Ennyivel lenne drágább az iPhone, ha Kínában gyártanák

2018. december 06. csütörtök - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Negyven százalékkal lennének drágábbak az iPhone-ok, ha nem Kínában, hanem az Egyesült Államokban gyártanák azokat. Ezt is hozhatja az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Donald Trump amerikai elnök most ugyan elhalasztotta, hogy további, Kínából behozott árukra vessen ki a korábbinál jóval magasabb védővámot, de ennek lehetősége változatlanul fennáll. Az elnök azt állítja, hogy kereskedelmi partnerei, köztük Kína, kihasználják országát és alacsonyabb béreikkel elveszik a munkahelyeket az amerikaiaktól.

Az új iPhone Kép: youtube.com


Kép: youtube.com

A Kínából származó amerikai behozatal értéke elérte az évi 520 mrd. dollárt – ennek már mintegy a felére vetett ki a kormány védővámokat. Az elgondolás szerint ezzel úgy megdrágul az adott termékek kínai előállítása, hogy azok ismét az USA-ban készülhetnek.

A számításból csak az marad ki, mennyire felvinné ez az árakat Amerikában. Az UBS svájci nagybank elemzői közismert terméket, az

A vámháború átmenetileg szünetel
Az Egyesült Államok és Kína megállapodtak abban, hogy – legalábbis egyelőre – felfüggesztik a vámháborút. Ez volt az egyetlen érdemi eredménye a G-20 országok hétvégi csúcstalálkozójának Buenos Airesben.

iPhone-t vették például, amely ismeretesen kínai gyárakban készül. Amennyiben csak annak néhány eleme: a szoftver, az erősítő chip, majd a csomagolás kerülne Amerikába, ez 10 százalékkal vinné fel az árat, egyúttal 10-12 hónapot igényelne. Ha már az összeszerelés is oda kerülne, 17 százalékkal kerülne többe a készülék és jóval több időbe az átállás. Ha viszont teljesen az USA-ban készülne az iPhone, éppen 40 százalékkal magasabb áron kerülne forgalomba.

Ugyanakkor 3-4 évet is igénybe vehet a termelés áttelepítése, miközben kérdéses, hogyan és mikor tudják a mobilok fotó-technikájának igen bonyolult gyártását meghonosítani. Amennyiben Trump erre a szektorra is kiterjesztené a 10 helyett 25 százalékos vámot, az amerikai cége meggondolhatják, hogy harmadik országokba viszik a gyártást a drága amerikai helyett.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)