Dizájn cikkek

hirdetés

Megmenthető egy ágazat 15 milliárd forintból?

Megmenthető egy ágazat 15 milliárd forintból? 

Idén februárban és márciusban 15 milliárd forint támogatást osztanak szét a hazai divat- és designipari vállalkozások között. Mekkora cégpopuláció kap lehetőséget a támogatás elnyerésére? Erre kereste a választ az Opten céginformációs szolgáltató elemzése. 
Pályázat divat- és dizájnipari cégeknek - itt vannak a részletek a jelentkezéshez

Pályázat divat- és dizájnipari cégeknek - itt vannak a részletek a jelentkezéshez 

A támogatási kérelmek 2021. március 1-től válnak benyújthatóvá, egy hónap áll majd a vállalkozások rendelkezésére, hogy anyagukat leadják. A cél, hogy a divat és dizájnipari tervező és gyártó kkv-k technológiai fejlesztéseket tudjanak véghezvinni a forrással, ezzel is erősítve működésüket és munkahelymegtartó-, valamint jövedelemtermelő képességüket - írja összefoglaló anyagában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).
Cégek, figyelem! Két fontos pályázat is elrajtol a napokban

Cégek, figyelem! Két fontos pályázat is elrajtol a napokban 

Néhány napon belül két programra is pályázhatnak a vállalkozások. Az egyiken kifejezetten a hátrányos helyzetű településeken működő cégek indulhatnak, míg a másikon a divat- és kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások. A keret összesen 13 milliárd forint. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Útmutatás ötletgazdáknak

Útmutatás ötletgazdáknak 

A harminchét éves Bányai Zsolt a Virgo Systems technológiai igazgatója volt, amikor a cég az iwiw-et létrehozta, később a cég termékfejlesztési vezetője lett. A szakember informatikatanárnak készült, ám most termékek elindulását segíti sokszor tréningszerű módszertanokat bevetve azért, hogy az ötletgazda jobban átlássa a saját elképzelését. Ezeken az első lépéseken múlik, hogy az eredmény siker vagy bukás lesz-e.
Az autóiparban is hódít a virtuális realitás

Az autóiparban is hódít a virtuális realitás 

A kiterjesztett valóságot, vagyis az augmented reality-t szemünk elé varázsoló headsetekkel könnyebben lehet például autót vagy bármilyen összetett masinát tervezni, aminek megtervezése többezer döntést, választást igényel.
hirdetés
A weblap tehet róla, ha nem megy az üzlet?

A weblap tehet róla, ha nem megy az üzlet? 

A weboldal dizájn egyik legfontosabb célja egy vállalkozás számára, hogy a látogatókat vásárlókká konvertálja. Nem több szépségről, hanem több eladásról van szó.
Gigantikus botanikus kertet épít új székházába az Amazon

Gigantikus botanikus kertet épít új székházába az Amazon 

Az Amazon híresen fukar az alkalmazotti pluszjuttatások terén. Se ingyenebéd, se ingyenmasszázs. Most menő, modern irodával próbál előnyt szerezni a tehetségekért folyó versenyben. Sci-fibe illő dómforma. Hatalmas, fára erősített tárgyalószoba. Beltéri vízesés és folyó. Több mint 300 növényfaj.
A Brexit se fog az angol humoron

A Brexit se fog az angol humoron 

A Brexit, vagyis Nagy-Britannia kiválás az Európai Unióból sok szempontból megrengette a világot. Ha sok minden változik is, úgy néz ki, az angol humor nem.
Lenyűgözően látványos a napenergiás fákból álló park

Lenyűgözően látványos a napenergiás fákból álló park 

A szingapúri csodapark épületei hatalmas tornyok, amelyek nemcsak faalakúak, de a biomimikri jegyében a fák működését is modellálják. Van törzsük, lombkoronájuk, ágaik, vizet és energiát vesznek fel. Este pedig napenergiával világítanak. Hollywoodi sci-fibe illik a helyszín.
Már kevés a sikerhez, ha valami működik

Már kevés a sikerhez, ha valami működik 

A design több mint esztétikum, több mint kreativitás: tágabb értelemben véve a problémamegoldásról szól. Ma már az üzlet minden aspektusát áthatja, ami hosszú távon egyre tökéletesebb ügyfélélményt, így elégedett vásárlókat és nagyobb bevételt eredményez.
hirdetés

Erdőirtást hoz vagy ökotudatosságot a fatoronyházak divatja? 

Egyre másra húzzák fel a magasabbnál-magasabb lakóépületeket fából, megdöntve a korábbi magassági rekordokat. Az acél a 19 század építőanyaga volt, a beton a 20. századé, ezt követné a fa a 21. században? Érvek amellett és az ellen, hogy ez miért (nem) zöld megoldás.

Átlátszó fa helyettesítheti az ablakokat 

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.

Stíluslopás és marketing az Airbnb-n 

Nem csak a turisták használják az Airbnb-t. A lakberendezők, a bútorkészítők és a kertészek, a szépérzékkel, kreativitással megáldott otthonteremtők és az építészek is, akiknek jól jön, ha valakinek megtetszik az általuk tervezett otthon.

Menekülteknek is szuper dizájnt kreált az IKEA 

Az IKEA Better Shelter névre keresztelt, menekültek számára készült átmeneti otthon dizájnja kapta a londoni Design Museum áhított Beazley Díját 2016-ra. A zsűri indoklása szerint azért, mert zseniálisan reagál egy valós krízisre.

Beton helyett bambusz - ez jöhet Kínában 

Ahhoz, hogy az ember faházat építsen, rendszerint sok-sok szög szükségeltetik. De nem a Penda nevű pekingi cég építményéhez. A bambusznáddeszkákból összerakott lakóépület elemeit csakis köteleket tartják össze. A bambusz elképesztő tulajdonságokkal és előnyökkel bír.

Ezek lesznek 2016 épületszenzációi 

Ezek az épületek vonulnak majd be az urbanizmus történetének lapjaira, mint 2016 mérföldkövei. Csak kettő közülük a kimondottan környezetbarát építmény. Úgy tűnik, kedvelt formai inspiráció manapság a madár.

40 millió dollárnyi aranyat szed ki a megunt telefonokból az Apple 

Nagy biznisz az infokommunikációs készülékek begyűjtése és alapanyagaik újrahasznosítása. Főleg hogy a hi-tech szektor szereplői mindig új modellek vásárlására bírják rá a vásárlót - és ezzel az előző típusok eldobására. Az Apple évente 40 millió dollár értékű fémre tesz szert újrahasznosítással.

Dühből lett az újrahasznosítás mogulja a 38 éves vállalkozó 

Tajvanon minden erőforrást igyekeznek körültekintően kezelni, mert tisztában vannak vele, hogy egy szigetországba importálni árut és alapanyagokat mindig drága mulatság. Ezért készült újrahasznosított műanyagból étterem-dekoráció, sőt kétszemélyes repülőgép is.

Fűszerszerszám közösségi forrásból 

A fejlesztőmérnök és formatervező felesége hittek az általuk tervezett, mitikus Fahéjmadárra emlékeztető fűszerszóróban, ezért az összes megtakarításukat feltették az ötletre. 3D nyomtatóval készült a prototípus, majd a Kickstarteren összegyűjtött forrásból indult el a gyártás.

Dizájncégből is lehet startup 

A kreatívipari vállalkozásokban kevesebben látják a nagy növekedési potenciált, pedig számos magyar példa is bizonyítja, hogy dizájncégből is lehet igazi startup. De mit keres benne a befektető?

Többet hozhat a dizájn mint a technológia 

Egy dizájn projekt akár jobb pénzügyi mutatókkal is rendelkezhet, mint egy technológiai innováció - ezt már a kockázati tőke befektetők is látják. Egy iparág sikere kulturális elfogadottság, tőke és üzleti kompetenciák kérdése - de első lépés a magas minőségű termék.

5 tipp a hatékonyabb munkaterekért 

Mára szerencsére a legtöbb vállalkozó számára egyértelmű, hogy az iroda kialakítására és berendezésére nem csak azért kell figyelmet fordítani, mert esetleg ügyfeleket, partnereket látunk vendégül (bár persze ez sem mellékes szempont), de azért is, mert a jól tervezett munkatér látványos hatékonyabbá teheti a folyamatokat és embereket.

Kiverte a biztosítékot a szakmánál a kötelező tábladizájn 

Megadott formátumban, méretben, grafikával és betűtípussal készülő táblán kell jeleznie március 1-től a vendéglátóhelyeknek a dohányzás tilalmát. A finoman szólva is ódivatú és rideg terv kifejezetten kirívó lenne elegánsabb terekben, ezért tiltakoznak az érintettek. Ha valami nem stimmel, akár egymillió lehet a büntetés.

Magyar design Angliában 

A tavalyi sikeres magyar megjelenés eredményeképpen idén tíz hazai tervező kapott lehetőséget a londoni szakmai zsűritől, hogy a szeptember 14–22. között megrendezett London Design Festival egyik legrangosabb eseményén, a TENT London szakkiállításon mutathassa be legújabb munkáit. A magyar standon a hazai design legjobbnak ítélt termékei jelentek meg, a kreatív alapanyagoktól az egyedi tervezésű bútorokon át a speciális üveg- és porcelánkülönlegességekig. A résztvevők által szakmai és üzleti szempontból egyaránt eredményesnek mondott magyar megjelenés a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával valósult meg.

„Ne könyörületből adjanak pénzt!” 

Még nem tudni, hosszú távon milyen hatása lesz Jakab Áron projektjének, de az biztos, hogy tevékenysége fontos társadalmi igényt elégít ki – nem véletlenül emelte tagjai közé a társadalmi innovátorokat kereső Ashoka.

Bútorok „újraplasztikból" 

Bármilyen alakot, színt és állagot fel képes venni. Nem csoda, hogy bútorok készítésére is egyre nagyobb mértékben használják az újrahasznosított és a biológiailag lebomló műanyagot.

A dizájn, mint versenyelőny 

A dizájn sokkal több, mint formatervezés. Nem egy termék feldíszítése, inkább mindent átható, versenyelőnyt jelentő újfajta filozófia.

"Lassú" termék, boldog élet 

A lassú élet mozgalmat nagyon egyszerű és józan eszme vezérli, mégpedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk.

Világsikert ért el egy magyar tejesdoboz 

Egy magyar cég, a KSW Latte Kft. tejesdobozainak csomagolása bronz elismerésben részesült a csomagolásdizájn egyetlen világméretű versenyén, a Pentawards díjkiosztón. Az ünnepélyes díjátadásra csütörtök este Párizsban, az Intercontinental Le Grand luxushotel dísztermében került sor.

A kreativitás mint üzleti lehetőség 

Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia, Magyarország. Az első három ország már elismert a design-gondolkodás terén, utóbbi is ebbe a sorba szeretne beállni. Az Új Széchenyi Terv megfogalmazza, hogy hazánkat a térség kreatív központjává kell tenni. Ehhez minden alapunk megvan: jó szakemberek, kreatív gondolkodás és motiváló sikertörténetek. Erre jó példák a Magyar Formatervezési Díjjal elismert alkotások és a Design Management Díjjal kitüntetett szervezet is. Az őket bemutató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban december másodikáig látogatható.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo