A lengyelek már előznek

2017. október 03. kedd - 09:07 / piacesprofit.hu
  •    

A lengyelek már benyomultak: negyedmillió munkavállalójuk dolgozik otthon külföldi bankoknak és egyéb vállalkozásoknak. Közben sok szó esik arról, hogy hazánk játsszon vezető szerepet az európai pénzügyi szolgáltatásoknál.

Az úgynevezett shared-service-centerek számára Lengyelország szinte páratlan lehetőségeket biztosít: a fejlett felsőoktatásnak köszönhetően a fiatalok jól képzettek, így nem jelent gondot az utánpótlás, hiszen egyedül a wroclawi egyetemnek 25.000 hallgatója van a közgazdasági karon. A bérek nyugat-európai viszonylatban mintegy a portugál színvonalon vannak, azaz sokkal alacsonyabbak, mint kontinensünk nagy pénzügyi központjaiban, a politikai helyzet pedig – átmeneti viharoktól eltekintve – stabil.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Sok társának példáját követve nemrég az óriási amerikai befektetési bank, a  JP Morgan jelentette be, hogy több ezer munkahelyét helyezi át varsói centerébe. Ezek a kihelyezett központok a legkülönbözőbb munkákat látják el, a pénzügyi műveletektől a könyvelésen és a telekommunikáción át a HR-feladatokig.

Magyarország 2018: folytatódik a jövő felélése
A beruházások második negyedévben is folytatódó látványos bővülése nyomán a GKI 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, s 2018-ra is hasonló ütemű növekedést vár. Ugyanakkor a magyar növekedés, bár lényegesen meghaladja az EU átlagát, a régióban csak igen szerény eredmény.

A lengyel gazdaságnak ez a viszonylag új és igen gyorsan fejlődő szektora azonban a jelek szerint megtorpanhat: igen magas a fluktuáció és az évente 6-8 százalékkal emelkedő bérek miatt például az UBS, a nagy svájci pénzintézet, amely az elsők között állított fel centert Varsóban, úgy döntött, hogy nem bővíti tovább tevékenységét.

Ezt a trendet erősíti, hogy a pénzügyi ágazat további, jelentős átalakítások előtt áll, mivel egyre több olyan feladatot, amelyeket a shared-service centerek végeznek el, digitalizálni lehet. Ugyanakkor azt várják, hogy a közeli jövőben megjelennek olyan vállalkozások, amelyek a bankok “backoffice” tevékenységét átvállalják.