hirdetés

"Lassú" termék, boldog élet

A lassú élet mozgalmat nagyon egyszerű és józan eszme vezérli, mégpedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Manapság a világ jelentős része dolgozik azon, hogy lehetőleg minden egyre gyorsabb és gyorsabb legyen. Az autók, az internet, a tanulás folyamata, az étkezés vagy éppen a felgyógyulás egy betegségből. Vannak viszont olyanok is, akik szerint ideje lenne gátat szabni a folyamatos rohanásnak, és elmélyülni a saját életünkben. A „slow”, vagyis lassúság mozgalom az élet minden területén utat tört már magának.(A szakértők szerin idén a gasztronómiában is a lassúság lesz a trendi.)

Nézegessen lassú termékeket!

A mozgalom követői szerint a gyorsaság hosszú távon tönkreteszi a kreativitást, ráadásul cseppet sem fenntartható. Vannak lassú városok, dívik a gyorséttermekkel szemben a helyi, házi készítésű, szezonális ételeket támogató slow food, egyre népszerűbb a gyalogszerrel bejárható távokat kedvelő slow travel, de létezik slow work is, amely nem munkatempót, inkább rugalmasabb munkarendet és emberi pihenőidőt takar. Itt olvashat róla bővebben.

A lassúság mozgalma a dizájn területét sem hagyta érintetlenül. A slow design tiszteletben tartja a szűkös erőforrásokat, és harmóniára törekszik a környezettel. Alapelvei között a fenntarthatóság mellett a rendszerszemlélet és a társadalmi, szociális érzékenység is szerepel. Inspirációként a helyi kultúrákat használja, támaszkodik a környező alapanyagokra, a helyi iparra és kézműves mesterekre. Ez a megközelítésmód több időt hagy a gondolkodásra, a termékek folyamatos fejlesztésére és a részletek kidolgozására. Elsősorban az embernek, a felhasználónak tervez, csak másodlagos szempont a kereskedelmi elvárásoknak való megfelelés. A tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.

Itt mutatunk be részletesebben egy embermentő szándékú magyar tervezésű darabot.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo