Gazprom cikkek


Leáll a Török Áramlat

Leáll a Török Áramlat 

A Gazprom évi rendszeres karbantartást végez.
Bye, Bye Gazprom

Bye, Bye Gazprom 

Brüsszel jóváhagyta a Gazprom egyik német leányvállalatának államosítását.
A gázszállítások leállításával fenyegetett meg egy országot a Gazprom

A gázszállítások leállításával fenyegetett meg egy országot a Gazprom  

Az orosz gázipari monopolcég megfenyegette Moldovát.
Szijjártó Péter fontos bejelentést tett az orosz gázról

Szijjártó Péter fontos bejelentést tett az orosz gázról 

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül.
Dübörögnek a szankciók, a Gazprom negatív rekord felé tart

Dübörögnek a szankciók, a Gazprom negatív rekord felé tart 

Az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői szerint Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt.
Dől a gáz Magyarország felé

Dől a gáz Magyarország felé 

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.
Ma már nem megbízható üzleti partner a Gazprom

Ma már nem megbízható üzleti partner a Gazprom 

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait - jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.
Nem sikerült a Gazprom féléve

Nem sikerült a Gazprom féléve 

A Gazprom 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál.
Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van

Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van 

Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit.
Több orosz gáz jön Európába

Több orosz gáz jön Európába 

Megfelelően teljesít a Gazprom.

Németország példátlan oroszellenes intézkedéseket hozott 

Állami felügyelet alá helyezik a Gazprom németországi leányvállalatait és kiutasítanak 40 orosz diplomatát.

A brit kormány befagyasztotta a Gazprom vezérigazgatójának vagyonát 

Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója a büntetőintézkedések alapján az országba sem utazhat be és brit állampolgárok vagy vállalatok nem léphetnek vele üzleti kapcsolatba.

Ma robban a pénzügyi atombomba, az orosz bankokat kizárják a Swiftből 

Letelt a 10 napos türelmi idő, így holnap, azaz március 12-én lép hatályba a hét orosz bank kizárása a SWIFT rendszerből. Bár technikailag ez nem egy bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A SWIFT-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

Szijjártó Péter bejelentette: aláírták az új szerződést a Gazprommal 

Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó tárgyalt: nem lesz gáz a gázzal 

Hivatalában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Gazprom elnökét.

Ajánlatot tett a Gazprom – mi lesz a gázszállítással? 

A gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett hivatalos javaslatot az ukrán Naftogaznak az orosz Gazprom állami gázipari vállalat.

Rekord nyereséget ért el a Gazprom 

Már a hír, hogy lemond Alekszej Miller, a Gazprom vezetője, felhajtotta az óriáskonszern részvényeinek árát – a beruházók nem bíznak a cég vezetőjében, miközben nőnek a nyereségek.

Van élet a Gazpromon túl is 

Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.

Vége lehet a Gazprom erőfölényének 

Az Európai Bizottság kötelező erejű kötelezettségeket ír elő a Gazprom számára, hogy a gáz szabadon és versenyképes árakon jusson el a közép- és kelet-európai gázpiacokra.

Állami hátszéllel nyomulnak az oroszok 

Oroszország a világ legnagyobb szénhidrogén-exportőrje, ám vállalatai ehhez mérten kevéssé voltak jelen a világban. Ez változik: a nagy állami olaj-és gázkonszernek a Kreml hátszelével, a kormány politikai céljait is támogatva terjeszkednek több kontinensen.

Küszöbön a gázválság? 

A Gazprom szerint "komoly" veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját. Két napot adtak.

Az oroszokkal tárgyal Orbán 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.  

Orosz pofont kapott a Nabuccó 

Egyelőre a Gazprom tette a legnagyobb ajánlatott az azerbajdzsáni Shah Deniz II földgázmező készleteiért, pedig a Nabucco konzorciuma is érdeklődne. Ez utóbbit éppen az orosz gáz helyettesítésére építenék.

Még nincs vége a gázvitának 

Fehéroroszország teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak - jelentette Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a Washingtonban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnöknek csütörtökön telefonon.

"Ez nagyon rossz jel az állampolgárainknak" 

Fehéroroszország megkezdte a területén át Európába szállított orosz gázmennyiség megcsapolását - jelentette be kedden Uladzimir Szemaska miniszterelnök-helyettes.

Gázellátás: franciákkal erősített a Déli Áramlat 

Az orosz Gazprom, az olasz Eni és a francia EDF pénteken, Szentpéterváron aláírt memoranduma értelmében a francia energetikai konszern belép a Déli Áramlat Rt. részvényesei közé úgy, hogy ezzel az Eni része csökken, és az üzletet idén év végig lezárják - tájékoztatta az újságírókat szombaton a Néva-parti városban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

Az MFB hivatalosan a Gazprom partnere a Déli Áramlatban 

Budapesten, a magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén aláírták a Déli Áramlat Magyarország Zrt. vegyesvállalat alapító dokumentumait. A projekttársaságot paritásos alapon hozta létre a Gazprom és az MFB, a Déli Áramlat (South Stream) gázvezeték Magyarországon történő megvalósítása céljából.

"Szerintem az oroszok januárban újra elzárják a gázt" 

A magyar lakosság 60 százaléka szerint januárban valószínűleg, 15 százalék szerint biztosan megismétlődik a 2009 januári orosz-ukrán gázválság - ez derült ki az energiainfo.hu és a Forsense közös felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint Magyarország érdemi lépéseket tett az ellátásbiztonság javítása érdekében.

"Csak" 400 millió eurós profit 

A Gazprom nyereségének csökkenésére számít az idén az európai gáz üzletágban. Az orosz gázipari óriáscég németországi cégének vezetője a Wirtschaftswoche című lapnak elmondta, hogy bár a Gazprom Germania bevétele az idén 8 százalékkal növekszik tavalyhoz képest, 16,6 milliárd euróra, a profit 70-90 millióval kevesebb lehet, 400 millió euró körüli.

Büntetést fizetünk, mert kevesebb gázt veszünk a Gazpromtól? 

Büntetést kell fizetniük az európai vásárlóknak, mert a vállaltnál kevesebb orosz földgázt vesznek az idén - közölte az orosz Gazprom vezető tisztségviselője hétfőn. Ukrajnában eközben már kiszámították, hogy a büntetés csaknem kétszerese lehet a tényleges vásárlás után kifizetett összegnél.

Jövőre ismét emelkedhet a gáz ára 

A Gazprom vezetője szerint jövőre 100 dollárra nő a kőolaj világpiaci ára, amit a gáz ára is követ majd. Alekszej Miller úgy vélte továbbá, hogy nem lesz több vita Ukrajnával a gáztranzit kapcsán.

Júliusi bombaüzlet: Gazprom-részvény 

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat részvényei a válság során rendkívül olcsók lettek az energia szektorban. Jelen elemzésben a vállalat 4 eredeti részvényére szóló ADR-t mutatjuk be, melyet a német tõzsdén euróban jegyeznek, így hazánkban is könnyen elérhetõ befektetés. Technikai elemzés szemszögébõl pozitív a kép, rövidtávon meredek emelkedésre számítunk. A 15 eurós szint áttörése jelentene ideális beszállási pontot, ahonnan akár napok alatt elérheti a 18 eurónál található júniusi csúcspontot.

Gázvezeték-verseny: franciák is beszállnak 

A GdF Suez tárgyalásokat kezdett az orosz Gazprom gázipari konszernnel a francia közüzemi vállalat esetleges részvételéről az Északi-tengeren keresztül húzódó nyomvonalra tervezett tenger alatti Északi Áramlat gázvezeték létesítésében - jelentette be a GdF Suez ügyvezető igazgatója

Kevesebb gázt kapunk az oroszoktól 

Az orosz Gazprom az idén a tavalyinál mintegy 5 százalékkal kevesebb földgázt exportál Európának - közölte a vállalat dokumentumaira hivatkozva egy banki forrás. Eszerint a múlt évi 179 milliárd köbméter helyett 170 milliárd köbméternyi várható.

Az oroszok egy fillér kártérítést sem fizetnek? 

Oroszország levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy nem fogad el semmilyen vádat az európai uniós országoknak szánt gázellátás év eleji szünetelése miatt.

A Nabucco egy üresjárat? 

Üresjáratnak nevezte a Vremja Novosztyej című orosz lap keddi számában a budapesti Nabucco-csúcsot, mivel Türkmenisztán és Azerbajdzsán, ahonnan Európa a vezetéken Oroszország elkerülésével kapni szeretné a gázt, ezúttal sem kíván garanciákat adni a vezeték feltöltésére.

Gazprom: kártérítést ajánlunk Magyarországnak 

A Gazprom többletgázszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a január 20-ig kieső 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron - közölte Alekszandr Medvegyev, a vállalat vezérigazgató-helyettese a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Gázválság: olcsóbb gázt kap Bulgária? 

A Gazprom megvizsgálja Bulgária kártalanítási igényét a január első felében elmaradt gázszállítás miatt, mondta az orosz Gazprom gázvállalat vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev pénteken Szófiában.

Megindult a gáz Oroszország felől 

Reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor a Gazprom megindította a gázt Ukrajnán át Európa felé, legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába. Az még kérdéses, hogy mennyi idő alatt jut el Európába, ám Magyarország készen áll a fogadásra. Ukrajna egy grammot sem vehet le a tranzitmennyiségből.

Hazánk nem kap gázt Ukrajnából! 

Kedden 15.30 órakor leállt Ukrajnából az orosz földgáz szállítása Magyarország felé - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden a földgázellátási krízisbizottság ülése után. Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik. A Balkán felé, például a Bulgáriába irányuló gázszállítás már reggel leállt.

Ez az év is jól kezdődik: az oroszok elzárták a gázt 

Szerződés szerint érkezik a földgáz Magyarországra, egyelőre fennakadás nincs a gázszállításban - közölte a Földgázszállító Zrt szóvivője, miután világossá vált, hogy az orosz-ukrán elszámolási vita nem rendeződött, és a Gazprom először negyedére csökkentette, majd teljesen leállította az Ukrajnának szánt gázszálítást.

Január 1: az oroszok elzárják a gázcsapot? 

Az orosz Gazprom szerdán közölte, hogy 2009. január elsején, közép-európai idő szerint 8 órakor leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, ha szerda éjfélig nem írják alá az új szerződést.

Ismét egy részvény, amivel milliókat kereshet! 

A világban uralkodó válság hatására a Gazprom árfolyama is hatalmasat esett az utóbbi időkben. Most érdemes részvényeket vásárolni!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo