Étkezési utalvány: nem tudni, mit hoz a jövő

2009. július 01. szerda - 16:14 / MTI
  •    

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) részsikerként könyveli el, hogy az országgyűlés a kormány által tervezett, közel 100 százalékos adóteher helyett 25 százalékos adókulcsot szavazott meg a meleg étkezési utalványokra, azonban továbbra sem ért egyet a rendszer ilyen mértékű megadóztatásával.

Az egyesülés szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy június 29-én az országgyűlés által elfogadott a "Közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról" szóló törvény eltörölte a természetbeni juttatások adómentességét, és kedvezményes 25 százalékos adóval sújtja a melegétel-utalványokat illetve 96 százalékkal adóztatja a hidegétkezési utalványokat 2010 januárjától.

Az egyesülés ezzel szemben a meleg étkezési utalványok 10 százalékos megadóztatását tartotta volna elfogadható kompromisszumnak mind az érintett felek, mind a költségvetés szempontjából. Az EUFE reméli, hogy a jövőbeni döntéshozók újragondolják a több millió magyar munkavállalót hátrányosan érintő intézkedést, és egy alacsonyabb adóteher bevezetésével, vagy az adómentesség visszaállításával ismét kedvező rendszer alakul ki Magyarországon.  

A probléma az egész gazdaságra kihat

Az EUFE pártatlan, szakértői hatásvizsgálatokkal és szakmai fórumok szervezésével próbálta meg felhívni a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a kormány terveinek a gazdaságot és a társadalmat érintő káros hatásaira. Az étkezési utalványok megadóztatása nemcsak 2,5 millió munkavállalót érint, hanem kihat a magyar vendéglátószektorra és a nemzetgazdaság egészére is. A különböző kulcsú adóterhek miatt új, adminisztratív jellegű kiadások is rakódnak a rendszerre, így az ebben részt vevő vállalkozások járulékos költségei is jelentősen megemelkednek – írja az egyesülés.

Az étkezési utalványok rendszere serkenti a fogyasztást, az utalványok után mindig megfizetik az áfát, a foglalkoztatottak után pedig a közterheket. Az utalványok rendszere hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, a rendszer tehát teljesen átlátható és kontrollálható, így a résztvevők nem kerülhetik el az adófizetést. Az adórendszer jelenlegi átalakítása megjósolhatatlan átrendeződést okozhat, amelynek várható hatásairól több közvélemény-kutató intézet (Kopint-Tárki, Szonda Ipsos) is készített felmérést, de a valós következmények egyelőre felbecsülhetetlenek – hívják fel a figyelmet.