Nem kell már beteg az orvostanhallgatóknak

2016. július 06. szerda - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Világszerte egyre nagyobb szerepet kap az egészségügyi oktatásban és a gyógyításban az egészségügyi informatika egyik sikerágazata, a betegszimulációs technológia. A hazai informatikus szakemberek egyelőre kevéssé ismerik a szakterületet, pedig az innovatív egészségügyi ágazat igazi hiányterület, melyre 50 ezer magasan képzett szakembert várnak világszerte, így Magyarországon is – derült ki a CAE Healthcare szakmai nyílt napján.

betegszimulációs eszköz

Kép: CAE Healthcare

A páciensfókuszú adatgyűjtés és az egészségügyi mobilapplikációk mellett a mobilizált, webes platformra fejlesztett betegszimulációs szoftverek fejlődése alakítja át rohamosan az egészségügyet. Az orvosi tech profilú startupok és nagyvállalatok is egyre nagyobb súlyt képviselnek az ágazaton belül, a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

Az egészségügy új korszaka bontakozik ki, melyben az informatikának meghatározó szerepe van az orvosképzésben is. A különböző orvosi oktatószoftverek segítségével az orvosképzés egészen új minőségi szintet érhet el. Az orvostanhallgatók a betegszimulációkon keresztül szakmai tapasztalatot, rutint, gyakorlatot szereznek a gyógyításban, a betegek kezelésében, a páciensek felé irányuló kommunikációban.

De mi is ez az egész?

A betegszimulációs eszközök az egészségügyben és orvostudományban használt élethű bábuk, illetve ehhez kapcsolódó szoftveres technológiák, melyek a hús-vér, élő emberek fiziológiai működését és élettani tulajdonságait egy az egyben képesek modellezni. Alkalmasak többek között különböző kórok, betegségek és tünetek szimulálására, továbbá műtétek, sőt akár a szülés valósághű gyakorlását is lehetővé teszik – mondták el a Piac & Profitnak a veszprémi CAE Healthcare szakemberei.

Cunamiként közelít a technológia
Az M2M átrajzolja valamennyi iparág működési modelljét, a szereplők egymáshoz való viszonyát, az üzleti stratégiákat. Az okos kütyük új lehetőségeket teremtenek az egészségügyben is: a megelőzésben, a gyógyításban, az egészségmenedzsmentben és a beteg–orvos viszonyban. Az elmúlt pár évben hirtelen már kézzelfogható közelségbe került számtalan sci-fibe illő eszköz, ám a java még hátravan!

A betegszimulációs eszközök felhasználása hozzásegíti az orvostanhallgatókat és egészségügyi szakembereket ahhoz, hogy olyan rutint és tapasztalatokat szerezzenek, amelyek segítségével sokkal könnyebben és pontosabban tudnak az orvosi pályára kerülve éles helyzetben is dolgozni. Mindez végső soron pedig a beteg védelmét, illetve az egészségügyi ellátás és a betegbiztonság színvonalának javítását szolgálja.

A technológiát jelenleg 35 ország közel 300 intézményében használják, többek között az amerikai hadseregnél, valamint a világ szinte összes nagyobb egészségügyi intézményében. Ezenkívül az összes magyarországi orvosi egyetem és az Országos Mentőszolgálat oktatási központjai is többek között ezekkel a szimulációs technológiákkal készíti fel hallgatóit a későbbiekben a munkájuk során felmerülő éles helyzetekre.

50 000 egészségügyi informatikusra lesz szükség világszerte az elkövetkező években

Az egészségügy és informatika folyamatos összefonódása hatalmas szakemberigényt támaszt a munkaerőpiacon. Az elkövetkező öt évben becslések szerint összesen ötvenezer szakemberre lesz szüksége a területnek, és várhatóan 20 százalékkal növekszik hamarosan az egészségügyi IT-munkalehetőségek száma.  A CAE Healthcare egészségügyi informatikai cég az elmúlt két évben folyamatosan bővíti fejlesztői csapatát, és pályakezdőknek szóló programjában a friss diplomások egyedi képzés keretében kapcsolódhatnak be az egészségügyi szoftverek fejlesztésébe.

„Az egészségügyi informatika, azon belül pedig a betegszimulációs szoftverfejlesztés nemcsak az egészségügy, de az informatikus szakma jövőjét is alapjaiban fogja meghatározni. Ez egy igazi sikerágazat: pályakezdőként hatalmas előny ezen a területen elindulni, és akár itt Veszprémben tapasztalatot szerezni” – nyilatkozta Német Gergely, a veszprémi CAE Healthcare ügyvezetője.