Jó hír! Csak kicsit zuhantunk!

A Philadelphiai Fed kormányzó aggodalmai, a spanyol tüntetések, a görög deficit mértékének várható további növekedése (20 milliárd euróról 30 milliárdra), na meg az elmérgesedő japán-kínai vita a zsebkendőnyi szigetek körül (a Toyota leállítja kínai termelését), mind elég rossz hírnek tűnik.

Így talán nem is meglepő, hogy a piacok mind az USA-ban, mind Ázsiában lefelé mozogtak tegnap este és ma reggel. Sőt az sem meglepő, hogy a DAX mintegy 1 százalékos csökkenéssel készül nyitni. Az viszont már igen, hogy ennyi rossz hír ellenére a piacok relatíve kicsi lefelé mozgást produkálnak. Ez viszont jó hír, hiszen amúgy korrekciós fázis van. Mindenesetre ma további csökkenést várunk a tegnapi kis csökkenés után a magyar piacon. Úgy tűnik, hogy a BUX a nem túl távoli jövőben találkozni akar a 20 napos mozgóátlaggal valahol 18.300 pont környékén, vagy fölötte.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Negatív hangulattal folytatódott a hét második kereskedési napja, a nyitást követő enyhe optimizmus gyorsan elszállt, és zárásig tartott a lejtmenet (Dow -0,74%, Nasdaq -1,35%, S&P500 -1,02%). A technológiai, a pénzügy és az alapanyag szektorok esetek a legtöbbet, 1,6%-ot.

Tegnap több adat is napvilágot látott a tengerentúlról, amelyek összességében jobbak lettek az előzetes várakozásoknál. Az S&P/CaseShiller házár index júliusi értéke a várt 143,7 helyett 144,61 lett. A Conference Board fogyasztói bizalmi index szeptemberi értéke jelentősen felülmúlta a várakozásokat, 63,2 pont helyett 70,3 pont lett. A Richmond-i Fed index is szépen alakult, az előző havi -5-ről 9-re emelkedett a mutató, miközben a várakozás -5 volt.

Charles Plosser philadelphiai Fed elnök újra kritizálta a QE3 programot, szerinte a program jelentős kockázatokat hordoz magában, és nem fogja segíteni a gazdaság növekedését.

Mario Draghi EKB elnök tegnap egy konferencián beszélt, ahol elmondta, hogy az eurózóna gazdasága jövőre már növekedhet, persze abban az esetben, ha folytatódnak a reformok. Az EKB kötvényprogramjáról elmondta, hogy azt a piacok jól fogadták.

A görög költségvetési hiány nagyobb lehet a napokban jelzettnél, akár 30 milliárd euró körüli rés is lehet az idei költségvetésben. Már hétvégén is olvashattuk, hogy a korábban tervezettnél kétszer nagyobb, 20 milliárd euró körüli lehet a hiány, és ezt most újra felfelé módosították.

Görögországban ma sztrájkot tartanak, tegnap pedig a spanyoloknál csaptak össze a tüntetők és a rendőrök. A spanyol miniszterelnök azt mondta tegnap, hogy foglalkoznak a segélykérés lehetőségével.

Ma két fontos makroadatot publikálnak a tengerentúlról, az új-lakás értékesítéseket és a jelzáloghitel igényléseket. Németországból pedig a fogyasztói árak alakulásáról kapunk képet délután.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Limitált mértékben, de folytatódott az olaj árfolyamának csökkenése a tegnapi kereskedésben. Napon belül egy széles sávban, 90,5-93,2 dollár között mozgott a kurzus, végül 91,4 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli órákban 91 dollár alá tovább esett a kurzus.

Ma publikálják a készletadatokat, kőolaj terén 1,9 millió hordós emelkedésre, benzin terén pedig 500 ezer hordós növekményre számítanak. Az arany piacán folytatódik az oldalazás, tegnap egy rendkívül szűk sávban (1.760-1.775 dollár között) kereskedtek az instrumentummal,.

Devizák:

Tegnap az MNB monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,5%-ra csökkentette le az alapkamatot. Már a kamatvágást megelőzően is elkezdődött a forint gyengülése és ez a kamatdöntés után is tovább folytatódott. Az EUR/HUF árfolyam 282,7-ről 284,67-re változott.

Tovább folytatta erősödését a dollár. Az EUR/USD árfolyam 1,2931-ről 1,2899-re csökkent. Számos tényező befolyásolta a tegnapi kereskedést. Amerikában a vártnál jobb lett a fogyasztói bizalom és az S&P/CaseShiller házár index júliusi értéke is meghaladta a várakozásokat.

Az euró gyengülése azonban elsősorban nem a kedvező amerikai makro adatoknak tulajdonítható, hanem annak, hogy a várt 10 milliárd euró helyett 30 milliárd euró lehet a görög költségvetési hiány és félő, hogy csak a tervezett időpont után tudja önállóan finanszírozni magát Görögország. Ez további 10 milliárd euróval lenne több, mint amiről hétvégén szóltak az információk.

Távol-Kelet:

A Nikkei 1,74%-ot, a Hang Seng 0,81%-ot, míg a Shanghai index 0,8%-ot csökkent a ma reggeli kereskedés során. A nap egyik legnagyobb vesztese a Honda, melynek árfolyama 4,5%-ot esett, miután a Deutsche Bank vételről tartásra módosította ajánlását.

A Nissan 2017-ig 10 új modell bevezetését jelentette be az indiai piacra, melynek hatására 2,2%-ot emelkedett a részvények árfolyama. Az ázsiai piacok esése mögött a kedvezőtlen hangulaton túl az is áll, hogy számos vállalat esetében ma volt az első kereskedési nap osztalékjog nélkül, ezért ezeknél a papíroknál a következő osztalék értéke kiárazódott.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo