hirdetés

Fontos határidő közeleg  - egy hete maradt a cégeknek

A koronavírus miatt kialakult helyzetben idén rendhagyó módon nem május végén, hanem szeptember végére tolódott a társasági adó, kisvállalati adó és iparűzési adó bevallási és befizetési határideje. Mi több, az éves beszámolók leadásának végső időpontja is jövő szerdára esik.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

Június 3-án éjfélig kellett volna a beszámolót benyújtani, a társasági adót bevallani és megfizetni, a kormány azonban a koronavírus-járvány miatt felülírta a határidőre vonatkozó szabályokat. Április végén döntöttek úgy a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként, hogy május 31-e helyett négy hónappal, szeptember 30-ig kitolják több adó megfizetési határidejét. A négyhavi automatikus fizetési halasztás öt adót érintett.

Így egy hét marad már csak befizetni az államkasszába:

  • a társasági adót (ez az adóalap 9 százaléka),
  • a kisvállalati adót (ez adóalap 12 százaléka),
  • az innovációs járulékot (0,3 százalék),
  • az energiaellátók jövedelemadóját
  • és a helyi iparűzési adót.
Az adózók természetesen dönthettek úgy is, hogy bevallásukat az eredeti határidőig nyújtják be. Egy augusztus végi összesítés szerint a társasági adóbevallások csaknem fele már beérkezett az adóhivatalhoz: 171 ezer társasági bevallás érkezett be a NAV-hoz. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint jellemzően azok a cégek nyújtották be korábban a bevallást, akiknek visszajárt a társasági adó. Sokan beküldték a bevallásukat, de az adófizetéssel kivárják a szeptember 30-át. Számításaik szerint mintegy 100 milliárd forint marad szeptember 30-ig a cégeknél, ami jelentős anyagi megtakarítás, illetve likviditási könnyebbség, hiszen ezt összeget már május 31-ig be kellett volna fizetni.

Fény derül, milyen helyzetben vannak a cégek

Szintén szeptember 30-án fog lejárni az éves beszámolók leadásának a határideje is. Korábbi becslések alapján a számviteli beszámoló halasztásával éltek a legtöbben. Éves beszámolót ugyanis nemcsak a cégeknek, hanem többek között az alapítványoknak, az egyesületeknek és a sportszövetségeknek is készíteni kell.

„Nagyon sok vállalkozás még nem adta le a mérlegbeszámolóját, nem tudjuk, milyen állapotban vannak ezek a vállalkozások” – nyilatkozta a Piac és Profitnak még augusztus végén Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
A beszámolók azért is lesznek különösen érdekesek, hiszen láthatóvá válik, pontosan milyen állapotban érte az egyes szektorok szereplőit a koronavírus-járvány Magyarországon.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo