Légi közlekedés cikkek

hirdetés

Megrohamozták a repteret a magyarok

Megrohamozták a repteret a magyarok

Globálisan és európai szinten is nőtt az utazási kedv, de hazánkból extrémen megnövekedett a repülőjegyfoglalások száma.
Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót.
Szemet szúrt a légitársaságok trükközése

Szemet szúrt a légitársaságok trükközése

A légitársaságok honlapjainak többsége észrevétlen módszerekkel torzítja a fogyasztók döntéseit.
Ez a világ legjobb légitársasága

Ez a világ legjobb légitársasága

A díjat 2011 óta hetedszer ítélte oda a Qatar Airwaysnek a Skytrax brit tanácsadó cég.
Órákig vártak a poggyászukra az utasok Ferihegyen, bírság lett a vége

Órákig vártak a poggyászukra az utasok Ferihegyen, bírság lett a vége

Öt teljes órán át tartotta vissza egy éjfél után landoló repülőgép utasainak csomagjait a földi kiszolgáló június végén, Budapesten.
hirdetés
Új járatok indítását jelentette be a Wizz Air

Új járatok indítását jelentette be a Wizz Air

A légitársaság jövőre három járatot indít Budapestről Szaúd-Arábiába, azon belül Rijád, Dzsidda és Dammám városba.
Rárepült a Wizz Airre a fogyasztóvédelmi hatóság

Rárepült a Wizz Airre a fogyasztóvédelmi hatóság

Fogyasztóvédelmi eljárás indult a légitársasággal szemben.
Meggondolta magát a Wizz Air, mégsem indít el egy új járatot

Meggondolta magát a Wizz Air, mégsem indít el egy új járatot

Úgy döntött a Wizz Air, hogy egyelőre mégsem indítja újra Moszkva-Abu Dzabi járatát, közleményében a diszkont légitársaság az iparági ellátási lánc korlátaira hivatkozott.
Durva fogyasztóvédelmi bírságot varrtak a Ryanair nyakába

Durva fogyasztóvédelmi bírságot varrtak a Ryanair nyakába

Tovább folytatódik a háború a légitársaság és a kormány között.
A lehető legrosszabbkor sztrájkolnak a Lufthansa dolgozói

A lehető legrosszabbkor sztrájkolnak a Lufthansa dolgozói

A légitársaság utasaira nézve aránytalan tehertételnek tartja a német munkaadók szövetsége a ver.di szakszervezeti szövetség által a repülőtéri földi kiszolgáló személyzetnél a nyári csúcsidőben meghirdetett figyelmeztető sztrájkot.
hirdetés

A késések és járattörlések sem tántorítják el a magyarokat a repüléstől

Csaknem megduplázódott Európában a törölt repülőjáratok száma nyáron a tavaszi hónapokhoz képest, a kiszámíthatatlanság ellenére sokan választanak repülős nyaralást, Olaszország a legnépszerűbb úti cél az európai, köztük a magyar utazók körében is júliusban – mutatják a Kiwi.com adatai. Számottevően megnőtt az igény az olyan szolgáltatások iránt, amelyek segítséget nyújthatnak a járatkésések, - törlések vagy poggyásszal kapcsolatos galibák esetén.

Rengetegen veszik célba Ferihegyet

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren júniusban 1 208 169 utas fordult meg.

Meg lehet bírságolni egy légitársaságot az extraprofitadó repülőjegyárba építése miatt?

A légitársaságok a repülőjegyárakat alapvetően saját belátásuk szerint alakíthatják.

Két év szünet után újraindul egy budapesti repülőjárat

Szijjártó Péter jelentette be.

Árgus szemekkel kezdik el figyelni a légitársaságokat

A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci anomáliákról és a szükséges teendőkről konzultáltak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei - közölte a GVH.

Idén még nem kap szárnyra a légiközlekedés

Detlef Kaiser, a Lufthansa német légitársaság igazgatósági tagja szerint a járatok helyzete csak jövőre térhet vissza a normális kerékvágásba.

Akkora a munkerőhiány, hogy 2 ezer járatát törli a nagy légitársaság

A Lufthansa azt közölte, hogy a nyári szezon közepén további több mint 2000 járatot töröl a frankfurti és a müncheni csomópontokon a létszámhiány miatt.

A Wizz Air is megszólalt az extraprofit-adó miatt

Július 1-ig még biztos nem lépnek.

Veszteséges lett a WizzAir

642 millió euró mínusszal zárták a 2022-es pénzügyi évét.

Wizz Air: újabb leányvállalat, megvannak az Ukrajnában rekedt gépek

A diszkont légitársaság már most a koronavírus előtti teljesítményének 140 százalékán pörög. Közben Máltán alapított új légitársaságot. A Wizz Air Malta elnevezésű leányvállalat az engedélyek kiadásának függvényében októberben kezdheti meg működését máltai lajstromozású repülőgépekkel. A Trend FM Nap Vendége műsorában Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán háború csak a konfliktus első két hetében vetette vissza a polgári repülést, és kiemelkedő nyári utasforgalomra számít. A Wizz Air 149 darab főleg Airbus A320 és A321-es repülőgépből álló flottát üzemeltet, amelyek átlagéletkora öt évre tehető. A következő években pedig olyan nagyvolumenű fejlesztéseken dolgozik a cég, amivel benevez a 8 órás légiutak piacára is.

Új légitársaságot alapít a Wizz Air

Októberben el is indulhat az új társaság.

Brüsszel bekeményített: 117 légitársaságot tiltottak ki az EU légtéréből

Ebből 21 orosz, de nem csak nekik fordítottak hátat.

Teljesen átírja a repülést az orosz-ukrán háború

A koronavírus miatt a repülés jóval olcsóbb lett. Bár ez a tendencia nem biztos, hogy folytatódik a háború miatt, hiszen az üzemanyagárak emelkedése, illetve a kereslet erősödése hatással lehet az árakra. 2019-ben még átlagosan 194 eurót költöttek honfitársaink egy repülőútra, ez az összeg idén év elején már 124 euró volt, február 24. óta pedig átlagosan 150 euróba kerül egy repülőút hazánkból a Kiwi.com-on keresztül leadott foglalások alapján. Nemcsak az árakra, hanem a desztinációkra is hatással volt a háború kitörése. 

Új járatokat indít a Wizz Air

Júniustól.

Felfüggesztette oroszországi járatait a Wizz Air

A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését.

Drasztikusan kevesebbet repülünk üzleti célból a járvány hatására

A koronavírus-járvány megjelenése előtt üzleti utakon gyakran résztvevők egy része már csak alkalmanként repül, az alkalmi utazások gyakorisága pedig a felére csökkent a COVID-19 miatt – mutatják egy friss felmérés adatai. Mindebben az utazásra szánt költségvetés csökkentése a legfőbb ok, de vannak olyanok is, akik a helyzetre hivatkozva nem repülnek. Leginkább a férfiak szálltak és szállnak repülőre munka miatt, korosztályokat tekintve pedig a negyvenesek viszik a prímet. Míg a koronavírusjárvány kitörése előtt egyértelműen a diplomások repültek a legtöbbet üzleti célból, addig most ugyanolyan arányban utaznak így külföldre, mint a szakképesített munkaerő.

Robbanás előtt a légitaxipiac

Világszerte forradalmasítani fogják a városi közlekedést a légitaxik. A drónfuvarozás a következő évtizedben sokfelé már teljesen általános lehet. Az első járművek ugyan még csak csomagot szállítanak, de onnantól nincs megállás – az évtized végén talán már utazhatunk a repülő taxikkal. De mennyire állnak készen ennek a szolgáltatásnak a beindítására a különböző országok, térségek? Erre is kereste a választ a KPMG Aviation 2030 Air Taxi Readiness Indexe, amely négy pillér köré csoportosítva értékeli az egyes államok felkészültségét.

Új szabályt vezet be a Wizz Air a járvány miatt

A Wizz Air december 1-től a repülőgépjáratain a fedélzeti személyzet minden tagjától elvárja, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen, speciális esetekben az oltást kiválthatja a rendszeres antigén- vagy PCR-teszt - közölte a légitársaság.

Fontos változást jelentett be két légitársaság a repülőjegyekkel kapcsolatban

Jövő év március végéig ingyen módosíthatók az Air France és a KLM repülőjegyei.

Ferihegyen is látszik, beindult valami

Jelentős utasszám-növekedéssel indult a második fél év a budapesti repülőtéren, júliusban 538 074 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami megközelíti az év első hat hónapjának összforgalmát - közölte a Budapesti Airport.

Új repülőjárat lesz Budapestről

Repülőjáratot indít szeptembertől Budapestre Jekatyerinburgból és a moszkvai Zsukovszkij repülőtérről az Ural Airlines.

Visszatér a régi világ a Wizz Airnél

A légitársaság júliusban és augusztusban már 2019-es kapacitása 90-100 százalékán repül, és ezzel az első olyan európai légitársaság lesz, amely visszaállítja a járvány előtti működését – közölte Váradi József, a magyar diszkont-légitársaság vezérigazgatója a Világgazdasággal, a cég 2022-es üzleti évének első negyedéről kiadott gyorsjelentést kommentálva.

Járvány utáni világ: mi vár a légi közlekedésre?

A pilótákkal kapcsolatos problémák, a repülőút közbeni dühkitörések, az újraaktiválás kockázatai, sőt, akár még a rovarinváziók is kihívást elé állíthatják a légiközlekedést. Előnyt jelentenek az új útvonalak, valamint az újgenerációs repülőgépek, a javítási költségek azonban emelkedhetnek.

Mivel várják majd újra az utasokat Ferihegyen?

Egy sereg eszközzel és a nemzetközi gyakorlatban már ismert megoldásokkal készül a Budapest Airport (BA) arra az időre, amikor majd ismét nagyságrendekkel több utas fordul meg Ferihegyen. Ez még nagyon messze van, pótlólagos informatikai beruházás viszont valószínűleg nem kell majd a járványügyi ellenőrzéshez, bár erre nem adott egyértelmű választ a cég.

Nem tolonganak a brit városokból Ferihegyre induló járatokon az utasok

Azután sem, hogy a magyar hatóságok feloldották az onnan érkező repülőgépek leszállási tilalmát. Hivatalos adatokat azonban nem adnak a cégek.

Mennyire fog idén magára találni az európai légiipar?

A koronavírus-válság előttinek mintegy a fele lesz csak az európai légiforgalom járatszáma az idén az európai légiirányítók szakmai képviselete, az Eurocontrol prognózisa szerint.

Gyászos lesz az ősz Ferihegyen

További járatcsökkentésekre számít a Budapest Airport. A ferihegyi repülőteret üzemeltető cég szerint a szeptember után az október is gyászos lesz, 80-90 százalékkal kevesebb járat indul majd, mint tavaly ilyenkor. Akár újabb költségcsökkentő intézkedések is lehetnek, beleértve a tavaszihoz hasonló csoportos elbocsátást.

Több száz Boeing megrendelését fújták le

Július végéig több mint 800 darab Boeing 737 MAX utasszállító repülőgép megrendelését mondták vissza az amerikai gyártó ügyfelei, új megrendelés pedig május óta nem érkezett be egyetlen gépre sem.

Bajban Dél-Amerika legnagyobb légitársasága

Csődvédelmet kért a chilei központú LATAM csoport több cége.

Sorra állnak le a légitársaságok

Csak a héten fél tucat nagyobb légitársaság jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti az utasszállító járatokat, ugyanakkor több ország kormánya is jelezte, hogy kész anyagi segítséget nyújtani a bajba jutott cégeknek.

5700 járat tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből

A forgalomcsökkenés miatti jelentős bevételkiesés és veszteség ellenére is fenn tudja tartani a repülőtér biztonságos működését és biztosítani tudja a forgalom újraindulását a Budapest Airport.

Megszünteti egyik járatát a Wizz Air

A diszkont légitársaság a kereslet változásával indokolja a lépést.

Nehezebben lehetne kártérítést kapni, ha késik a gép

Jelentősen szigorítaná az Európai Unió a légi utasok kártérítéséről szóló irányelvet, az utasoknak nehezebb lenne kompenzációt kérni a légitársaságtól.

Így marad 15 perc alatt a biztonsági ellenőrzés Ferihegyen

Újabb ellenőrző pontokat nyitnak.

Bizniszutak elérhető áron

Az üzleti utak mindig is aranybányát jelentettek a légitársaságoknak. Bár az üzletemberek igényeit nem egyszerű és még inkább nem olcsó kielégíteni, a befektetés sokszorosan megtérül.

Csődben a szlovén légitársaság

Csődeljárást kért maga ellen hétfőn az Adria Airways szlovén légitársaság.

Megint egy dolog, amiért a légitársaság nem fizet

A légi fuvarozó csak akkor köteles kártalanítást fizetni az utasoknak háromórás vagy azt meghaladó késés esetében, ha nem vett igénybe valamennyi rendelkezésére álló eszközt a légi járat késésének korlátozása érdekében.

Megkímélhetjük magunkat a repülőtéri csomagcirkusztól

Bealkonyulhat a légi utazás egyik kellemetlen velejárójának, hogy hosszú folyosókon kell cipelnünk, görgetnünk bőröndjeinket a felvételi pulthoz. Nagy tengerentúli repülőtereken működnek már szolgáltatók, amelyek elviszik csomagunkat, és feladják azt helyettünk.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo