Globális szintű politikai pánikra készülhetünk

2019. január 23. szerda - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Itt a fináléja annak a monetáris politikának, amely időhúzásra játszott, vagy hamis megoldásokkal operált. 2019-ben már érezhető lesz a változás előszele, amelyet 2020 hoz majd meg – áll a Saxo Bank idei első előrejelzésében.

„2019 folyamán Európa visszacsúszik a recesszióba, annak ellenére, hogy az EKB negatív kamatlábat alkalmaz” – véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója. A szakember szerint az Egyesült Államok hitelpiacának feszültségei egyre nőnek, ahogy nő a magas hozamú vállalati kötvények kamatfelára is. Ehhez jött szeptembertől egy részvénypiaci gyengülés, amely arra késztette a Fed-elnök Jerome Powellt, hogy előálljon a Fed legújabb, galambjellegű fordulatával, alig két héttel azután, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 20-i ülését héjajellegűnek ítélte meg a piac. A Fed tehát behúzza a fékeket, ahogy egyre gyengül a vállalati profit repatriálása, és a magasabb kockázatú kibocsátók nem tudnak hitelhez jutni.

Kína egy újabb élénkítő programot fontolgat – adócsökkentések, jelzáloghitel-támogatások, egy erősebb jüan –, miközben a 2025-re tervezett célok elérését 2035-re tolja ki.  Az első negyedévben tehát valószínűleg a Fed visszalép a monetáris szűkítés folyamatából, Kína pedig továbbra is erősíteni igyekszik a jüant (akár az USDCNY 6.50-es szintjéig, vagy azon is túl), és ez a kombináció sok terhet levesz az amerikai dollárban eladósodott állami vállalatokról, és komoly lökést adhat a holtpontra jutott kereskedelemnek. Ez még a feltörekvő piaci eszközökre is kedvezően hathat.

jöhet egy válság

Már csak lefelé lehet menni? – Kép: Pixabay

A világgazdaság szenved

„A világgazdaság szenved, a globális piacokat megrengette a 2018-as év, de Kína mindent meg fog tenni a stabilizálódás érdekében. Ebben komoly elkötelezettséget mutat az ázsiai nagyhatalom, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy erőfeszítései sikerrel járnak” – írja Steen Jacobsen. Akár már február 5, a kínai újév kezdete előtt felsejlik a megoldás – ez egyaránt érdeke az Egyesült Államoknak és Kínának. Ha másképp lenne, az baj lenne. A kínai új év kezdete után minden bizonnyal komoly támogatást fog kapni a kínai gazdaság – gyakorlatilag nincs is más választása Kínának. Ennek ellenére számíthatunk zűrzavarra, mivel a politika mindig csak az eseményeket követően reagál a dolgokra, és nemritkán későn. Ez azt jelenti, hogy az első negyedév egy igen kockázatos időszak lesz, ami a ciklus alját is jelentheti az eszközök értékét és a gazdaságot tekintve is.

Tíz meghökkentő előrejelzés 2019-re
Lehet, hogy az előttünk álló év lesz az, amikor Németországban beköszönt a recesszió, az Apple tőkét juttat a Teslának, Trump kirúgja a Fed elnökét, és az Egyesült Királyságban a Munkáspárt elsöprő győzelmet aratva Jeremy Corbynt a miniszterelnöki székbe ülteti, a GBPUSD-t pedig az 1.00 szintre süllyeszti.

„2019 elején azonban még aligha kezdődik el új ciklus. 2020-ban már sokkal valószínűbb, hogy elkezdődik az igazi változás, ami igazodik egy új politikai időszakhoz, ami a központi bankok és a politikusok szorosabb együttműködésével fenyeget, sajnos. Elérkeztünk annak a monetáris politikának a fináléjához, amelyet az időhúzás és a hamis megoldások jellemeztek, és amely a történelem legrosszabb monetáris politikai kísérletének minősíthető” – vélte a szakember.

Arccal a defenzív szektor felé

Az elmúlt év különösen látványos volt a részvénypiacon, amely eufóriával kezdődött, és egy olyan drámával ért véget, amilyet 1931 óta nem láttunk. A jelenlegi expanzió az utolsó felvonásához érkezett, a részvények hozam/kockázat aránya nem túl vonzó. De továbbra is azt gondoljuk, hogy a részvényeknek ott a helyük a befektetők portfóliójában, de egy nem túl magas, kb. 30 százalékos súllyal, és előnyben részesítjük a defenzív szektor (alapvető fogyasztási cikkek és egészségügy) részvényeit és az alacsony volatilitású részvényeket.

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője szerint továbbra is a defenzív részvényeket preferáljuk, mert a részvénypiacon a hozam/kockázat arány nem néz ki túl jól. Rövid távon láthatunk egy ralit, ha Kína sikeresen alkalmazza a gazdaságélénkítő programjait, és megegyezésre jut az Egyesült Államokkal a kereskedelmi kérdésekben. A Saxo részvénypiaci modellje alapján a japán részvények jók lehetnek a részvénypiac egészéhez képest, a feltörekvő piacok törékenynek tűnnek – egyedül Brazília nyújt kedvezőbb képet – , de összességében érdemes óvatosnak lenni a feltörekvő piacokkal. Ígéretes lehet a vételi opció a félvezetői iparágban, amely valószínűleg visszaerősödik, ha Kína és az Egyesült Államok megegyezésre jutnak.

„A japán részvények különösen figyelemre méltóak lehetnek az első negyedévben. A tavalyi utolsó negyedévet a japánok is megszenvedték, de az elmúlt 12 hónapban a japán részvények lendülete – más részvénypiacokhoz képest – megmaradt. Ha figyelembe vesszük a viszonylag alacsony értékeltséget, a japán részvények jó hozam/kockázat arányt kínálnak, különösen akkor, ha Kínának sikerül fellendítenie gazdaságát, és megegyezés születik Kína és az Egyesült Államok között a kereskedelem, a piacokhoz való hozzáférés és a szellemi javak terén” – írta a szakember.

zuhanásból emelkedés

Kép: PP archív

A Fed megtorpant, de a gyengébb dollár felé rögös út vezet

2018 utolsó negyedéve a globális piacok egésze számára borzalmas volt. A részvénypiacok az utóbbi évtizedek legrosszabb decemberét szenvedték el, köszönhetően a lassuló világgazdasági növekedésnek, a szigorodó Fednek, a gyenge dollárlikviditásnak és az amerikai–kínai kereskedelmi háborúnak.

Javult a hangulat 2019 első hetében, amikor Jerome Powell, a Fed elnöke – a Fed Nyíltpiaci Bizottságának két héttel korábbi sajtótájékoztatójától eltérően – világossá tette, hogy a Fed figyel a piacról érkező jelekre. Ezt még úgy is üdítően galambjellegű fordulatnak értékelte a piac, hogy Powell közben kiemelte az Egyesült Államok gazdaságának erejét, és amellett érvelt, hogy az állampapír-kibocsátás intenzitása (amelynek hatását súlyosbította a Fed mérlegfőösszegének csökkentése) nem játszott különösebb szerepet a piaci zavarok kialakulásában.

Bod Péter Ákos: véget ér a kegyelmi állapot
Egy gazdasági ciklus ívének teteje felé tartunk, előbb-utóbb elérünk arra a pontra, ahonnan már csak lefele vezet az út – figyelmeztet Bod Péter Ákos közgazdász. A nemzetközileg elismert szakember szerint túl nagyra hízott az állam, ez pedig kockázati tényező lehet egy nehezebb időszakban.

Powell tehát figyelni fog a piacokra 2019-ben. A jelenlegi Fed-elnök egészen más háttérrel rendelkezik, mint akadémikus elődjei, és gyakran hangoztatja, hogy a pénzügyi stabilitás kockázatai sokkal fontosabbak az újabb krízis bekövetkezte szempontjából, mint a bérek vagy az infláció adatai. Ez azt jelenti, hogy boldogan visszatér a kamatemelés útjára, ha a piaci adatok ezt engedik, és csak akkor függeszti fel azt, vagy fordul ellenkező irányba, ha az ezt indokló adatok elérik a szükséges ingerküszöböt.

De mégis történt egy lépés, amit lehet, hogy később egy gyengébb dollár felé való bizonytalan lépésnek ítélnek meg, de amely akár az első lépés is lehet a Fed határozott fordulatában, ha az Egyesült Államok gyengülő gazdasága ezt indokolja.

„A Fed lassan felismeri, hogy a saját monetáris szűkítő intézkedései és egy erős dollár nem kompatibilisek a pénzügyi stabilitással, és egy kifejezetten galambjellegű fordulat figyelhető meg a 2019 elejei retorikájában. De időbe kerülhet, amíg a Fed teljesen elfordul a monetáris szűkítő kurzusától, és a világgazdaság problémáit figyelembe véve számíthatunk arra, hogy rögös lesz az út egy tartósan gyenge dollár felé vezető úton” – mondta John Hardy devizapiaci vezető elemző.

A japán kísérlet: dicsőség vagy bukás?

A globális szintű adósság 250 billió amerikai dollár fölött van, de az alacsony kamatok miatt ennek kevésbé érződik a hatása. Miközben a Fed részéről a monetáris szűkítés irányába tett lépéseket látunk, és az EKB is előkészíti a mennyiségi szűkítést, a japán központi bank több szempontból is szélsőséges akciókat hajt végre a világ fő központi bankjaihoz képest.

Domokos László: kisebb, hatékonyabb állam kell
Válság idején nem megszorításokra, hanem a versenyszféra finanszírozására van szükség. Ha tudni szeretnénk, mennyire érintheti Magyarországot egy esetleges válság, az államháztartás egyensúlyára érdemes figyelni – mondta Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke arról is beszélt, milyen hiteleket érdemes felvenniük a vállalatoknak és a fogyasztóknak.

A Bank of Japan 2016 elején vitte le az alapkamatát –0,1 százalékra – ezt a lépést egyáltalán nem fogadta jól a piac –, és azóta is ezen a szinten tartja. A központi bank folyamatosan vásárolja a japán államkötvényeket, és ma már a BoJ-nél van a legnagyobb állomány. Az utóbbi néhány évben pedig részvény ETF-eket is bevont az eszközvásárlásba – a részvényektől szinte minden központi bank távol tartja magát, az egyik legismertebb kivétel a Svájci Nemzeti Bank, amely dollármilliárdokat tart Apple részvényekben (amelyek a tavalyi csúcsértékükből mára elveszítették értékük egyharmadát). A nagy kérdés a piac számára, hogy az Abe Sinzó miniszterelnök által fémjelzett és a neve után Abenomics-nak nevezett gazdaságpolitika sikerként vagy kudarcként könyvelhető el, és hogy mire számíthatunk 2019-ben.

Kay Van-Petersen, a Saxo Bank globális makrogazdasági stratégiai szakértője szerint egy olyan világban, ahol a központi bankok monetáris politikákkal kísérleteznek, Japán kétségkívül tartja a tempót. „Jóllehet az adósságszint messze a fenntartható szint felettinek tűnik, de szinte a teljes adósságállomány jenben van, és a japán kormány, japán vállalatok és japán polgárok kezében van. Ha bármilyen átrendezésről vagy fizetési problémáról lenne szó a jövőben, az lényegesen könnyebben menedzselhető lenne, mint azon feltörekvő piaci országok esetében, amelyek amerikai dollárban adósodtak el, míg a jövedelmeik helyi devizákban realizálódnak. A japán részvények pedig egészen érdekes befektetési lehetőségeket kínálnak, és nemcsak azért, mert a Nikkei 20 százalékkal van lejjebb a tavaly októberi csúcsához képest, hanem azért is, mert sok japán vállalat ül hatalmas mennyiségű készpénzen” – vélte a szakember.

Az arany visszanyeri a biztonsági menedékjellegét

Az arany, amelynek a december két év óta a legjobb hónapja volt, újra biztonsági menedéknek számít, ha máshol zavarok vannak. A 10 éves amerikai államkötvény hozamának esése, a további amerikai kamatemelések elbizonytalanodása, a dollár erősödésének megtorpanása, és nem utolsósorban a világ részvénypiacain jelentkező problémák mind támogatták az arany iránti kereslet megélénkülését, de ez volt a helyzet az ezüsttel is.

Regős Gábor: előbb-utóbb lesz válság, de most felkészültebbek vagyunk
Válság előbb-utóbb lesz, de jobban fel vagyunk rá készülve, mint 2008-ban, mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza a Piac & Profitnak.Mint mondta, az állami és EU-s források apadásával nagyrészt a nemzetközi pénzügyi helyzeten múlik, hogyan juthatnak tőkéhez a magyar cégek.

„Arra számítunk, hogy folytatódik az arany iránti kereslet növekedése, mivel a befektetők újra keresik a védelmet nyújtó lehetőségeket a más eszközosztályokban tapasztalt megnövekedett volatilitás és bizonytalansági tényezők miatt. A befektetési alapok december elején fordultak longba az arany kapcsán, hat hónapi shortolás után. Ez a folyamat és a hosszú távú befektetők folytatódó felhalmozásai arany ETF-ekben elegendő támogatást adhat az aranynak, hogy az még magasabbra törjön, az 1360 dollár/uncia és az 1375 dollár/uncia közti kulcsfontosságú ellenállási szint felé” – írta Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője kommentárjában.

Vonzóak lehetnek a kötvények a kibontakozó medvepiacon

2019 a mélyreható változások éve lesz, és a befektetők minden bizonnyal fel kell, hogy készüljenek erre. Jó megoldást adhatnak a kötvények azoknak, akik diverzifikálni szeretnék a portfóliójukat, és a piaci volatilitás ellen is védelmet keresnek.

Althea Spinozzi kötvényspecialista hozzátette: „A kötvénypiac legfőbb mozgatói 2019-ben a globális gazdaság lassulása és a politikai és gazdasági bizonytalanságok lesznek, amelyek arra késztetik a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközöket keressenek, többek között olyan állampapírokat, amelyek már túl vannak a monetáris szűkítés miatti árfolyamesésen – az amerikai állampapírok például ezek közé tartoznak. A részvénypiac még nem érte el az alját, ezért innen is áramolhatnak még befektetők a biztonságosabb eszközök felé. A befektetőknek mielőbb meg kell tenniük ezeket a biztonsági lépéseket.”

Makrogazdaság – Lassulás

A globális szintű hitelimpulzus továbbcsökken, jelenleg a GDP 3,5 százalékán van, szemben az előző negyedévi 5,9 százalékkal.

Pogátsa: hosszú távon nagy a baj
A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád–Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Christopher Dembik vezető makrogazdasági elemző szerint a globális hitelimpulzus újra esik, leginkább a fejlett piacokon, és főleg a monetáris politikák normalizálásának következményeként. A lassuló hitelimpulzus üzenete az, hogy a gazdaság és a belső kereslet növekedési üteme csökkenni fog, ha a világ vezető gazdaságai nem teszik meg a szükséges összehangolt intézkedéseiket 2019-ben.

Defenzív stratégia Ausztráliában is

Ausztráliában a kora 90-es évek óta nem volt recesszió, de úgy tűnik, hogy csak eddig tartott a szerencse. A globális nehézségek mellett a befektetők számos helyi problémával is szembesülnek Ausztráliában, így az ingatlanpiac lassulásával és az idei májusi választásokkal, amelyek új vezetést és ezzel járó bizonytalanságot eredményezhetnek. És ha mindehhez hozzátesszük a kínai gazdaság lassulását, akkor különösen indokolt az óvatosság az ausztrál eszközök piacán.

Ha az ausztrál tőzsdei index, az S&P/ASX 200 vállalatainak teljesítményét nézzük, találunk olyan jó minőségű részvényeket az egészségügyi szektorban, amelyek jó cash flow-val rendelkeznek, és így növelhetik egy portfólió defenzív jellegét és ellenálló képességét. „Nagy piaci volatilitásnál egy másik mód a defenzivitás növelésére az lehet, ha a kitettség jellegét nézzük a szektor helyett. Ha alacsony bétájú, minimális volatilitású részvényeket keresünk, és az adott papír kitettségének a minőségi vetületeit nézzük, akkor indirekt módon fedezhetjük a portfóliónkat. Olyan papírokkal is erősíthetjük a portfóliónk védelmét, amelyek megbízható cash flow-t és kiszámítható jövedelmet kínálnak” – írta Eleanor Creagh piaci stratéga.