Gigantikus botanikus kertet épít új székházába az Amazon

Az Amazon híresen fukar az alkalmazotti pluszjuttatások terén. Se ingyenebéd, se ingyenmasszázs. Most menő, modern irodával próbál előnyt szerezni a tehetségekért folyó versenyben. Sci-fibe illő dómforma. Hatalmas, fára erősített tárgyalószoba. Beltéri vízesés és folyó. Több mint 300 növényfaj.

Az e-kereskedelem óriásának épülő seattle-i székházat mintha egy sci-fiből vették volna. A kupolák, illetve szférák - ahogy az Amazon nevezi őket - legalább annyira irodák lesznek, mint botanikus kertek, biodiverzitást megőrző létesítmények.

Az Amazon külön kertészt szerződtetett, akinek az volt a dolga, hogy bejárja a világot és kiválogassa azt a több mint 300 -köztük számos veszélyeztetett- növényfajt, melyek helyet kapnak az épületben.

fotó: YouTube/Richard Hicks

A legmagasabb kupola 27 méter magas és 40 méter átmérőjű, mellette két kisebb kupola helyezkedik el. Bár az épület kívülről úgy néz ki, mint egy üvegház, belül nem lesznek melegházi körülmények. A levegőt 22,2 celsius fokon tartják majd, ezért olyan növények kapnak helyet a beltérben, amelyeknek megfelel ez a hőmérséklet.

Egy magasba ívelő híd is látható lesz a székházban. A konferenciatermet egy-egy óriásfára építik, mint egy madárfészket, ahova lépcsőn kell felmenniük az embereknek. Az épületet az NBBJ építészeti iroda tervezte.

Jeff Bezos azután határozta el, hogy ilyen természet-centrikus irodaházat építtet, amikor egy munkavállalói felmérésből kiderült, hogy az alkalmazottai nagyon szeretnének olyan környezetben dolgozni, ahol több kapcsolatuk van a természettel.

Bezos köztudottan rühelli Szilícium-völgy azon divatját, hogy a cégek úgy versenyeznek a legtehetségesebb munkavállalókért, hogy mindenféle extra kényelmet kínálnak nekik (csocsóasztal, ingyenes masszázs, ingyen ebéd, céges orvos, patyolat, konditerem a székházban stb.) Az Amazon alapítója tehát úgy versenyzik a riválisaival, hogy egy teljesen más munkakörnyezetet kínál, mint a többiek. Zöld belteret, ahol kitalálhatják a következő milliárd dolláros üzleti ötletet. Ráadásul mindezt belvárosi környezetben, míg a többi technológiai óriáscég városokon kívül létesít campusokat.

Buborékhatás
(fotó: Flickr/Mitchell Haindfield)

Az irodaházzal az Amazon olyan cégnek akarja láttatni magát, amely fontosnak tartja munkavállalóit segítését abban, hogy produktívabbak legyenek - fogalmazott a Bloomberg hírügynökség.

Seattle-ben 152 a csapadékos napok száma évente, tehát fontos a munkavállalóknak, hogy élhető, harmonikus irodában üljenek az év nagy részében. Az épületben 800 alkalmazott fér majd el.

A székház terveit 2013-ban hagyták jóvá, az első üvegpaneleket 2016 elején helyezték be az épület fémvázába. A falakat több rétegű üveg alkotja. Az új székház két oldalán áruházat rendeznek be. Az épületet 2018-ban kerül átadásra.

2018-ban átadják.
(fotó: Flickr/kiewic)

Az Amazon 2010-ben kezdte jelentősen növelni jelenlétét Seattle-ben, melynek belvárosában négy nagy építési telket vett (beépítetlen blokkot, amit csak utcák vesznek körül). Ide 380 000 négyzetméternyi irodát húzhat fel az óriáscég, amivel 929 ezer négyzetméterre növelheti a városban lévő irodái összterületét, ami 15 százaléka Seattle összes irodahelyiségének. (A vállalat többi irodája átlagos épületekben van.) A székház segítségével az Amazon a következő tíz évben akár 50 000-re is növelheti létszámát Seattle-ben a jelenlegi 24 000-ről. A magáncégek között már most is az Amazon alkalmazza a legtöbb embert a városban.

Forrás: geekwire.com, Vanity Fair. USA Today, Bloomberg, techcrunch.com

100 méter miatt közel a dupláját kérhetik el egy irodáért
Váci úti irodafolyosó, a központi üzleti negyed (CBD), Pest belső kerületei – ezek a legjelentősebb irodalokációk Budapesten. A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE budapesti irodája most a budapesti metróvonalakra (és állomásokra) illesztette irodapiaci adatbázisát, hogy megvizsgálja, ebből a szempontból mi a jelenlegi helyzet a fővárosi irodapiacon.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo