Rekord nyereséget ért el a Gazprom

2019. június 06. csütörtök - 10:25 / piacesprofit.hu
  •    

Már a hír, hogy lemond Alekszej Miller, a Gazprom vezetője, felhajtotta az óriáskonszern részvényeinek árát – a beruházók nem bíznak a cég vezetőjében, miközben nőnek a nyereségek.

Nem bizonyult ugyan valósnak a Messengeren terjedő hír, hogy Miller a Gazprom vezetésének keddi tanácskozásán bejelenti visszavonulását, de ez is elég volt ahhoz, hogy kerek 17 százalékkal felhajtsa a konszern részvényeinek árfolyamát.

rakétaként kilövő növekedés grafikon

Rakétaként szállnak el a lakásárak Kép:Freepik.com

Vlagyimir Putyin elnök 2001-ben állította bizalmasát a Gazprom élére, hogy teremtsen rendet az ország legtöbb adót fizető vállalatánál, szerezze ott vissza az állami többséget és segítse bevételeivel a költségvetést. Miller eleget tett ugyan megbízásának, de idővel neve a konszern bizonyos megmerevedéséhez kapcsolódott. Miller elaludta a cseppfolyósított gáz (LNG) trendjét, valamint – politikai okokból is – megromlottak és zavarosak lettek a viszonyok a legfőbb vásárló európai országokkal.

A befektetők reménysége, hogy Millert (akinek szerződése 2021-ig szól) leváltják, azon is alapszik,

Van élet a Gazpromon túl is
Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.

hogy az elmúlt hónapokban rajtaütésszerűen cserélték le a konszern több csúcsvezetőjét, köztük Alekszandr Medvegyevet, Miller helyettesét és az export-ágazat sok éven át volt vezetőjét. Medvegyevnek kitűnő kapcsolatai voltak, többek között Margrethe Vestagerhez, az EU versenyügyi biztosához. Így elérte, hogy a Gazprom viszonylag könnyen megúszta az ellene kartellezés miatt hat éven át folyt eljárást.

A Gazprom részvényei soha nem érték el újra azt a magasságot, mint 2008-ban, míg most árfolyamuk május óta 50 százalékkel emelkedett. A fő ok: a konszernvezetés javasolta, hogy a 2018-as nyereség 27 százalékát fizessék ki osztalékként – azaz kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Ráadásul Miller bejelentette, hogy a következő 3 évben 50 százalékra viszik fel az osztalékot. Ehhez járulnak az eredmények: 2018-ben a 20,2 Mrd. eurós nyereség a kétszerese volt az előző évinek, majd 2019 első negyedében 44 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. (Forrás: Die Welt)