A kínai kiberveszély miatt aggódik Európa

2019. március 14. csütörtök - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Parlament közös választ vár az európai technológiai iparágban egyre növekvő súllyal jelen lévő kínai biztonsági veszélyre. A most elfogadott jogszabály létrehozza az Unió első kiberbiztonsági tanúsítási rendszerét, amelynek célja, hogy az Unió területén forgalmazott termékek, folyamatok és szolgáltatások megfeleljenek az uniós kiberbiztonsági normáknak.

A képviselők attól tartanak, hogy a kínai biztonsági törvények veszélyt jelentenek az uniós kiberbiztonságra, a kínai 5G berendezések rejtett hozzáférést biztosítanak a kínai gyártók és hatóságok számára az uniós magánjellegű és személyes adatokhoz és távközléshez.

Pixabay

Pixabay

A képviselők szerint a harmadik országból származó berendezések forgalmazói azért jelenthetnek biztonsági kockázatot az Unió számára, mert a helyi törvények arra kötelezhetik a harmadik országbeli vállalatokat, hogy a nemzetbiztonságot széles körben értelmezve az országukon kívül is együttműködjenek saját államukkal annak védelmében. Erre példa Kína, amelynek állambiztonsági szabályzata több országban már a biztonságikockázat-elemzéstől a konkrét tiltásig terjedő válaszreakciót váltott ki.

A képviselők iránymutatást várnak a Bizottságtól és a tagállamoktól arra vonatkozóan, hogy az 5G

Minden gyanús, ami kínai
Tajvan tiltja, korlátozza kínai elektronikus eszközök használatát, míg Hongkongnak nincsenek ilyen gondjai, ott a Huawei már építi az 5G-hálózatot.

hálózatok beszerzésénél hogyan kezelhető a biztonsági kockázat például különböző szállítóktól való beszerzés vagy többlépéses közbeszerzés révén. Európa továbbra is külföldi kiberbiztonsági technológiáktól függ: a Parlament e függőség csökkentését célzó stratégiát vár.

Az Unió kiberbiztonsági jogszabálya, amelyről már informális megállapodás született a tagállamokkal, a termékek, folyamatok és szolgáltatások mellett a kulcsfontosságú infrastruktúrák – energiahálózat, víz- és energiaszolgáltatás, banki rendszerek – tanúsításával kiemelten foglalkozik. 

Angelika Niebler (EPP, Németország) jelentéstevő szerint

Ennek a fontos döntésnek köszönhetően az Unió képes lesz lépést tartani a digitális biztonságát a jövőben fenyegető kockázattal. A jogszabály megteremti az alapot arra, hogy Európa globális szerepre törhessen a kiberbiztonság területén. Az európai fogyasztóknak és az iparnak egyaránt fontos, hogy megbízhassanak az informatikai megoldásokban.”