Sűrűbben nyúlunk a telefonhoz, mint kilincshez

2012. január 20. péntek - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

Egy friss kutatás szerint, melyet a Vip-Phone okostelefon webáruház végzett az egyik népszerű közösségi portálon, a mobiltelefon tulajdonosok 73 százaléka óránként, vagy annál is sűrűbben nyúl a mobiltelefonjához. Ilyenkor azt ellenőrzik, vajon érkezett-e e-mail vagy sms, megnézik mi hír a világhálón, vagy épp hány óra van. Ez pedig szinte már függőség. 

 

Kép:sxc
Kép:sxc

A mobiltelefont csak a megkérdezettek 11 százaléka kapcsolja ki éjszakára, a többi 89 százalék legfeljebb lehalkítja a készüléket akkor is, ha moziban, színházban van. Amíg a telefon nem csöröghet, addig pedig még sűrűbben pillantanak rá a felhasználók, nehogy lemaradjanak egy fontos hívásról, sms-ről, hírről. (Egy kutatás szerint az internet az utolsó dolgok között van, amiről ínséges időben hajlandóak lennének lemondani a fogyasztók. Lassan a mobil eszközök is a létszükséglet kategóriába kerülnek.)

A kutatás adatai azt mutatják, hogy az emberek szinte teljesen rábízzák magukat az okos készülékekre. A megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozta azt, hogy csupán (maximum) 5 ismerőse telefonszámát tudja fejből, a többit a készüléke memóriájára bízza. Ez persze azt is jelenti, hogy az ember a mobiltelefon esetleges lemerülése esetén szinte tehetetlenné válik. Még közvetlen ismerőseit is alig tudná értesíteni valamely fontos ügyről.

A legtöbben (76%) több mobiltelefon funkciót is használnak: nem csak telefonálnak, sms-eznek és fotóznak a készülékkel, hanem e-mailjeiket is ott nézik meg, és az internetet is használják naponta tucatnyi alkalommal. A legtöbbet használt alkalmazások és funkciók emellett: az autópálya-matrica vásárlás, az ébresztő-óra, a feladattervező- és a naptárfunkció. Az internetről pedig a facebook és a youtube a legtöbbet látogatott portálok a mobiltelefonokról, illetve a válaszadók mintegy 20 százaléka rendszeresen tölt le a netről zenéket, videókat.

 

A többség maximum 5 számot tud fejből.

Ez a „mobiltelefon-vírus" már nem csak a felnőtt lakosságot fertőzi. A megkérdezettek 16 százaléka 20 éven aluli volt. Legtöbbjük már felső osztályos korban kap mobiltelefont, míg a felnőttek jókora hányada egyszerre több készüléket is tart a táskájában.A mobiltelefonom az „irodám" – sokak tartják így. Benne tárolnak címeket, neveket, telefonszámokat, időpontokat, fájlokat, leveleket, és számos más, a munkához szükséges dolgot.  Az, hogy a mobiltelefon egyre okosabb információkkal szolgálja a tulajdonosát bárhol és bármikor, nagyon kényelmes, mert gyors, és megfelelő alkalmazkodást tesz lehetővé. Azonban veszélyt hordoz, ha feltétlenül rábízzuk magunkat, hiszen nélküle szinte szó szerint: elvesznénk. Ennek jegyében a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy esetlegesen lecserélt telefonnál ne felejtsük el kimenteni az információkat a régi készülékről, majd azt megfelelően „letisztítani", nehogy a fontos adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek. A Symantec internetes biztonsággal foglalkozó társaság szerint az okos mobileszközök használatának elterjedésével a készülékek egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen a mobilokat célzó rosszindulatú programok miatt, amelyek példátlan módon szaporodnak, nőtt az adatvesztés veszélye is. A

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor