Minden gyanús, ami kínai

2019. január 17. csütörtök - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Tajvan tiltja, korlátozza kínai elektronikus eszközök használatát, míg Hongkongnak nincsenek ilyen gondjai, ott a Huawei már építi az 5G-hálózatot.

A tajvani kormány már korábban megtiltotta saját hivatalainak, a katonai intézményeknek és a telekommunikációs szolgáltatóknak, hogy a Huaweitől vagy az ugyancsak kínai ZTE-től szerezzenek be távközlési állomásokat, felszereléseket, azzal, hogy azok ké-szoftvereket vagy vírusokat tartalmazhatnak.

Kép:Huawei

Kép: Huawei

A szigetország Nemzetbiztonsági Hivatala most felszólította a közalkalmazottakat: bizalmas, titkos információt ne továbbítsanak kínai gyártmányú berendezésen, különös tekintettel a Huawei és a ZTE gyártmányaira. Veszélyesnek minősítették a Xiaomi és (a Kínában igen elterjedt) Oppo mobiljait, laptopjait és más termékeit is. Egyes törvényhozók javasolták, hogy terjesszék ki a tilalmat a Lenovo ThinkPad laptopjaira is, amelyek gyártását 2005-ben vásárolta meg a kínai cég az IBM-től.

Tajvani biztonsági szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy szinte lehetetlen eltiltani minden kínai hírközlési, elektronikus

Saját telefonnal rukkolt elő az orosz internetguru
A Yandex orosz internet-óriásvállalat saját mobilt dobott piacra. A Kínában gyártott telefon bírálói szerint avult, és nem tud majd versenyezni az orosz piacon vezető Huawei és Samsung mobilokkal.

berendezést, hiszen a Cisco, az Ericsson és az Apple termékeinek nagy többségét is Kínában, bérmunkában gyártják. Arra mindenesetre szükség van, hogy ne használjanak kínai berendezéseket közüzemek: az áram-, a vízszolgáltatás, az üzemanyag-továbbítás és a vasúti közlekedés területén.

Ugyanakkor Hongkongban nincsenek ilyen aggodalmak: a kormány szerint megfelelő a biztonság, az állami adatokat kódolva tárolják és továbbítják. Egyébként a Huawei a város nagy szállítója, az építi a 4G hálózat után Hongkong 5G hálózatát is.

(Forrás: Asia Times)