A gazdaság már alkalmazkodik, a bankok húznak el Londonból

2019. március 18. hétfő - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Pénzügyi cégek százai hagyták el Londont a Brexit miatt – elvittek már 900 milliárd fontot és vagy 5.000 munkahelyet. S ez még csak a kezdet...

Miközben a brit parlament még mindig hevesen vitatkozik, mikor és hogyan lépjen ki az ország az EU-ból (vagy hogy kilépjen-e egyáltalán) a gazdaság már javában alkalmazkodik az elkerülhetetlen új helyzethez. A londoni New Financial kutatóintézet felmérése szerint már legalább 270 pénzügyi vállalkozás teljesen, vagy részben áthelyezte tevékenységét valamely uniós városba, illetve tervezi áttelepülését. Érintettek ebben bankok és biztosítók csakúgy, mint vagyonkezelők, különböző pénzügyi és kereskedelmi vállalkozások.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A bankok egyedül 2019 első negyedében 800 Mrd. font körüli tőkét vontak és vonnak ki, a vagyonkezelők további 65, a biztosítók 35 milliárdot. A változások nem fenyegetik ugyan London szerepét, mint Európa pénzügyi fővárosa, ám a tőke és (edddig) kereken ötezer munkatárs elvándorlása csökkenti befolyását a kontinens pénzügyi piacaira.

Az európai pénzügyi felügyeletek eddig még rugalmasnak mutatkoztak és engedélyezték a brit képviseletek megnyitását minimális személyzettel, de ez a helyzet idővel megváltozhat. Jelenleg mintegy 5.000 brit pénzügyi vállalkozás élvezi a jogot, hogy hazai működési engedély birtokában bármely uniós államban is kínálhatja szolgáltatásait. Egyelőre átmeneti rendszer lép majd életbe az áttelepülő cégek száma, de azok idővel elveszthetik működési lehetőségüket.

Pánikszerűen menekülnének az autógyárak a Brexit miatt
Három héttel a lehetséges, rendezetlen Brexit előtt a külföldi autógyártók pánikba látszanak esni: a Nagy-Britanniában termelő német és japán cégek a gyárak áthelyezésére, a termelés korlátozására készülnek.

A felmérés szerint a legtöbb vállalkozás Londonból az ír Dublinba megy, a második legnépszerűbb új székhely Luxemburg, utánuk Párizs, Frankfurt és Amszterdam következik.

(Forrás: Handelsblatt)