéni vállalkozókra a NAV is rászállt!)

„Magával az egyéni gazdasági formával önmagában nincs is probléma, számos sikeres egyéni vállalkozó működik ma Magyarországon, ugyanakkor ekkora volument nehéz valódi gazdasági érdekkel indokolni” – mondta a szakértő. Egyes ágazatokban kimondottan indokolt is lehet ez a gazdasági forma, hiszen számos tanácsadó, ügynök vagy oktató dolgozik teljesen önállóan, de az általános elterjedtségnek vélhetően egyéb okai is lehetnek. „Az egyéni vállalkozások magas számát nagy részben az is eredményezi, hogy ennek a vállalkozási formának aránylag egyszerű az indítása, az üzemeltetése és a megszüntetése is. Szintén sokaknak jelent egyszerű megoldást olyan esetekre, ha mellékállásban szeretnének foglalkozni valamivel” – vélekedett Pertics Richárd.

Egyéniben jobban megéri?
Ha vállalkozásra adnánk a fejünket, mindenképp érdemes megfontolnunk, hogy egyéni vagy társas vállalkozást indítsunk: Egyéniben egyszerűbb indulni, és kevésbé függünk másoktól – vélekedik a szakértő.

Sajnos ugyanakkor pont ez okozza az egyik legnagyobb problémát is, az egyszerűség és átláthatatlanság egyes esetekben a szürkegazdaság melegágyává válhat. Ráadásul az egyéni vállalkozás az egyik legkockázatosabb vállalkozási forma, hiszen a magánszemély felelőssége jóval szélesebb körű, mint például a korlátolt felelősségű társaságok esetében.

A sok mikroárbevételű egyéni vállalkozó azért nem nevezhető teljesen általánosnak, vannak szép számban olyanok is, akik a cégekkel is komolyan felveszik a versenyt. Közel 200 olyan egyéni vállalkozás van például, amely 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik. „Összességében az egyéni vállalkozásoknak megvan a helye egy gazdaságban, alapításuknál azonban érdemes a magánszemélyeknek alaposan utánajárni a felelősségi kérdéseknek, a partnereiknek pedig a kockázatokat alaposan mérlegelni” – hangsúlyozta az Opten szakértője.