hirdetés

"Lassú" termék, boldog élet

A lassú élet mozgalmat nagyon egyszerű és józan eszme vezérli, mégpedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk.
hirdetés

Manapság a világ jelentős része dolgozik azon, hogy lehetőleg minden egyre gyorsabb és gyorsabb legyen. Az autók, az internet, a tanulás folyamata, az étkezés vagy éppen a felgyógyulás egy betegségből. Vannak viszont olyanok is, akik szerint ideje lenne gátat szabni a folyamatos rohanásnak, és elmélyülni a saját életünkben. A „slow”, vagyis lassúság mozgalom az élet minden területén utat tört már magának.(A szakértők szerin idén a gasztronómiában is a lassúság lesz a trendi.)

Nézegessen lassú termékeket!

A mozgalom követői szerint a gyorsaság hosszú távon tönkreteszi a kreativitást, ráadásul cseppet sem fenntartható. Vannak lassú városok, dívik a gyorséttermekkel szemben a helyi, házi készítésű, szezonális ételeket támogató slow food, egyre népszerűbb a gyalogszerrel bejárható távokat kedvelő slow travel, de létezik slow work is, amely nem munkatempót, inkább rugalmasabb munkarendet és emberi pihenőidőt takar. Itt olvashat róla bővebben.

A lassúság mozgalma a dizájn területét sem hagyta érintetlenül. A slow design tiszteletben tartja a szűkös erőforrásokat, és harmóniára törekszik a környezettel. Alapelvei között a fenntarthatóság mellett a rendszerszemlélet és a társadalmi, szociális érzékenység is szerepel. Inspirációként a helyi kultúrákat használja, támaszkodik a környező alapanyagokra, a helyi iparra és kézműves mesterekre. Ez a megközelítésmód több időt hagy a gondolkodásra, a termékek folyamatos fejlesztésére és a részletek kidolgozására. Elsősorban az embernek, a felhasználónak tervez, csak másodlagos szempont a kereskedelmi elvárásoknak való megfelelés. A tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.

Itt mutatunk be részletesebben egy embermentő szándékú magyar tervezésű darabot.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo