Vetőmagból lesz elegendő

93.500 forintban hirdette meg idén az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Mint Takács Géza elnök elmondta: információik alapján elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi búza vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Az őszi kalászos vetőmagra vonatkozó nettó 93.500 forintos tájékoztató árat a korábbi évekhez hasonlóan széleskörű egyeztetést követően számszerűsítették, mint várható piaci árat. A tájékoztató ár zsákban, csávázottan fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta: ez az ár nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a vetőmag konkrét szerződéses összegét a felek maguk határozzák meg. A tájékoztató árat azért hirdetik meg, hogy az elő-állítók és a gazdálkodók is képet kapjanak a várható piaci lehetőségeikről.

A szezon végén egyébként a szövetség összegyűjti az értékesítési adatokat, így már pontos képet kapni a piaci árak alakulásáról. Az elmúlt években hullámzott az őszi búza vetőmag ára: 2007-ben 82 ezer, 2009-ben 62 ezer, 2012-ben 115 ezer forintot adtak egy tonnáért. Az elmúlt két évben egy tonna fémzárolt őszi búza végfelhasználói átlagára 91 ezer forint körül alakult.

Mint megtudtuk: az őszi búza alkalmas szaporító terület a jelenlegi becslések szerint kismértékben csökkent a tavalyihoz képest, így elképzelhető, hogy a rekord alacsony 2010-es szintet sem éri el. A tavalyi évvel összevetésben viszont a kár-tevő és fertőzés okozta veszteségek mérséklődése miatt jó termésmennyiségek és megfelelő minőség várható.

Az őszi árpa vetőmag előállító terület nagysága az előző évhez képest jelentősen növekedett, a triticalé szaporítások nagysága viszont kismértékben csökkent. A rendelkezésre álló készletek őszi búza esetén 32-34, őszi árpánál 36-38, a triticalénál 26-28 százalékos felújításokat tesznek lehetővé. A jelenlegi becslések szerint közel 90 ezer tonna fémzárolt őszi búza vetőmag várható, ami növekedést jelent a 2014-es évhez képest, és változatlan keresleti szint mellett elegendő lesz a zavartalan vetőmagellátáshoz – mondta Takács Géza. - Az őszi árpa vetőmag termésmennyisége is biztonsággal elegendő lesz a piaci igények kielégítésére, triticalénál kereslet növekedése esetén enyhe hiányhelyzet kialakulásával lehet számolni.

A tagoktól kapott információk alapján az őszi kalászosok vetőmagjaiból nincsenek jelentős készletek, az idei termés tekintetében figyelemre méltó minőségi problémák nem jelentkeztek. A malmi- és a takarmány búza árak a jelenlegi tendenciát követve várhatóan egyre inkább elválnak egymástól. A vetőmag árát befolyásoló malmi búza ára és az inputanyagok - göngyöleg, csávázószer - költségoldali növekedése, illetve a csökkenő szaporító terület a vetőmag árának enyhe növekedését vonhatja maga után.

GMO vetőmagot árultak Magyarországon
GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételnél a NÉBIH. A 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo