"Lassú" termék, boldog élet

A lassú élet mozgalmat nagyon egyszerű és józan eszme vezérli, mégpedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Manapság a világ jelentős része dolgozik azon, hogy lehetőleg minden egyre gyorsabb és gyorsabb legyen. Az autók, az internet, a tanulás folyamata, az étkezés vagy éppen a felgyógyulás egy betegségből. Vannak viszont olyanok is, akik szerint ideje lenne gátat szabni a folyamatos rohanásnak, és elmélyülni a saját életünkben. A „slow”, vagyis lassúság mozgalom az élet minden területén utat tört már magának.(A szakértők szerin idén a gasztronómiában is a lassúság lesz a trendi.)

Nézegessen lassú termékeket!

A mozgalom követői szerint a gyorsaság hosszú távon tönkreteszi a kreativitást, ráadásul cseppet sem fenntartható. Vannak lassú városok, dívik a gyorséttermekkel szemben a helyi, házi készítésű, szezonális ételeket támogató slow food, egyre népszerűbb a gyalogszerrel bejárható távokat kedvelő slow travel, de létezik slow work is, amely nem munkatempót, inkább rugalmasabb munkarendet és emberi pihenőidőt takar. Itt olvashat róla bővebben.

A lassúság mozgalma a dizájn területét sem hagyta érintetlenül. A slow design tiszteletben tartja a szűkös erőforrásokat, és harmóniára törekszik a környezettel. Alapelvei között a fenntarthatóság mellett a rendszerszemlélet és a társadalmi, szociális érzékenység is szerepel. Inspirációként a helyi kultúrákat használja, támaszkodik a környező alapanyagokra, a helyi iparra és kézműves mesterekre. Ez a megközelítésmód több időt hagy a gondolkodásra, a termékek folyamatos fejlesztésére és a részletek kidolgozására. Elsősorban az embernek, a felhasználónak tervez, csak másodlagos szempont a kereskedelmi elvárásoknak való megfelelés. A tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.

Itt mutatunk be részletesebben egy embermentő szándékú magyar tervezésű darabot.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo