Gyorsabban jönnek az uniós pénzek

2012. október 30. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A brüsszeli testület szerint a szabályok egyszerűsödésével az átláthatóság és az elszámoltathatóság is javul. Nagyobb körben lehet majd egy összegben kifizetni a támogatást, valamint a kisebb összegek esetében átalányfizetést alkalmazni, továbbá nem kell minden alkalommal megadni ugyanazokat a szükséges adatokat minden támogatási kérelem benyújtásánál, amelyeket ezentúl az interneten keresztül is be lehet majd nyújtani

“Az új szabályoknak köszönhetően megnyílik az út az uniós források hatékonyabb felhasználása felé. A válság idején ez minden uniós polgár számára létfontosságú, hiszen az uniós költségvetés jelentős szerepet játszik a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzésében” – jelentette ki Janusz Lewandowski, a pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős uniós biztos, aki szerint az újításokkal az adminisztratív terheket is sikerült csökkenteni.

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az ügyintézés

A bizottság megítélése szerint az új szabályoknak köszönhetően lerövidülhet az ajánlattételi felhívás és a támogatási megállapodás megkötése, illetve a kifizetések közötti idő. A közlemény azt is ismerteti, hogy januártól nagyobb szerephez jutnak a pénzdíjak, amelyeket valamely előre meghatározott probléma megoldására indított verseny győztesének fizetnek ki, ezáltal pedig az innovációra ösztönöznek. Módosulnak olyan részletek is, amelyek szerint a jövőben a kedvezményezetteknek nem kell külön kamatozó bankszámlát nyitniuk, de ha mégis ilyenre kapják a támogatást, az abból keletkező kamatot nem kell az uniós költségvetésbe visszafizetniük, és nem számít bele a projektbevételbe sem.

Agrárpénzek: gyorsabban jön és több lesz
Idén a tavalyinál magasabb keretösszeg áll rendelkezésre a területalapú támogatások kifizetéséhez, de a támogatási előlegek kifizetése is a megszokottnál jóval korábban, már október közepén megkezdődött. „A földmérethez kötődő uniós forrású támogatás kifizetése hagyományosan decemberben kezdődik, időnként átnyúlva akár a következő évre is. Így a mostani, októberi kifizetések jelentős segítséget nyújthatnak az agrárium számára és az aszálykárok enyhítésére is” – hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Az új szabályok miatt a bizottság szerint javul majd azok elszámoltathatósága, akik az uniós adófizetők pénzével gazdálkodnak. A testület rámutat: a jövőben az uniós alapokat kezelő tagállami hatóságoknak évente nyilatkozatot kell aláírniuk és benyújtaniuk a bizottságnak, amelyekkel tanúsítják, hogy az uniós alapokat helyesen használták fel. A kedvezményezettek által elkövetett szabálytalanságok visszaszorítása érdekében pedig a bizottság “elrettentés céljából” közzé fogja tenni az uniós alapokkal való visszaélés miatt kiszabott szankciókról szóló határozatokat.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy az Európai Unió költségvetési rendelete október 27-én lépett hatályba, a testület pedig hétfőn az annak alkalmazásáról szóló új szabályokat fogadta el. A közleményben kifejtik, hogy a következő két hónap során az Európai Parlament és a miniszterek tanácsa kifogásokat emelhet vagy észrevételeket tehet a javasolt szabályokkal kapcsolatban.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek