A búza és a hús drágítja az élelmiszerkosarat

2017. július 06. csütörtök - 17:08 / kfarkas
  •    

Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt. Magyarországon a szélsőséges időjárás miatt akár ötödével is kevesebb lehet a búza és a nyári gabonák terméshozama.

A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva, 1,4 százalékot emelkedett májushoz képest. A 175,2 pontos júniusi átlag 7 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál. A gabonaárindex kiemelkedett a többi közül 4,2 százalékos drágulásával. Hirtelen megugrott ugyanis a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, pedig a kukorica ára (a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően) éppen csökkent. A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.

buza_pixabay

Kép: Pixabay

Rekordszinten a gabonák?

A magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre – olvasható a FAO július 6-án frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2593 millió tonnát, 0,6 százalékkal elmaradva a 2016-os értéktől. A raktáron lévő gabona mennyisége továbbnő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 millió tonnát is, ami új rekordot jelentene.

Hivatalosan is kevés az eső
Kihirdette a belügyminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett tartósan vízhiányos időszakot 2017. július 1-i kezdőnappal. Mindez azt is jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után az éghajlati anomáliák által okozott költségterhek mérséklése miatt.

Idehaza is kevesebb lesz a búza

A szélsőséges időjárás okozta károk miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem ebben az évben a magyar földeken, mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. Az idén 15-20 százalékkal alacsonyabb terméshozamra számítanak az árpánál, a repcénél is.

A termésmennyiségek az utóbbi öt évi átlagot meghaladják majd.
Az idei év extra időjárási körülményeket hozott egész Európában, az év elején az átlagosnál hidegebb volt, hótakaró-védelem nélkül voltak egy ideig az őszi vetések. A március melegebb volt, májusban volt lehűlés jelentősebb csapadékkal, május végétől viszont nagy meleg volt, és csapadék sem hullt. A csapadékviszonyok országszerte eltérőek voltak, ezért a termésben is meglátszik majd, az átlagos csapadékhiány 80-100 milliméter országosan. Már eddig is súlyos jégkárokat szenvedett az ország csaknem minden része, és lesznek még problémák az aratás során, ami nem kedvez a terméskilátásoknak.