Hipa cikkek

hirdetés

Mazars: közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt?

Mazars: közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt?

Jelentős mértékben csökkenthető az éves adók összege, ha a társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel, és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői a tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határidejével kapcsolatban. A gondosan elkészített adókalkuláció az esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet.
Űripari kkv-knak indul program - rengeteg cég jelentkezését várják

Űripari kkv-knak indul program - rengeteg cég jelentkezését várják

A mikro-, kis- és középvállalatok (kkv) exporttevékenységét segíti a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség "Fit for Export" programja, a januárban induló felkészítésre már lehet jelentkezni.
Felére csökkentenék az iparűzési adót

Felére csökkentenék az iparűzési adót

Parragh László vetette fel a javaslatot.
Kkv-k, figyelem! Még néhány napig igényelhető ez az adókedvezmény

Kkv-k, figyelem! Még néhány napig igényelhető ez az adókedvezmény

Február 25-én, csütörtökön jár le a 4 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások iparűzési adókedvezmény igénylési határideje – figyelmeztet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A kamara azt javasolja a budapesti vállalkozóknak, vegyék igénybe a kedvezményt. Ugyanakkor rövidesen 75 millió forint kezdő saját tőkével szolidaritási programot indít a bajba jutott cégek megsegítésére.
Fontos határidő közeleg  - egy hete maradt a cégeknek

Fontos határidő közeleg  - egy hete maradt a cégeknek

A koronavírus miatt kialakult helyzetben idén rendhagyó módon nem május végén, hanem szeptember végére tolódott a társasági adó, kisvállalati adó és iparűzési adó bevallási és befizetési határideje. Mi több, az éves beszámolók leadásának végső időpontja is jövő szerdára esik.
hirdetés
Fontos határidő közeleg: keddig kérhet könnyítést a hipából!

Fontos határidő közeleg: keddig kérhet könnyítést a hipából!

Jövő keddig kérhetik a járvány miatt bajba jutott cégek, hogy csökkenjen az iparűzési adóelőlegük.
A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra

A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra

Hazánkban a helyi iparűzési adó (hipa), főleg a sok üzlettel, fiókkal, irodával, telephellyel rendelkező vállalkozások számára nagyobb anyagi és adminisztrációs terhet jelent, mint például a társasági adó.
Az iparűzési adóval küzdenek a mikrovállalkozások

Az iparűzési adóval küzdenek a mikrovállalkozások

A vállalkozásoknak május 31-ig kellett beadniuk éves bevallásaikat, kell közzétenniük beszámolójukat. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nem csökkent az évzáráshoz kapcsolódó adminisztrációs terhelés, amely két területen: a társasági és a helyi iparűzési adó okozza a legnagyobb problémát.
Figyelmetlenséggel bukhatjuk az adómentességet

Figyelmetlenséggel bukhatjuk az adómentességet

Januártól egyszerűsítette a helyi iparűzési adó bevallását NAV – legalábbis elvben. Ugyanis a központi megoldás nem feltétlenül egyszerű, és nem veszi figyelembe a helyi adómentességet, így az egyszerűen elveszhet a sorok között – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesülete.
A NAV is várja a hipa-bevallásokat

A NAV is várja a hipa-bevallásokat

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat.
hirdetés

Adózás 2017: KATA, KIVA, HIPA, Eho, Szocho

Az adótörvényeket módosító javaslatcsomag a KATA, KIVA, iparűzési adó, Eho, Szocho, illeték és a szakképzési hozzájárulást érintően 2017. január 1-től fontos változtatásokat tartalmaz – az RSM Hungary szakértőjének segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat.

Lehagyta itthon Amerika a németeket

A tavalyi rekordév után idén az első fél évben is jelentősen nőtt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával Magyarországra érkező külföldi beruházások száma, a beruházások összértéke eléri 1,33 milliárd eurót – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Most szembesülünk sok új szabállyal, nem árt figyelni!

Sok cégnél mostanában zárják a 2015-ös évet, és e közben most először kell alkalmazniuk számos új szabályt. Ehhez szeretnénk egyfajta „check list”-et adni a LeitnerLeitner szakértőinek segítségével, hogy senki ne feledkezzen el semmiről, és hogy minden kedvező lehetőséget kihasználhassanak az érintettek.

Itt a hipa ideje!

Március 16 a helyi iparűzési adó-előleg megfizetésének dátuma. A hipa szabályai változtak idénre, érdemes hát odafigyelni rá. Kinek, mennyit és hogyan kell fizetni? Cikkünkből kiderül.

Vészesen közeleg a HIPA-előleg határideje

A naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezettek esetében március 16-án kell megfizetni a 2016. első félévi hipa-előleget. Ugyan az önkormányzatoknak joguk van ettől eltérő fizetési határidőt is megállapítani, azonban ezzel igen ritkán élnek. Jó tudni, hogy nem kell hipa-előleget bevallaniuk, illetve fizetniük az előtársaságoknak, valamint az első adóelőleg fizetési időszakukra (júliustól következő év júniusáig terjedő időszakra) az adóköteles tevékenységüket jogelőd nélkül kezdő vállalkozóknak.

Helyi adók: próbálkoznak az önkormányzatok

Több mint egy éve már, hogy szabad kezet kaptak az önkormányzatok a helyi adók kivetésében, azaz gyakorlatilag bármire kitalálhattak egy adónemet, és azt illetékességi területükön rendeleti úton bevezethették. Habár a legtöbb önkormányzat az iparűzési, kommunális és idegenforgalmi adón kívül nem vet ki más sarcot, vannak lokális érdekességek, mint a kutyákra kivetett – igaz, rövid életű – adó, vagy a legújabbak, a giccsadó és a lóadó. Ám nem csak a különleges adónemekben vannak eltérések, érdemes tehát alaposan körülnézni, mielőtt döntünk, hová jelentjük be a cégünket, vagy hol létesítünk telephelyet.

Felpörgethet minket az innováció

1200 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az évtized végéig a vállalatok innovációs törekvéseinek támogatására. Erre szükség is van, mert az egész régióban kevés az innovatív cég - hangzott el az Antall József Tudásközpont (AJTK), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IBM sajtóbeszélgetésén.

Fontos változások jönnek az iparűzési adóban

Nagyon kell majd figyelni jövőre, mert az iparűzési adómódosítások több törvényben jelennek meg, különböző időpontokban, és lesznek olyanok, melyek csak 2017-től lépnek hatályba, az adózók a rájuk vonatkozó konkrét szabályokat csak a helyi önkormányzat rendeletéből ismerhetik meg. Együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértőjének segítségével összefoglaltuk, mire is lehet számítani.

Csökkenthet-e HIPA-alapot a bérleti díj?

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Ezekre a határidőkre jó lesz ügyelni

A május sok szempontból nagyon fontos hónap a vállalkozásoknak, több fontos adózási határidő is ilyenkor jár le. Szakértőink és együttműködő partnereink segítségével összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a számtalan adózási és számviteli szabály között.

Ne feledkezzünk meg az iparűzési adóról

A május több szempontból is kiemelten fontos egy vállalkozás életében, hisz ekkor kell elkészíteni és benyújtani a TAO, esetleg EVA, vagy KIVA bevallásaikat, de fontos észben tartani azt is, hogy a HIPA bevallást is el kell készíteni!

A kasszához kérik a vállalkozókat az önkormányzatok

Már csak néhány nap van a helyi iparűzési adó (hipa) előlegének befizetésére, a határidő március 15. De honnan tudjuk, mennyi adóelőleget kell fizetnünk? Hogyan kell kiszámolni és mi történik, ha nem tudjuk befizetni?

Amire az állam nem tud adót kitalálni, majd a polgármester fog

Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.

Így spórolhatjuk meg az iparűzési adó-előleget

Már csak néhány nap van hátra az iparűzési adó (hipa) befizetéséig, ami árbevételtől függően, az új számítási szabályoknak köszönhetően, akár nagyobb teher is lehet egy cégnek, mint a korábbi években. Van azonban olyan lehetőség, amivel legálisan megúszhatjuk a hipa befizetését.

Kisokos a hipa-előleg fizetéshez

A helyi iparűzési adó (hipa) kiszámítására és befizetésére a határidő már csak néhány nap, azaz szeptember 15-én hétfőn fizetnie kell mindenkinek, aki valamely önkormányzat területén székhellyel/telephellyel rendelkezik és állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet folytat. De honnan tudjuk, mennyi adóelőleget kell fizetnünk? Hogyan kell kiszámolni és mi történik, ha nem tudjuk befizetni?

Hétfőig ketyeg az óra, aki mulaszt, brutális bírságot kaphat!

Újabb fontos határidő közeledik: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak közzé kell tenniük számviteli beszámolójukat, be kell vallani a hipát, a társasági adót, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és nem szabad megfeledkezni a transzferár-dokumentációról sem.

Egységes uniós adóalap: a kicsiknek is könnyebb lenne

Az Európai Bizottság közelmúltban megjelent javaslata bevezetné az Európai Unió területén működő vállalkozások adóalapjának egységes kiszámítási módját, azaz a közös konszolidált társasági adóalapot. Habár a javaslat több olyan problémára is megoldást jelentene, amelyekkel a külföldön terjeszkedni kívánó hazai cégeknek szembe kell nézniük, az egységes adóalap tényleges bevezetését számos részletkérdés teszi bizonytalanná.  - írja a Wolf Theiss ügyvédi iroda elemzésében.

Idén új szabályok szerint fizetünk HIPA-t

Januártól módosultak a helyi iparűzési adókra vonatkozó szabályok, új fogalmakkal kell megismerkedni, és az adóalap-megosztás terén is bekövetkeztek változások.

Vigyázzon, hova utalja az adót!

Késedelmi pótlék felszámítását kockáztatja, aki még mindig az adóhatósághoz fizeti be a helyi iparűzési adót (hipa), mivel a hipával kapcsolatos feladatok június 29-ével visszakerültek az önkormányzatokhoz.

Még nem dőlt el, ki szedi be az adót

Esély van arra, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál maradjon a helyi iparűzési adó (hipa) beszedése, amelyet fokozatosan az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) venne át idén júniustól - mondta Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere.

Viszlát iparűzési adó?

Ha a következő kormány folytatja a takarékos költségvetési politikát, akkor a GDP növekedése lehetőséget teremt az iparűzési adó kiváltására - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) csütörtöki budapesti rendezvényén.

Kitüntetést ért a sok befizetett adó

A legnagyobb helyi adófizetőket köszöntötte a százhalombattai önkormányzat - tette közzé a helyhatóság az Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) honlapon. Vezér Mihály polgármester "Százhalombatta Virilistája" címmel tüntette ki a Mol Zrt-t és a Dunamenti Erőmű Zrt-t, valamint emléklapot adott át az ALK Holding, az Electrabel és a Dunastyr cégek képviselőinek.

Két százalékra emelt adóteher Tolnában

Több, az épülő M6-os melletti település önkormányzata a maximális 2 százalékra emelte január 1-jétől az iparűzési adót - írta hétfői számában a Tolnai Népújság.

Százmilliókról tárgyal Békéscsaba

Békéscsaba közgyűlése döntött arról, hogy megállapodik az Invitel távközlési társasággal az elmaradt iparűzési adó utólagos megfizetéséről - tájékoztatta a város polgármestere a napokban tartott zárt ülés eredményéről az MTI-t.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Cégblog

Nem jött be az oroszoknak az orosz McDonald's

Nem jött be az oroszoknak az orosz McDonald's

Komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén létrejött orosz gyorsétterem.

Klímablog

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el.

Gazdaság

Nem olyan lesz a húsvét, mint eddig

Nem olyan lesz a húsvét, mint eddig

Az ételen igen, az ajándékokon viszont nem nagyon spórolnának idén húsvétkor a hazai netezők.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo