Saját telefonnal rukkolt elő az orosz internet-guru

2018. december 10. hétfő - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Yandex orosz internet-óriásvállalat saját mobilt dobott piacra. A Kínában gyártott telefon bírálói szerint avult és nem tud majd versenyezni az orosz piacon vezető Huawei és Samsung mobilokkal.

A Yandex szolgáltatja az ország legtöbbet használt internetes keresőjét, a cégé a legnagyobb webáruház és autószolgáltatási vállalkozás. Mobiljára a Google Android rendszerét telepítik, egyúttal rajta vannak a Yandex különböző szolgáltatásainak applikációi, köztük saját hangutasításos asszisztensük.

yandex.com

yandex.com

Az első orosz kritikák nem lelkesednek a hazai mobil iránt. Az a vélemény, hogy a Kínában gyártott készülék elavult technológián nyugszik, ahhoz képest ugyanakkor drága, mintegy 300 euróba kerül – miközben az orosz vásárló átlagosan 200 eurót ad ki egy mobilért. Szakértők arra is emlékeztetnek, hogy más internet-cégek ugyancsak próbálkoztak már saját mobillal, de sikertelenül. A Facebook-phone éppúgy eltűnt, mint két kínai óriásvállalat, a Tencent és a Baidu telefonjai.

Ennyivel lenne drágább az iPhone, ha Kínában gyártanák
Negyven százalékkal lennének drágábbak az iPhone-ok, ha nem Kínában, hanem az Egyesült Államokban gyártanák azokat. Ezt is hozhatja az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Az orosz piacon a Huawei és a Samsung vezet. A 3. nagyedévben 2-2 millió mobilt exportáltak Oroszországéba, ami a teljes (viszonylag kicsi) orosz piac felét jelenti.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)