Cafeteria: mit kíván a magyar nemzet?

2015. május 07. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Évekig az étkezés támogatása vezette azt a toplistát, melyben a legnépszerűbb cafeteria elemek szerepeltek. Néhány éve azonban beelőzött az egészségmegőrzés és immár egyre fontosabb a munkavállalóknak az üdülés támogatása is.

Kép: PP

„A cafeteriatrend.hu weboldal 2010 óta évente elvégzi azt a felmérést, amellyel a cafeteria rendszer jövőbeli sláger elemeit kívánja megismerni. Az idei nem reprezentatív kutatás egyik meglepetése most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak” – vonja le röviden következtetést Fata László cafeteria szakértő.

A munkáltatók juttatási gyakorlatát évek óta figyelemmel kísérő szakértő szerint idén sem a kedvezményes adózás lenullázása volt a fő irány.  Az idei évben nagy meglepetést az üdülés, pihenés támogatásának felemás előretörése okozott. A fontossági sorrendben tavaly 7. helyen végzett költési cél idén már a dobogóra került, bár az adó mértéke alapján elkészített listán nem szerepel az élbolyban.

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már korábban is megelőzte az egészségmegőrzés. Ez a felhasználási terület az idei kutatásban is megtartotta, megerősítette a pozícióját.

Emellett a korábban már említett üdülés lépett négy helyet előre. A tavalyi évhez képest kevésbé fontosnak ítélték a válaszadók, hogy az adókedvezmények az orvosi ellátást, kezelést támogassák, de kívánt adókedvezmény mértéke alapján felállított listán a 3. helyezést érte el ez a költési cél.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2014-es helyezés):

1. Egészségmegőrzés (1-2.)

Újra elővehetjük a cafeteriás paksamétát
A munkáltatók nagy része, akik év elején nekiveselkedtek a lakáscélú hiteltámogatás folyósításának, többnyire megküzdöttek az adómentességi feltételek vizsgálatával is. Előfordulhat azonban, hogy újra elő kell venni a dolgozó paksamétáját.

2-4. Étkezés támogatása (3-5.)

2-4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (1-2.)

2-4. Üdülés, pihenés (7.)

5-6. Gyermek iskolakezdésének támogatása (3-5.)

5-6. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)

7. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3-5.)

8. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)

9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (8-9.)

10. Munkavégzéshez szükséges képzések (10.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van nagy szükség, de milyen mértékű legyen ez a támogatás. A felmérésből az is kiolvasható, hogy mely elemeknél várjuk, hogy ezekhez akár az adómentesség kapcsolódjon, és melyekhez tudnak elfogadni a kitöltők kedvezményes (bár magasabb mértékű) adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendeztük sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

35 fölött érdemes átgondolni a cafeteriát
A cafetéria egyre népszerűbb a munkáltatók és a munkavállalók oldaláról is. A munkavállalói trend, hogy a leglikvidebb formákat igénylik, amivel egy kvázi fizetés-kiegészítést kaphatnak. Egy új és örvendetes trendként viszont, hogy egyre többen az önkéntes nyugdíjpénztárt is beválogatják a csomagba.

1. Egészségmegőrzés (2. )

2. Étkezés támogatása (1.)

3. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)

4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)

5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (5.)

6. Munkavégzéshez szükséges képzések (8.)

7. Gyermek iskolakezdésének támogatása (6.)

8. Lakáshitelek támogatása (10. feletti )

9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (7.)

10. Helyi közlekedési bérlet (9.)

Itt a tízes lista új szereplőjeként jelenik meg az elmúlt időszakban különösen sok figyelmet kapott lakáshitel törlesztés támogatása. Emellett a két listát összevetve látható, hogy az előző helyezés ellenére a válaszadók magas adókedvezményt várnának az egészség, gyógyulás körbe tartozó mindenféle költési célhoz. Az üdülés támogatása azonban bár fontos támogatandó területként jelenik meg, mégsem kerül az adó mértéke szerinti listára, így akár magasabb adóterhet is el tudnak képzelni mellé a válaszadók.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek