A negatív hangulat mára is esést sugall Európában

Amerikában profitrealizálás indult a piacon, Japánban a jen erősödése hatott kedvezőtlenül a tőzsdére, a német DAX-ot néhány céginformáció húzta le, mindezek az Erste elemzői szerint nem túl jó jelek a mai folytatásra nézve.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Meglepő mértékben csökkent a külkereskedelem hiánya az Egyesült Államokban júniusban. Ezért sokan azt gondolják, hogy a GDP bővülés is jobb lehet, mint eddig sejtették. Ráadásul a chicagói Fed elnök szerint év végéig megkezdődhet a mennyiségi lazítás csökkentése, így a befektetők elkezdtek félni, és profitrealizálásba kezdtek. A japán jen is erősödött, így a Nikkei indexet is bezúzták. Ha a DAX-ra nézünk, akkor alapvetően néhány cég húzta le nagymértékben az indexet. Ezek közül is kiemelkedett a K+S, amely 8 százalékkal zuhant. Így a DAX a 20 napos mozgóátlagra érkezet tegnap alig négy nappal azután, hogy azt elhagyta.

Forrás: Erste

Ez nem jó jel a folytatás tekintetében, pedig ez a jelenlegi szint komolyabb ellenállást kellene, hogy képezzen, hiszen egy rés is van itt. Mindenesetre továbbra is negatív a hangulat, amely esést sugall mára is, mind Európában, mind itthon. Ha pedig a DAX-ban a 8 300 pont körüli szint elesik, akkor komolyabb csökkenés alakulhat ki egy alacsonyabb csúcsról, mint amit korábban láttunk.

USA

- Az S&P 500 index 0,6%-ot esett és ezzel 1700 pont alatt zárta a tegnapi kereskedést. A Nasdaq 0,7%-ot, a Dow index pedig 0,6%-ot csökkent.

- Ismét előkerült a régi nóta az amerikai piacokon. Ahogy véget ért a gyorsjelentési szezon, ismét az eszközvásárlási programmal kapcsolatos spekulációk váltak a kereskedés fő mozgatórugójává.

- A már szokásosnak nevezhető spekulációknak ezúttal a chicagói Fed elnök, Charles Evans adott alapot, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az eszközvásárlási program nagysága már az év vége előtt csökkenhet.

- Az USA külkereskedelmi hiánya váratlanul alacsony lett, a várt 43,5 milliárd dollár helyett mindössze 34,2 milliárd dollár lett, ami után lángra kaptak azok a várakozások, hogy az amúgy is meglehetősen jó második negyedéves amerikai GDP adatot felfelé módosíthatják, a jó hírek pedig rátettek egy lapáttal az eszközvásárlással kapcsolatos spekulációkra.

- A Morgan Stanley elemzése szerint optimista esetben akár 1936 pontig is emelkedhet az S&P 500 értéke, ugyanakkor az alappálya mentén mindössze 1600 pontos indexértéket várnak, ami nem kiugró érték, például a Bank of America közelmúltbeli 1750 pontos értékéhez képest.

- Vártnak megfelelő lett a Disney gyorsjelentése, elsősorban a kábeltévével foglalkozó üzletág és a Disney parkoknak köszönhetően, miközben a filmgyártásból származó bevétel és eredmény is visszacsúszott. Ennek ellenére a piaczárást követő kereskedésben csökkent az árfolyam, miután a vállalat bejelentette, hogy leírásokra kényszerül a Magányos Lovas című film sikertelensége miatt.

Forrás: Erste

Európa

- 1,2%-os mínuszban zárt a DAX index tegnap, ezzel az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtotta az európai piacon. A FTSE 100 0,2%-ot, a CAC40 0,4%-ot csökkent.

Olaj, arany

- A WTI 105,1 dolláron volt ma reggel, míg az arany 1.280 dollár körül mozgott, mindkét nyersanyag ára csökkent a tegnapi szintekhez képest. A fő tényező a Fed politikájának változása: a piac egyre biztosabb abban, hogy hamarosan leáll az eszközvásárlási program. Ezt tegnap a chicagói Fed elnök szavai is megerősítették. Az USA nyersolaj készlete 2,2 millió hordóval csökkent. Az iráni tárgyalások esetleges megindulása az olaj árára szintén negatívan hatott.

Forrás: Erste

- Minimális mértékben, de tegnap is tovább folytatódott a forint gyengülése, aminek eredményeként az EUR/HUF árfolyam ismételten 299 fölé került.

- Továbbra is oldalazás jellemzi az EUR/USD devizapárt. Az oldalazó mozgás már lassan két hete tart, és a tegnapi 1,3258-ról 1,3305-re emelkedő árfolyam ellenére sem beszélhetünk kitörésről.

Távol-Kelet

- 97 alá is benézett az USD/JPY árfolyama, ami jelentős jen erősödést jelent, miután egy nappal korábban még 98 fölött volt a devizapár árfolyama. A jen erősödése elsősorban az exportorientált vállalatokat sújtotta, a Sony, az Olympus és a Tokyo Electron is 5% körüli mértékben csökkent ma. A Nikkei értéke nagyot, 3,4%-ot esett ma reggel.

- A Hang Seng 0,6%-ot, míg a Shanghai index 0,1%-ot csökkent.

- Az ázsiai kereskedésen is érződött a nyár, ugyanis meglehetősen alacsony forgalom mellett zajlott a kereskedés.

Forrás: SXC

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Holnap reggel teszi közzé II. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.

- OTP, FHB: A GVH szeptember 25-én hallgatja meg a bankokat a kartellgyanú kapcsán. Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezett eljárást annak kapcsán, hogy 2011-ben a végtörlesztéssel egyidőben megnőttek a forinthitelek kamatai. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- Augusztus 5-én megismételt közgyűlést tartott az E-Star. A korábbi, április 26-i közgyűlés napirendi pontjait tárgyalták újra. Ismét elfogadták a munkavállalói részvényprogramot, illetve újraválasztották az igazgatóság tagjait, köztük a cégalapító Soós Csabát is.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo