Nyakunkon az 5G, létünk függ a biztonságtól

2019. április 02. kedd - 14:15 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság közös európai megközelítést javasol az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan. A választások is egyre inkább támaszkodnak a digitális infrastruktúrára és az 5G hálózatokra, ami még sürgetőbbé teszi az odafigyelést.

Az ötödik generációs (5G) hálózatok a jövőben több milliárd tárgyat és rendszert kötnek össze többek között olyan létfontosságú ágazatokban, mint az energetika, a közlekedés, a banki szolgáltatások és az egészségügy, valamint biztosítják a kapcsolatot a bizalmas információkkal dolgozó és a biztonsági rendszereket támogató ipari ellenőrzési rendszerek esetében is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Bizottság egy sor olyan konkrét intézkedésre tett javaslatot, amelyek révén jobban felmérhetővé válnak az 5G hálózatokat érintő kiberbiztonsági kockázatok, és hatékonyabbá válik a megelőzés. Lévén, hogy az 5G-nek köszönhető bevételek 2025-re becsült összege nagyjából 225 milliárd eurót fog kitenni, nyilvánvaló, hogy az 5G technológia kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa globális versenyképessége szempontjából, és a rendszer kiberbiztonsága alapvetően fontos az unió stratégiai autonómiájának biztosításához.

Andrus Ansip, a digitális egységes piaci stratégiáért felelős alelnök szerint az 5G technológiák át fogják alakítani társadalmunkat, és hatalmas lehetőségeket jelentenek az emberek és a vállalkozások számára. Alapvető jelentőségű, hogy az 5G infrastruktúrák az unióban ellenállóképesek és teljesen biztonságosak legyenek mind technikailag, mind pedig jogilag.

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a következőket fűzte hozzá:„Az 5G hálózatok védelme a létfontosságú társadalmi és gazdasági funkciók – úgymint az energiaellátás, a közlekedés, a banki szolgáltatások és az egészségügy – támogatására szolgáló infrastruktúra védelmét jelenti, ez alatt értve a jövőben mindinkább automatizált gyárakét is. Ez egyben demokratikus folyamataink, például a választások jogosulatlan beavatkozásokkal és félretájékoztatással szembeni védelmét is jelenti.”

Az 5G hálózatok esetleges sebezhetősége vagy a jövőben kiépítendő tagállami hálózatok akár

A kínai kiberveszély miatt aggódik Európa
Az Európai Parlament közös választ vár az európai technológiai iparágban egyre növekvő súllyal jelen lévő kínai biztonsági veszélyre. A most elfogadott jogszabály létrehozza az Unió első kiberbiztonsági tanúsítási rendszerét, amelynek célja, hogy az Unió területén forgalmazott termékek, folyamatok és szolgáltatások megfeleljenek az uniós kiberbiztonsági normáknak.

egyikét is érintő kibertámadás az unió egészére hatással lenne. Ezért fontos, hogy egységes intézkedések szülessenek mind nemzeti, mind pedig európai szinten, amelyek képesek biztosítani a hálózatok magas szintű kiberbiztonságát.

Az egyes tagállamoknak ez év június végéig nemzeti kockázatértékelést kell végezniük az 5G hálózatok infrastruktúrájára vonatkozóan. Ennek alapján frissíteniük kell a hálózati szolgáltatókra érvényes biztonsági követelményeket, és meg kell határozniuk, hogy mely feltételek mellett garantálható a nyilvános hálózatok biztonsága, különösen az 5G sávokban történő rádiófrekvencia-használati jogok odaítélésénél. Az intézkedések egyikeként szigorítani kell a beszállítóknak és az üzemeltetőknek a hálózatok biztonságának garantálását érintő kötelezettségeit. 

Az uniós tagállamok nemzetbiztonsági megfontolásból kizárhatják a piacukról a nemzeti standardjaiknak és jogszabályaiknak meg nem felelő vállalatokat.

A tagállamoknak meg kell osztaniuk egymással az információkat, és a Bizottság és az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) támogatásával 2019. október 1-jéig el kell végezniük az összehangolt uniós kockázatértékelést. Ennek alapján a tagállamok közösen döntenek a nemzeti szinten alkalmazható kockázatcsökkentő intézkedésekről. Ezenfelül a tagállamoknak olyan konkrét biztonsági követelményeket kell kidolgozniuk, amelyeket az 5G hálózatokkal kapcsolatos közbeszerzések keretében alkalmazni lehet, ideértve a kiberbiztonsági tanúsítási rendszerek végrehajtására vonatkozó kötelező követelményeket is.

A hírközlés terén a tagállamoknak biztosítaniuk kell a nyilvános hírközlő hálózatok integritásának és biztonságának a fenntartását, továbbá kötelezniük kell a szolgáltatókat arra, hogy tegyenek műszaki és szervezési intézkedéseket a hálózatok és szolgáltatások biztonságát fenyegető kockázatok megfelelő kezelése érdekében.

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek