Pánikszerűen menekülnének az autógyárak a Brexit miatt

2019. március 07. csütörtök - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Három héttel a lehetséges, rendezetlen Brexit előtt a külföldi autógyártók pánikba látszanak esni: a Nagy-Britanniában termelő német és japán cégek a gyárak áthelyezésére, a termelés korlátozására készülnek.

A járműipar számára, amely „Just-in-time” rendben dolgozó futószalagjaival különösen rászorul az alkatrészek gyors és akadálytalan szállítására, különösen veszélyes a helyzet, hiszen a határ-ellenőrzési és vámolási eljárás, a torlódások a vasúton és a hajókon, megbéníthatják a folyamatot. Egyébként Nagy-Britannia kilépése után alkatrészekre 4,5, kész autókra 10 százalékos vám lépne életbe, így a gyártók versenyképessége jelentősen csökkenne.

brexit, brint és uniós zászlók

Kép:Fotolia

A BMW, amely angliai gyárában gyártja a Miniket, a bizonytalan helyzetben áprilisban karbantartási munkákra leállítja az üzemet és munkatársai a nyár helyett akkor lesznek kénytelenek szabadságra menni. A konszern mérlegeli a motorgyártás áthelyezését Ausztriába, egyúttal lefoglalt egy óriás Antonov szállítógépet, hogy szükség esetén azzal oldja meg ideiglenesen az alkatrész-szállítást. A Toyota és a Nissan ugyancsak mérlegeli, mit kezdjen az új helyzetben nagy-britanniai gyáraival.

Hiába halogatják, készülni kell a Brexitre
Elkészült az Egyesült Királyság Európai Unióból történő rendezetlen kilépésére felkészítő magyar törvényjavaslat, ami a magánszemélyeknél felmerülő kérdéseket rendezi.

A jelek arra mutatnak, hogy a kilépő országban lecsökken az autóválaszték. A helyzet nyertese a francia PSA konszern lehet, ahhoz tartozik a hajdan a GM keretében működő Vauxhall.

(Forrás: Die Welt)