Gabonapiac cikkek


Megszűntek a gazdatiltakozások Lengyelországban

Megszűntek a gazdatiltakozások Lengyelországban 

Befejeződött a gazdatiltakozás az utolsó blokád alatt tartott lengyel-ukrán határátkelőn is.
Az orosz gabona importja legalább annyira fenyegeti az európai gazdákat, mint az ukrán

Az orosz gabona importja legalább annyira fenyegeti az európai gazdákat, mint az ukrán 

Az Európai Bizottság a vámok megemelését javasolja az orosz és fehérorosz gabonatermékekre.
Csökkenő ukrán gabonaexportra számít az Agrárminisztérium

Csökkenő ukrán gabonaexportra számít az Agrárminisztérium 

Az ukrán gabonatermelés és export csökkenése várható.
Mégis lesz gabonaegyezmény

Mégis lesz gabonaegyezmény 

A török elnök szerint Oroszország visszatér a fekete-tengeri gabonaegyezményhez.
Barbár támadást hajtottak végre az oroszok

Barbár támadást hajtottak végre az oroszok 

Josep Borrell: globális élelmiszerválsághoz vezet, hogy Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást.
Kényszerítőeszközként használják az oroszok a gabonát

Kényszerítőeszközként használják az oroszok a gabonát  

 A fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását és betartását sürgették vasárnap a hét legfejlettebb ipari ország csoportjának gazdasági miniszterei.
Egyre olcsóbb a gabona

Egyre olcsóbb a gabona  

Március utolsó hetében folytatódott a gabona termelői árának csökkenése Magyarországon.
Ömlik az olcsó ukrán gabona Európába

Ömlik az olcsó ukrán gabona Európába 

Brüsszel Ukrajnát segíti a magyar gazdákkal szemben.
Az ukrán gabonaexport elindulása óta eladási gondokkal küzdenek a magyar gazdák

Az ukrán gabonaexport elindulása óta eladási gondokkal küzdenek a magyar gazdák 

A kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget.
Valami nincs rendben a gabonapiacon

Valami nincs rendben a gabonapiacon 

Számos termelői jelzés érkezett arról, hogy a korábbi időszak gyakorlatával szemben nem tudják értékesíteni terményeiket.

A gabona drágul megállíthatatlanul 

A FAO által nyomon követett élelmiszer-alapanyagok jegyzése csökkent, kivéve a gabonáké.

Vigyázz Putyin, Erdogan fekete-tengeri flottája ötször nagyobb 

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből.

Engedtek az oroszok  

Moszkva ismét részt vesz a gabonaegyezmény végrehajtásában.

Beszállnak az amerikaiak a gabonabizniszbe 

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter Varsóban.

Nézett már ki jobban is az őszi búza 

A száraz ősz miatt gyengén fejlődnek az őszi kalászosok, emiatt az idei termés várhatóan elmarad a tavalyitól. Ez emelheti az árakat, és betárolásra ösztönözheti a termelőket.

Közepes minőségű lehet az idei búza 

A tavalyinál alacsonyabb hektolitertömegek, de javuló fehérje és sikértartalom jellemzik az idei búzát. A mennyiség várhatóan alacsonyabb lesz a múlt évinél, de ez csak a kivitel mennyiségére van hatással, a hazai keresletet bőven fedezi a termés – áll a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójában.

Az idei búzatermés fele lesz külföldön értékesíthető 

Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható – jelentette ki a földművelésügyi miniszteraratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában.

A búza és a hús drágítja az élelmiszerkosarat 

Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt. Magyarországon a szélsőséges időjárás miatt akár ötödével is kevesebb lehet a búza és a nyári gabonák terméshozama.

Új kihívások előtt a mezőgazdaság 

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

5 százalékra csökkentené a gabonafélék áfakulcsát az agrárkamara 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfafizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a feketegazdaság újbóli megerősödését – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Dugig lesznek a gabonaraktárak 

A FAO élelmiszerár-indexe valamelyest csökkent novemberben, kukoricából és rizsből soha nem látott készletekre számíthatunk a 2017-es szezon végére. A pálmaolaj ára töretlenül emelkedik.

Most meg túl jó a termés, az a gond 

A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.

Mérgező lehet a búza a klímaváltozástól 

A szélsőséges időjárás új mellékhatását fedezték fel tudósok. Ahogy küzdenek a kedvezőtlen időjárással az élelmiszer- és takarmánynövények egyre több vegyi anyagot halmoznak fel magukban, s ez ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

Drágulgat a kukorica, de nálunk csak alig 

A kukoricaárak felfelé mozogtak a második negyedév kezdetével a világban, míg a búza ára összességében stabil maradt. A magyarországi történések is illeszkedtek a globális folyamatokba, ám a változások sokkal kisebbek voltak.

Hagyományok helyett tudatosság kéne 

A hazai búza- és kukoricatermesztésből hiányzik a tudatosság és az odafigyelés, hagyományok alapján termelünk, holott ez a két gabonafajta a fő növényi kultúránk – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

Zárul az olló az amerikai és az európai árak között 

Egyre közelebb kerül egymáshoz a kukorica határidős ára az amerikai és európai árutőzsdéken a januári mozgások következtében. Európában és így Magyarországon is folytatódott a hónapok óta tartó csökkenés, míg az USA-ban január elseje fordulatot is hozott. Ott emelkedőben vannak a kukoricaárak.

Lesz mit ropogtatni a stadionokban 

A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével lehet számolni, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat - közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország.

Ezt művelte a spekuláció a gabonapiacon 

A világ gabonatermésének majdnem 70 százalékát a búza és a kukorica teszi ki idén. A korábbi magas árak miatt sokak érdeklődését felkeltette az árutőzsde gabonaszekciója az elmúlt években. Ez a figyelem pedig azt is jelentette, hogy a piacot torzító hatások érték. Megjelent a spekuláció és vele együtt a bizonytalanság mértéke fokozódott. Ez pedig az időjárás kiszámíthatatlanságával együtt időnként túl sok a piacnak.

Olcsóbban adják, vagy a nyakukon marad 

A világ kukoricakészlete - a tavalyi rekordtól alig elmaradva - 1,292 milliárd tonnára várható a a jelenlegi gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

A sok eső miatt drágább lett a kukorica 

Októberben az esős időjárás miatt megijedtek a kereskedők, így drágulni kezdett a kukorica. Az emelkedés így illeszkedett a nemzetközi trendekhez - derült ki a Magro.hu gabonapiaci elemzéséből.

Vetőmagból lesz elegendő 

93.500 forintban hirdette meg idén az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Mint Takács Géza elnök elmondta: információik alapján elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi búza vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Nagyot zuhantak a gabonaárak 

Átlagosan 19 százalékkal lettek olcsóbbak a gabonafélék 2013 decembere és 2014 decembere között a Magro.hu mezőgazdasági piactéren. A nagy zuhanásban mindegyik gabonaféle érintett volt, de leginkább a kukorica ára esett, összesen 21 százalékot.

Marketing a gazdák szolgálatában: Gazdag Gazda Webkonferencia 

A mezőgazdaságban még ismeretlen, webes alapú konferencián vehetnek részt a magyar gazdák és agrárszereplők 2015. január 21-én és 22-én országosan. A Gazdag Gazda Webkonferencián a résztvevők otthonukból, irodájukból hallgathatnak agrártémájú előadásokat, amelyhez csupán internetkapcsolatra lesz szükségük. Az eladások az agrárkereskedésről és online marketingről szólnak, valamint segítenek egy egyszerű, a gazdaságukat, terméküket bemutató weboldal létrehozásában.

Nagyot estek a gabonaárak 

Novemberben összesen 14 százalékot zuhant az előző hónaphoz képest a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX), így az ősz végén 8184,4 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Ritkán találkozni elégedett kukoricatermelővel 

Az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott és részben emiatt igen jó termés várható. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat.

A sok eső miatt emelkedett a búza ára 

Az átlagosnál lényegesen csapadékosabb nyári időjárás következtében a vártnál gyengébb lett a hazai búzatermés, ez eredményezte, hogy szeptemberben egyedül a malmi búza drágult, míg minden más gabonaféle ára csökkent.

Nem tett jót a búzának az eső 

A meleg és csapadékos nyári időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat, az őszi búzára kedvezőtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvező hatással volt. A búzatermés többsége csak takarmánynak jó, volt olyan megye, ahol majdnem felére csökkent a termésátlag.

Idén olcsóbb lesz a takarmány 

Az új búzának köszönhetően már csökkent a gabonafélék ára, az idén pedig a kukorica is olcsóbb lehet, mivel várhatóan igen jó lesz a termés.

Mozgások után szinten maradt a gabonaár 

Nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 30. héten sem. A búza ára ugyan csökkent, de a többi gabonaféle árának változása kiegyenlítette ezt a mozgást.

Importvámot vet ki az EU a kukoricára, a rozsra és a cirokra 

Tonnánként 5,32 euró, mintegy 1645 forint importvámot vet ki az Európai Unió a kukoricára, a rozsra és a cirokra - jelentette be szerdán az Európai Bizottság. A brüsszeli testület piaci folyamatokkal indokolja a lépést, a növekvő kínálat miatt ugyanis esnek az árak.

Aranyat ért a májusi eső 

Megkezdődött az aratás az országban; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását. Búzából nem lesz kevesebb, mint tavaly, az enyhe tél és a májusi csapadék javított a gabonatermésen.

Itthon már az aratást lesik a gabonapiacon 

A kukorica és a búza ára a 24. héten nem változott, ezért a Magro Gabonaindex (MGX) változatlanul 10770,80 ponton áll. A múlt hét eseménytelenül telt a gabonapiacon, de a hektikus ukrajnai események miatt bármikor mozdulhatnak az árak.

Felfelé araszolnak a takarmányárak 

Májusban újra bő 3 százalékot emelkedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10675,74 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az ukrán válság már a gabonaárban is érezhető 

Áprilisban csaknem 3 százalékot emelkedett a kukorica átlagos felvásárlási ára. A piacokat elsősorban az ukrán válság miatt növekvő román és ukrán gabonaárak mozgatták.

Csökkent a búza-, stagnált a kukorica ára 

A kukorica átlagos felvásárlási ára a 17. héten sem tört ki a korábban már emlegetett 47 500 és 48 500 Ft közötti ársávból a Magro.hu piactéren. A búza árának esése miatt gyengén, alig 1 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 17. héten.

Enyhén erősödött a kukorica-, stabil maradt a búza ára 

A kukorica átlagos felvásárlási ára kismértékben, 2 százalékot nőtt a 15. héten a Magro.hu piactéren. Az iránymutató hazai (BÉT) és nemzetközi (chicagói) tőzsdén sem voltak nagy változások. Az elmúlt hetek hektikus ármozgása után látszólag eseménytelenül teltek a napok.

Drágul a búza és a kukorica is 

A múlt héthez hasonlóan további 2 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 14. héten, és az elemzés írásakor 10 162,83 ponton áll. Ám hétfő reggelre nagyot erősödött a búza, és kisebbet a kukorica ára, így a keddi érték már mutatni fogja az emelkedő tendenciát

Megugrott a kukorica ára 

2014. márciusában jelentősen, összesen 6,32 százalékot növekedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10371,88 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo