Állami hátszéllel nyomulnak az oroszok

Oroszország a világ legnagyobb szénhidrogén-exportőrje, ám vállalatai ehhez mérten kevéssé voltak jelen a világban. Ez változik: a nagy állami olaj-és gázkonszernek a Kreml hátszelével, a kormány politikai céljait is támogatva terjeszkednek több kontinensen.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője és második legnagyobb földgáz-kitermelője, ám óriás konszernjei sokáig keveset tettek azért, hogy globális viszonylatban is fontos szerepet játsszanak. 2016-ban a China National Offshore Oilnak 66.7 Mrd. dollár értékű külföldi beruházása volt, a malajziai Petronasnak 47 Mrd., az indiai Oil and Natural Gas-nak 24 Mrd..

Kép: Huffingtonpost

Ugyanakkor több másik kínai cég után a Lukoil 20 milliárdos, a Gazprom 13.4 milliárdos beruházásával csak a 28., illetve a 48. helyen volt a rangsorban, miközben a nagy ipari hatalmak vállalatai, a Shell, az Exxon, a BP, a Total vagy a Chevron szinte minden országban aktívak, amelyek szénhidrogénnel rendelkeznek..

Az állami kézben lévő Rosznyeft 2010 óta gyorsítja a külföldi terjeszkedést és immár 23 országban van jelen, miközben  azonban csaknem valamennyi termelőegysége Oroszországban van. (Az Exxon Mobilnál például csak minden ötödik).

A külföld annál is vonzóbb, mivel az orosz piacon az államilag megszabott gázár miatt szerény a nyereség. A Rosznyeft tavaly 8 Mrd. adott ki külföldi akvizíciókra, idén pedig 6 milliárdért vett 49  százalékos részesedést egy nagy indiai finomítóban. Megvásárolták az olasz ENI-től 1.1 milliárdért egy feltárandó földgázmező jogainak 30 százalékát:  a Zhor mező az ENI szerint a Földközi-tengeri térség legnagyobb gáz-tartalékát rejti.

A Kreml stratégiájának felel meg a konszern Kurdisztánnal előkészítésben lévő megállapodása is, amely szerint a szénhidrogénekben gazdag iraki régióból távvezetéket építenének Törökországba - ám kérdéses, hogy a kockázatos övezetben valaha tudnak-e csöveket fektetni. A vállalat politikai okokból nagy szerepet vállalt Venezuelában. Ott ugyan részt kapott  fontos projektekben, de nagy kockázatot jelent, hogy 6 Mrd. dolláros előleget fizetett ki jövendő olajszállításokért, amely az ország ingatag belpolitikai helyzetében kérdésesek lettek.

Az óriáscégnek mindenesetre még nagy utat kell megtennie, hogy utolérje a földgáz-óriást, a Gazpromot, amely a 90-es években kezdett terjeszkedni.

Elsőként a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban, az utóbbi években azután kiterjesztette tevékenységét Afrikára, Ázsiára és Latin-Amerikára is. A munka nagyobbik része a konszern  leányvállalatára, a Gazprom Nyeftre esik, amelynek legfontosabb vállalata Szerbiában működik. A világméretű terjeszkedés ellenére a Gazprom-csoport fúrásainak még mindig csak 5 százaléka van külföldön, 460.000 alkalmazottjának 94 százaléka Oroszországban dolgozik.

Minden változik, de az olajár marad
Az elmúlt évtizedben a hagyományos olajpiacon is új szereplők és technológiák jelentek meg, amelynek köszönhetően kapacitás átrendeződés várható. Mindennek eredménye viszont, hogy az ár stabilan marad a Roland Berger elemzése szerint.
Ugyancsak a Közel-Keleten terjszkedik a többségben magánkézben lévő Lukoil, amely a dél-iraki  Qurna  óriás olajmezőjén dolgozik. A kiaknázás 2014-ben kezdődött és már a projekt 75 százaléka a konszern tulajdonában van.

Tekinttettel az Oroszország elle a Krim elfoglalása miatt elrendelt szankciókra, valamint a szakmai tapasztalatok, a technológia hiányosságaira az  orsz konszernek külföldi próbálkozásai nem mindig voltak sikeresek és a szankciók neheíytik megfdelelő partnerek és projektek megtalálását is. A Kreml mindenesegtre komkrét politikai feladatokat adott lgfontosabb stratégiai ágazatának - az olaj-.és földgáz konszernekl semmiképpen nem fognakm visszahúzódni a világból.

(Neue Zürcher Zeitung)

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo