hirdetés

Nagy segítség a csokosoknak

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A Kormány legújabb döntése nagy segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják.

hirdetés

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén csok) egy kiváló lehetőség a lakásvásárlást, építkezést, bővítést tervező családok számára. Az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújt a vásárlók számára a családban meglévő, illetve vállalt gyerekek után. A kedvezmény összege 600 ezer forint és 10 millió forint között lehet. A pontos összeg a lakáscéltól és a gyerekek számától függ.

Sok család menekülhet meg a csődtől (Fotó: Pixabay)Sok család menekülhet meg a csődtől (Fotó: Pixabay)

Az otthonteremtési támogatás egy jelentős kedvezmény, azonban számos feltételt kell teljesíteni a kedvezmény igényléséhez. Az előírások egy részének ráadásul az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése esetén pedig a támogatást késedelmi kamattal növelten kell rendezni az állam felé.

Mennyi a késedelmi kamat a csok esetében?

Alapesetben a csok feltételeinek megszegésekor a támogatást a ptk szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Van egy speciális eset: az új lakást vásárló, építkező fiatal párok amennyiben 3 gyermeket vállalnak emelt összegű, 10 millió forint támogatást kaphatnak. Számukra azonban a büntetés mértéke is magasabb ugyanis a ptk szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetniük a jogosulatlanul igénybe vett támogatást az állam felé. Mindkét büntető tételt maximalizálta azonban az állam, a késedelmi kamat mértéke nem haladhatja meg a jövőben az 5 százalékot.

Miért volt szükség a büntetés maximalizálására? Tudni kell, hogy a ptk szerinti késedelmi kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. (Illetve az adott félév első napján érvényes alapkamat lesz irányadó a kérdéses időszakra.) Márpedig az alapkamat az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megemelkedett. Vagyis normál esetben a jelenlegi alapkamatból kiindulva a csok után évi 13 százalékos késedelmi kamatot kell rendezni. Míg 10 millió forint összegű támogatás esetén évi 65 százalék lenne a büntetés, ha nem születne meg időben a vállalt gyerek.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo