államháztartás cikkek


Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Igencsak hullámzó az állam költekezése

Igencsak hullámzó az állam költekezése 

MNB: a GDP 3,8 százaléka volt az államháztartás finanszírozási igénye a második negyedévben.
Sokba kerül nekünk a kormányzati pénzszórás

Sokba kerül nekünk a kormányzati pénzszórás 

A korábbi laza költségvetések árát fizetjük meg most.
Szórta a pénzt a magyar állam

Szórta a pénzt a magyar állam  

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2022-ben a GDP 6,3 százalékát tette ki.
A központi költségvetés adóssága augusztus végéig több mint 3 ezer 500 milliárd forinttal növekedett

A központi költségvetés adóssága augusztus végéig több mint 3 ezer 500 milliárd forinttal növekedett 

PM: augusztusban 236 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya.
Milliárdos adóbevételtől eshet el az államháztartás

Milliárdos adóbevételtől eshet el az államháztartás 

Jelentős, mintegy 1,52 százalékos a hozzájárulása a hazai GDP-hez a 110 hazai piacvezető fuvarozó vállalkozásnak, mégis veszélybe került versenyképességük fenntartása. Olyan súlyos a munkaerőhiány az ágazatban, hogy az már az ellátási lánc – és tágabb értelemben – a költségvetés biztonságát és érdekeit is veszélyezteti.
510 milliárdra hízott a költségvetés hiánya

510 milliárdra hízott a költségvetés hiánya 

Augusztusban 158 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi költségvetés - közölte a Pénzügyminisztérium. Ez a deficit lényegében tökéletesen megfelel az előző években tapasztaltaknak, az idei nyolcadik havi zárás nem lóg ki a sorból semelyik irányba sem.
Az éves cél 104 százalékán az államháztartási hiány

Az éves cél 104 százalékán az államháztartási hiány 

A hiány már az első fél évben meghaladta az egész évre tervezett összeget, 1420,5 forint az államháztartás hiánya az első félévben.
Hárommilliárdba kerül az ingyenes nyelvvizsga

Hárommilliárdba kerül az ingyenes nyelvvizsga 

A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére - áll a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányhatározatban.
Megugrott az EU-támogatások hazai megelőlegezése

Megugrott az EU-támogatások hazai megelőlegezése 

Magyarországon az első negyedévi, vártnál gyorsabb növekedést áprilisban némi fékeződés, majd májusban élénkülés követte. Az év egészében a tavalyi 2%-ról 3,5% körülire gyorsul a növekedés, mindenekelőtt a tavalyi visszaesésből emelkedésre váltó beruházások következtében. Idén a külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de e folyamatok rövidtávon elfogadhatóak - olvasható a GKI gazdaságkutató Zrt. közleményében.

Az uniós kifizetések dobták meg a hiányt 

Főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek előfinanszírozási kiadásaival, az aktuálissá vált kamatkiadásokkal, illetve a lakásépítési támogatások felfutásával indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy az államháztartás központi alrendszerének első félévi halmozott hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbi 402,1 egy milliárd forinttal szemben.

Kamatdöntésre és államháztartási adatokra várunk a héten 

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét fontos eseménye, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztat az államháztartás május végi helyzetéről, emellett kereseti és kiskereskedelmi statisztika is megjelenik.

Egyre rosszabb a vállalkozások helyzete 

Az exportpiaci konjunktúra pesszimista kilátásait a németországi kedvezőtlen hatások is befolyásolják. Az ipari termelés szintje nem várt mértékben visszaesett, és a közvetlen tőkebefektetések lassulása is a várt kibontakozás, a beruházások megindulása ellen hat. Mindezeket betetőzi, hogy a vállalati hitelezés szintje továbbra is alacsony, a helyzetet a pénzügyi szektor alacsony, beszűkülő hitelezési lehetőségei tovább ronthatják ez év végéig.

Fontos változás márciustól? 

A tagállamok költségvetési politikájának szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződést március 1-jén írhatják alá, jelentette be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Berlinben. A legújabb elképzelések szerint a megállapodás akkor léphet életbe, ha legkevesebb tizenöt ország csatalakozik hozzá, és a hatálybalépéstől számítva legfeljebb öt év elteltével kezdeményezni kell a szerződés beemelését az Európai Unió szerződéses rendszerébe.

IMF: az államcsőd elkerüléséért  

„Aligha járul hozzá a bizalom helyreállításához", hogy a tárgyalási szándék bejelentése előtt nem tájékoztatták az érintett feleket, írja a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása, amely hangot adott annak a feltételezésnek, hogy az IMF-fel kapcsolatos magyar bejelentés csupán kísérleti léggömb volt. A külföldi sajtó egyetért abban, hogy a bejelentés az államcsőd elkerülése érdekében történt, abban viszont kételkedik, hogy az IMF ajánlata megfelel majd a magyar kormány eddig követett gazdaságpolitikájának.

Javuló kilátások? 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint 2011-ben a magyar gazdaság növekedése és egyensúlya látszólag jelentősen javul. Az EU-nak átadott konvergencia-program ennek tartósulását ígéri, s a program pénzpiaci fogadtatása egyelőre kedvező. A tervezett államháztartási konszolidáció így 2012-ben megvalósulhat, de ennek elérésében a strukturális változások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet fognak játszani. Erre a piacok és a nemzetközi szervezetek valószínűleg kedvezőtlenül reagálnak, aminek a hatásai már idén is jelentkezhetnek.

742 milliárd forint a hiány 

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - első negyedévi hiánya 742,1 milliárd forint, az éves előirányzat 108 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2 százalékos lehet a többlet 

Az idén az államháztartás többlete a GDP 2 százaléka lehet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyarország strukturális reformprogramjának végrehajtásáról szóló tájékoztatóban pénteken.

Kibocsátási kvóták: ugrásszerű állami bevételnövekedés 

Az újonnan induló kvótapiacokon a kibocsátási engedélyek jó részét általában ingyen osztogatják szét a szennyező iparágak között, és idővel emelik az aukciókon értékesített kvóták arányát. Az Európai Unióban a kormányok mind nagyobb és nagyobb bevételekre fognak szert tenni a következő években a kvótákból (EUA). Nem csoda, hogy ellenzik a páneurópai emisziókereskedelem ötletét.

Kiderült: 736 milliárd a hiány 

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első öt havi deficitje 736,2 milliárd forint volt, az előirányzat 84,6 százaléka, szemben a múlt év első öt hónapjában kialakult 567 milliárdos hiánnyal - közölte az előzetes számokkal megegyező részletes adatokat a Magyar Államkincstár. Májusban az államháztartás 99,2 milliárd forint deficittel zárt. A Pénzügyminisztérium korábbi prognózisában május végére 719,4 milliárd forintos hiánnyal számolt, ezen belül májusra 82,5 milliárdot várt.

Máris itt az újabb negatív nyilatkozat az ország helyzetéről 

Hamis illúziónak nevezte a nemzetgazdasági miniszter azt a feltételezést, hogy a "magyar beteg már gyógyul", ezzel szemben Matolcsy György szerint az igazság az, hogy az ország valamennyi makromutatója romlik, a gazdaság az idén stagflációs állapotba kerül, ezért az új kormány első feladata, hogy Magyarország további zuhanását megakadályozza.

Oszkó szerint nem lesz brutális hiány 

A leköszönő pénzügyminiszter hamisítványnak nevezi és cáfolja a Napi Gazdaságban a gazdasági napilap értesülését, miszerint a Pénzügyminisztérium a magyar államháztartás esetében a hiány brutális növekedésével számol.

0,1 %-ot tévedett a kormány 

A kormányzati szektor 2009. évi hiánya - az előzetes adatok szerint - 1.035 milliárd forint volt, a GDP 4 százaléka, ez a 2008. évihez képest 30 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,2 százalékponttal magasabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A kormányzati cél 3,9 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási hiány elérése volt.

Engedményt kaptunk az IMF-től 

Az államháztartás hiánya idén a GDP 3,9 százaléka lehet, a GDP 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF küldöttséggel közös sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

Szlovákia is bedőlt 

Szlovák elemzők szerint elképzelhető, hogy "zéró körüli" gazdasági növekedés lesz az idén Szlovákiában. Mi több, veszélyben látják az úgynevezett maastrichti deficitkritérium, a legfeljebb 3 százalék GDP-arányos államháztartási hiány elérhetőségét is.

Londoni konszenzus: 2012-ben lesz eurónk 

Magyarország gyorsított euróövezeti felvétele ugyan továbbra sem valószínű, de a jelenlegi kormányzati makro-előrejelzések megvalósulása elvileg akár a 2012-es magyar eurócsatlakozást is lehetővé tenné, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport csütörtökön kiadott elemzésében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo