Van élet a Gazpromon túl is

2019. február 26. kedd - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.

A Balti-tengeri Swinoujschieben kereken 1 milliárd euróból, részben uniós támogatással épült fel Lengyelorsazág első, cseppfolyós gáz (L.N.G.) fogadására alkalmas terminálja. 2015-ben Katarból érkeztek az első szállítmányok, azóta Norvégiából és növekvő mennyiségben az Egyesült Államokból is. Tavaly az 2017-eshez viszonyítva 60 százalékkal több folyékony gáz érkezett. Az 6 százalékkal csökkentette az orosz forrásból érkező behozatalt, amely még a lengyel szükséglet felét fedezi. A PGNiG nevű lengyel állami cég három nagy amerikai szolgáltatóval között hosszú távra szóló megállapodást a szállításról, két szolgáltató esetében módjuk van a megvásárolt gáz tovább-értékesítésére is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A lengyel kormány, annak tükrében is, hogy 10 éve az orosz-ukrán árviták miatt a Gazprom három hétig nem szállított gázt Európába, az orosz forrásoktól való függetlenedésre törekszik – fontosabbnak tartva az ellátás biztonságát, mint az árat.

Ha az amerikaiaknak fizetek a gázért, NATO-szövetségesünknek fizetek

– mondja Potr Wozniak, a PGNiG elnöke, volt energiaügyi miniszter. A balti-tengeri bázis mindenkor képes az ország energia-ellátásában fellépő hiányok pótlására, az ország szükségletének negyedét tudja biztosítani. A PGNiG emellett beruházott egy norvégiai gázmező kiaknázásába és vezeték építését tervezi.

Donald Trump amerikai elnök ismételten sürgette az európai országokat, vásároljanak több cseppfolyósított gázt, kiváltva az

Indul a próbaüzem az ország egyik legnagyobb naperőművében
Lezárult a Bükkábrányi naperőmű 5,16 milliárd forintból megvalósult beruházása. Megkezdődött a próbaüzem; a Mátrai Erőmű Zrt. a hétvégén a villamosenergia-rendszerre kapcsolta az ország egyik legnagyobb, 20 megawattos fotovoltaikus létesítményét.

orosz szállítást, hozzátéve: ezzel lenne elkerülhető, hogy védővámot vessenek ki az Amerikába exportált európai autókra. Németországnak, Európa legnagyobb gazdaságának, amely a múltban az orosz gázra alapozott, bizonyára a jövőben is szüksége lesz a Gazpromra – ezért épül a Balti tengeren a Nordstream 2 új gázvezeték, amelyet mind az USA, mind a lengyelek bírálnak.

AZ EU nyomására a Gazprom arra kényszerült, hogy európai szerződéseinek nagy részénél árait a gáz világpiaci ára határozza meg, nem pedig az olajé, amely nagy mértékben változó. Az amerikai cégek kétszer annyiért tudják eladni cseppfolyósított gázukat Európában, mint otthon, de a jelenlegi áraknál profit-rátájuk így is alacsony.

(Forrás: The New York Times)