A vámháború átmenetileg szünetel

2018. december 03. hétfő - 12:50 / piacesprofit.hu
  •    

Az Egyesült Államok és Kína megállapodtak abban, hogy - legalábbis egyelőre - felfüggesztik a vámháborút. Ez volt az egyetlen érdemi eredménye a G-20 országok hétvégi csúcstalálkozójának Buenos Airesben.

Az adott körülmények között már az is eredmény volt, hogy egyáltalán közös nyilatkozatot fogadtak el, vonta meg a mérleget a világsajtó. Korábbi, hasonló találkozókon a részvevők bírálták Donald Trump amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikáját, migrációs politikáját, a párizsi klímaegyezményből való amerikai kilépést, ám ezúttal mindez elmaradt.

g20.org

g20.org

A protekcionizmusról a záróokmányban szó sem esett, a migrációról csak általánosságokat tartalmaz a közlemény – ugyanakkor az USA elérte, hogy az általa sokat bírált Világkereskedelmi Szervezet (WTO) reformját felvegyék a közös célok sorába.

A nagy többség tartózkodó mérsékletét annak tudják be, hogy tudatában voltak: ha bírálataikkal

Ezek a cégek végül jól jártak az amerikai importvámokkal
Trump vámháborúja az európai acélipart is átrendezheti, miközben a török acélgyártók is Európába importálnának, ezért az Európai Bizottság újabb vámokat vetett ki. A nyersanyagot forgalmazó cégek örülhetnek az emelkedő áraknak.

tovább ingerlik a kiszámíthatatlan amerikai elnököt, nem oldódik meg a világgazdaság egyik pillanatnyi kulcskérdése és tovább fajul, annak egyre súlyosabb következményeivel, az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Trump kezdettől azzal vádolja a kínai vezetést, hogy alacsony bérei következtében szűnnek meg munkahelyek az USA-ban, Kína óriáséi kereskedelmi többletre tesz szert, ugyanakkor (miközben eltulajdonít szabadalmakat) nem biztosít egyenlő feltételeket amerikai cégeknek a kínai piacon.

Trump eddig 250 milliárd dollár értékű kínai árura, köztük az acélra vetett ki a korábbi 10 százalék helyett 25 százalékos védővámot. Peking viszonzásul 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott hasonló teherrel, Az amerikai elnök korábban közölte: ha követelései nem teljesülnek, január 1-től további 200 milliárd dollár értékű kínai importra vonatkozik majd a megemelt vám.

A kínai vezetéssel most abban egyeztek meg, hogy 90 napra felfüggesztik az amerikai vámemelést és tovább tárgyalnak. Peking megígérte, hogy a többlet csökkentésére növeli amerikai vásárlásait, engedményeket tesz amerikai beruházóknak. Amerikai források szerint megígérték azt is, hogy tiltólistára teszik az USA-ba többnyire Kínából importált Fentanylt: a fájdalomcsillapító illegális használata súlyos drogválsághoz vezetett Amerikában.

Megfigyelők szerint nem arról van szó, hogy Trump meggondolta volna magát Kína-politikájában, hanem – ezúttal – felismerte, hogy azzal magának, remélt újjáválasztásának árt. A kereskedelmi háború miatt Amerikában csökkenő kukorica -, szója-, hús- és tejárak sok amerikai termelőt vittek válságba, a GM hét gyárát zárja be a megemelkedő acélárak miatt és kihatott már a kínai ügy a tőzsdére is.

Konzervatív források szerint az elnök kínai lépései jövőre minden amerikai háztartásnak 2.400

Gazdasági hidegháborúhoz vezethet Kína és az USA vetélkedése
Az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború csak egy része a két ország vetélkedésének, többek között azért, ki legyen a vezető a technológiában, véli a Google volt elnöke, aki szerint kettéválik az „amerikai” és a kínai internet.

dollár veszteséget jelentenek magasabb fogyasztói árakban, alacsonyabb bérekben és a beruházások csökkenő jövedelmezőségében..

Trump egyébként az EU-val nem kötött fegyverszünetet: ezúttal is hangsúlyozta, mennyire kiegyensúlyozatlan az USA-EU kereskedelem. Sokan tartanak attól, hogy beváltja fenyegetését és jelentősen megemeli az európai autókra kiszabott vámokat- ami hasonló válaszlépésekhez és a kereskedelmi háború új frontjához vezethet.

Semmi eredményt nem hoztak viszont az erőfeszítések, hogy mérsékletre, tárgyalásokra birják Vlagyimir Putyin elnököt az ukrán-orosz válságban. Angela Merkel német kancellár és Putyin találkozóján az orosz államfő elutasította, hogy szabadon engedje az elfogott ukrán tengerészeket és újra biztosítsa a szabad hajózást a Fekete- és az Azovi tenger között, amire nemzetközi szerződés kötelezi.

 

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor