Gazprom cikkek

hirdetés

Bye, Bye Gazprom

Bye, Bye Gazprom

Brüsszel jóváhagyta a Gazprom egyik német leányvállalatának államosítását.
A gázszállítások leállításával fenyegetett meg egy országot a Gazprom

A gázszállítások leállításával fenyegetett meg egy országot a Gazprom

Az orosz gázipari monopolcég megfenyegette Moldovát.
Szijjártó Péter fontos bejelentést tett az orosz gázról

Szijjártó Péter fontos bejelentést tett az orosz gázról

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül.
Dübörögnek a szankciók, a Gazprom negatív rekord felé tart

Dübörögnek a szankciók, a Gazprom negatív rekord felé tart

Az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői szerint Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt.
Dől a gáz Magyarország felé

Dől a gáz Magyarország felé

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.
hirdetés
Ma már nem megbízható üzleti partner a Gazprom

Ma már nem megbízható üzleti partner a Gazprom

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait - jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.
Nem sikerült a Gazprom féléve

Nem sikerült a Gazprom féléve

A Gazprom 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál.
Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van

Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van

Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit.
Több orosz gáz jön Európába

Több orosz gáz jön Európába

Megfelelően teljesít a Gazprom.
Németország példátlan oroszellenes intézkedéseket hozott

Németország példátlan oroszellenes intézkedéseket hozott

Állami felügyelet alá helyezik a Gazprom németországi leányvállalatait és kiutasítanak 40 orosz diplomatát.
hirdetés

A brit kormány befagyasztotta a Gazprom vezérigazgatójának vagyonát

Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója a büntetőintézkedések alapján az országba sem utazhat be és brit állampolgárok vagy vállalatok nem léphetnek vele üzleti kapcsolatba.

Ma robban a pénzügyi atombomba, az orosz bankokat kizárják a Swiftből

Letelt a 10 napos türelmi idő, így holnap, azaz március 12-én lép hatályba a hét orosz bank kizárása a SWIFT rendszerből. Bár technikailag ez nem egy bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A SWIFT-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

Szijjártó Péter bejelentette: aláírták az új szerződést a Gazprommal

Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó tárgyalt: nem lesz gáz a gázzal

Hivatalában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Gazprom elnökét.

Ajánlatot tett a Gazprom – mi lesz a gázszállítással?

A gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett hivatalos javaslatot az ukrán Naftogaznak az orosz Gazprom állami gázipari vállalat.

Rekord nyereséget ért el a Gazprom

Már a hír, hogy lemond Alekszej Miller, a Gazprom vezetője, felhajtotta az óriáskonszern részvényeinek árát – a beruházók nem bíznak a cég vezetőjében, miközben nőnek a nyereségek.

Van élet a Gazpromon túl is

Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.

Vége lehet a Gazprom erőfölényének

Az Európai Bizottság kötelező erejű kötelezettségeket ír elő a Gazprom számára, hogy a gáz szabadon és versenyképes árakon jusson el a közép- és kelet-európai gázpiacokra.

Állami hátszéllel nyomulnak az oroszok

Oroszország a világ legnagyobb szénhidrogén-exportőrje, ám vállalatai ehhez mérten kevéssé voltak jelen a világban. Ez változik: a nagy állami olaj-és gázkonszernek a Kreml hátszelével, a kormány politikai céljait is támogatva terjeszkednek több kontinensen.

Küszöbön a gázválság?

A Gazprom szerint "komoly" veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját. Két napot adtak.

Az oroszokkal tárgyal Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.  

Orosz pofont kapott a Nabuccó

Egyelőre a Gazprom tette a legnagyobb ajánlatott az azerbajdzsáni Shah Deniz II földgázmező készleteiért, pedig a Nabucco konzorciuma is érdeklődne. Ez utóbbit éppen az orosz gáz helyettesítésére építenék.

Még nincs vége a gázvitának

Fehéroroszország teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak - jelentette Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a Washingtonban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnöknek csütörtökön telefonon.

"Ez nagyon rossz jel az állampolgárainknak"

Fehéroroszország megkezdte a területén át Európába szállított orosz gázmennyiség megcsapolását - jelentette be kedden Uladzimir Szemaska miniszterelnök-helyettes.

Gázellátás: franciákkal erősített a Déli Áramlat

Az orosz Gazprom, az olasz Eni és a francia EDF pénteken, Szentpéterváron aláírt memoranduma értelmében a francia energetikai konszern belép a Déli Áramlat Rt. részvényesei közé úgy, hogy ezzel az Eni része csökken, és az üzletet idén év végig lezárják - tájékoztatta az újságírókat szombaton a Néva-parti városban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

Az MFB hivatalosan a Gazprom partnere a Déli Áramlatban

Budapesten, a magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén aláírták a Déli Áramlat Magyarország Zrt. vegyesvállalat alapító dokumentumait. A projekttársaságot paritásos alapon hozta létre a Gazprom és az MFB, a Déli Áramlat (South Stream) gázvezeték Magyarországon történő megvalósítása céljából.

"Szerintem az oroszok januárban újra elzárják a gázt"

A magyar lakosság 60 százaléka szerint januárban valószínűleg, 15 százalék szerint biztosan megismétlődik a 2009 januári orosz-ukrán gázválság - ez derült ki az energiainfo.hu és a Forsense közös felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint Magyarország érdemi lépéseket tett az ellátásbiztonság javítása érdekében.

"Csak" 400 millió eurós profit

A Gazprom nyereségének csökkenésére számít az idén az európai gáz üzletágban. Az orosz gázipari óriáscég németországi cégének vezetője a Wirtschaftswoche című lapnak elmondta, hogy bár a Gazprom Germania bevétele az idén 8 százalékkal növekszik tavalyhoz képest, 16,6 milliárd euróra, a profit 70-90 millióval kevesebb lehet, 400 millió euró körüli.

Büntetést fizetünk, mert kevesebb gázt veszünk a Gazpromtól?

Büntetést kell fizetniük az európai vásárlóknak, mert a vállaltnál kevesebb orosz földgázt vesznek az idén - közölte az orosz Gazprom vezető tisztségviselője hétfőn. Ukrajnában eközben már kiszámították, hogy a büntetés csaknem kétszerese lehet a tényleges vásárlás után kifizetett összegnél.

Jövőre ismét emelkedhet a gáz ára

A Gazprom vezetője szerint jövőre 100 dollárra nő a kőolaj világpiaci ára, amit a gáz ára is követ majd. Alekszej Miller úgy vélte továbbá, hogy nem lesz több vita Ukrajnával a gáztranzit kapcsán.

Júliusi bombaüzlet: Gazprom-részvény

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat részvényei a válság során rendkívül olcsók lettek az energia szektorban. Jelen elemzésben a vállalat 4 eredeti részvényére szóló ADR-t mutatjuk be, melyet a német tõzsdén euróban jegyeznek, így hazánkban is könnyen elérhetõ befektetés. Technikai elemzés szemszögébõl pozitív a kép, rövidtávon meredek emelkedésre számítunk. A 15 eurós szint áttörése jelentene ideális beszállási pontot, ahonnan akár napok alatt elérheti a 18 eurónál található júniusi csúcspontot.

Gázvezeték-verseny: franciák is beszállnak

A GdF Suez tárgyalásokat kezdett az orosz Gazprom gázipari konszernnel a francia közüzemi vállalat esetleges részvételéről az Északi-tengeren keresztül húzódó nyomvonalra tervezett tenger alatti Északi Áramlat gázvezeték létesítésében - jelentette be a GdF Suez ügyvezető igazgatója

Kevesebb gázt kapunk az oroszoktól

Az orosz Gazprom az idén a tavalyinál mintegy 5 százalékkal kevesebb földgázt exportál Európának - közölte a vállalat dokumentumaira hivatkozva egy banki forrás. Eszerint a múlt évi 179 milliárd köbméter helyett 170 milliárd köbméternyi várható.

Az oroszok egy fillér kártérítést sem fizetnek?

Oroszország levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy nem fogad el semmilyen vádat az európai uniós országoknak szánt gázellátás év eleji szünetelése miatt.

A Nabucco egy üresjárat?

Üresjáratnak nevezte a Vremja Novosztyej című orosz lap keddi számában a budapesti Nabucco-csúcsot, mivel Türkmenisztán és Azerbajdzsán, ahonnan Európa a vezetéken Oroszország elkerülésével kapni szeretné a gázt, ezúttal sem kíván garanciákat adni a vezeték feltöltésére.

Gazprom: kártérítést ajánlunk Magyarországnak

A Gazprom többletgázszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a január 20-ig kieső 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron - közölte Alekszandr Medvegyev, a vállalat vezérigazgató-helyettese a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Gázválság: olcsóbb gázt kap Bulgária?

A Gazprom megvizsgálja Bulgária kártalanítási igényét a január első felében elmaradt gázszállítás miatt, mondta az orosz Gazprom gázvállalat vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev pénteken Szófiában.

Megindult a gáz Oroszország felől

Reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor a Gazprom megindította a gázt Ukrajnán át Európa felé, legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába. Az még kérdéses, hogy mennyi idő alatt jut el Európába, ám Magyarország készen áll a fogadásra. Ukrajna egy grammot sem vehet le a tranzitmennyiségből.

Hazánk nem kap gázt Ukrajnából!

Kedden 15.30 órakor leállt Ukrajnából az orosz földgáz szállítása Magyarország felé - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden a földgázellátási krízisbizottság ülése után. Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik. A Balkán felé, például a Bulgáriába irányuló gázszállítás már reggel leállt.

Ez az év is jól kezdődik: az oroszok elzárták a gázt

Szerződés szerint érkezik a földgáz Magyarországra, egyelőre fennakadás nincs a gázszállításban - közölte a Földgázszállító Zrt szóvivője, miután világossá vált, hogy az orosz-ukrán elszámolási vita nem rendeződött, és a Gazprom először negyedére csökkentette, majd teljesen leállította az Ukrajnának szánt gázszálítást.

Január 1: az oroszok elzárják a gázcsapot?

Az orosz Gazprom szerdán közölte, hogy 2009. január elsején, közép-európai idő szerint 8 órakor leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, ha szerda éjfélig nem írják alá az új szerződést.

Ismét egy részvény, amivel milliókat kereshet!

A világban uralkodó válság hatására a Gazprom árfolyama is hatalmasat esett az utóbbi időkben. Most érdemes részvényeket vásárolni!
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett az autók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves díja.

Pénzszerzés

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo