Sehol nem vagyunk biztonságban – a luxusszállodában sem

2017. november 26. vasárnap - 16:15 / piacesprofit.hu
  •    

Nem lehet elég óvatos, aki üzleti ügyben utazik: ellophatják adatait a repülőn, szállodában, a konferencián - és lehallgathatják, akárhol, figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

Sokan kényelemből elhanyagolják az alapvető biztonsági rendszabályokat, hangoztatta legutóbb Samantha Ravic, a kormányhoz közelálló Alapítvány a Demokráciák Védelméért képviselője a szenátus Külügyi Bizottsága előtt Washingtonban. Holott a világot járó szakemberek többsége tisztában van az alapvető szabályokkal: tartsuk mindig magunknál a laptopunkat, ne használjunk nyilvános wi-fi hálózatokat és fájlokat csak titkosítva továbbítsunk az Interneten.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Sokuknak viszont nincs fogalma sincs arról, hogy külföldi hekkerek és idegen országok titkosszolgálatai mennyi mindenre figyelnek és milyen könnyen tudják megszerezni az óvatlanok fontos, bizalmas adatait, fájljait.

Műszaki leírások, beruházási – és marketing tervek, cégeladási – vagy összevonási szerződések ellopása igen súlyos anyagi és erkölcsi következményekkel járhat. Nem is beszélve az állami hátterű gazdasági háborúkról, amelyeknél a megszerzett információk alapján a  ”hadviselő” fél megszakíthatja alapvető fontosságú anyagok, termékek szállítását. A lopott adatokkal számítógépes rendszerekbe való behatolás blokkolhatja a közlekedést, a cégek elleni hekker-támadások arra kényszeríthetik a vállalatokat, hogy lezárják portáljukat, amelyre a rendelések befutnak.

Lehallgató készülékeknek konferenciák helyszínére, szállodákban, éttermekben való telepítése nem újdonság, ám napjaink miniatürizált (és olcsó) fényképezőgépei, kamerái erre sokkal nagyobb, egyszerűbb lehetőségeket adnak. Nem is beszélve a szoftverekről, amelyek bizonyos szavakat felismerve automatikusan továbbítják a rögzített adatokat. Külföldön az interneten kommunikálni mindenképpen kockázatos, hiszen hekkerek, kémek bármely adatunkhoz, fájlunkhoz hozzáférhetnek.

A szakemberek azt is nyomatákosan tanácsolják, hogy sosem hagyjuk laptopunkat, iratainkat szállodai szobában – még a szoba-széfek sem

Adatvédelem: felkészült már az új EU-rendeletre?
Az üzleti szektor egyik legnagyobb kihívása ma a kiberbiztonság, megsértése ugyanis hatalmas károkat okozhat mind pénzügyi, mind pedig jogi szempontból. 2018. május 25-én lép életbe a GDPR, az EU általános adatvédelmi rendelete, amelyre minden cégnek érdemes időben felkészülnie.

biztonságosak. Ajánlják az utazóknak, hogy bonyolult jeligéket válasszanak a rendszerekbe, portálokra való belépéshez, ne csatlakoztassák mások adathordozóit laptopjaikhoz – és töröljenek minden adatot, szoftvert a gépen, miután hazatértek, hiszen azokat tudtuk nélkül módosíthatták. Gépünkön egyébként eleve csak olyan adatokat vigyünk magunkkal, amelyekre utunkon szükségünk van. Célszerű az is, ha hazatérve megváltoztatjuk jelszavainkat.

További fontos tanács: ne tárgyaljuk meg barátunkkal a taxiban, milyen taktikát fogunk követni a tárgyaláson, amelyre igyekszünk – s ne is beszéljük meg vele visszatérve az eredményeket. Sem taxiban, sem étteremben.

Kevesen tudják, milyen sok, ráadásul 4-5 csillagos szálloda van már a vlágon kínai tulajdonban, köztük a Ritz-Carlton, vagy a Four Seasons luxus-hálózat tagjaként és a kínaiak közismertek beható gazdasági kémkedésükről. Jellemző példa volt, hogy amikor a patinás New York-i Waldorf Astoria hotelt is kínai cég vette meg, Barack Obama elnök megtiltotta, hogy ott  továbbra is állami rendezvényeket tartsanak.

(New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek