hirdetés

Váratlan felfedezés: ha süti a nap, még a klímát is rombolja a szemét

Új üvegházgáz-forrással gyarapodik szennyezett környezetünk vagy inkább a róluk szóló köztudat. A Hawaii Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az általunk eldobott, tengerekbe kerülő műanyagszemét a lebomlása során légszennyezést okoz.
hirdetés

Maguk a hawaii tudósok is „váratlan felfedezésnek” nevezték a tényt, hogy műszeres mérésekkel kimutatták: plasztikszemetünk is ÜHG-forrás. És a szennyező gázokat az általunk szinte mindennap használt, szokványos plasztiktárgyak bocsátják ki, ahogy lebomlanak – italospalackok, ételhordók, műanyag evőeszközök.

A műanyageszközök tömegtermelése az 1950-es években kezdődött, és jelenleg olyan tempóval használjuk el ezeket a kőolajszármazékokból gyártott, eldobható tárgyakat, hogy a plasztikgyártás volumene a következő húsz évben várhatóan a jelenlegi duplájára nő. Hacsak nem teszünk valamit, és nem váltjuk ki a mesterséges műanyagot bioplasztikkal vagy más matériákkal.

A Hawaii Egyetem Óceáni és Földtani Intézetének (SOEST) kutatói a leggyakrabban használt műanyagfajtákat tanulmányozták, például a polikarbonátokat, polietilén-terefalátot, polisztirént, a nagy sűrűségű és alacsony sűrűségű polietilént. Ezeket az anyagokat egy sor termék gyártásánál használják, többek között ételcsomagolásba, kelmékbe, építőipari anyagokba is beépítik. A polietilén a bevásárlószatyrok legfőbb alapanyaga, és a legnagyobb mennyiségben eldobott műanyag is egyben.

Mint kiderült, mindegyik jelentős ÜHG-kibocsátó.

Műanyag + napfény = légszennyezés

Amikor ezek a matériák elkezdenek lebomlani a környezeti hatásoknak köszönhetően, metánt és etilént bocsátanak ki magukból a folyamat közben. (Utóbbi a Wikipedia definíciója szerint „az alkének legegyszerűbb képviselője, telítetlen szénhidrogén. Színtelen, kormozó lánggal égő gáz”.)

Mikroplasztik
Kép: Flickr/Oregon State University

Amint a 212 napig tartó vizsgálatból kiderült, az alacsony sűrűségű polietilénnek akár érintetlen, korábban semmire nem használt pelletjeit, akár a már használt és eldobott darabjait nézték, melyek az óceánban hömpölyögtek, mindkettőnél egyaránt mértek üvegházgáz-emissziót. Sőt a kibocsátott gázok mértéke nőtt, ha a polietilént napfény érte.

A tudósok azzal indokolták a kibocsátás növekedését, hogy az eldobott műanyagon kicsiny repedések, apró gödrök keletkeznek, s ez növeli a napsütésnek, valamint a fotokémiai bomlásnak kitett felületet. Az alacsony sűrűségű polietilén sokkal könnyebben töredezik, mint a nagyobb sűrűségű. Ebből ered a mikroplasztik-szennyezés is: az összetöredezett és sokszor színes műanyagdarabokat tápláléknak nézik a halak és a tengereknél élő madarak, elfogyasztják őket, plasztikkal terhelt májukat és belső szerveiket pedig mi esszük meg – így kerül be a táplálékláncba a mikroplasztik. (Az ivóvizünkben levő, a kimosott ruháinkból a vizekbe került műanyag-mikrorostok is a testünkben végzik, ha szűretlen csapvizet iszunk.)

Az óceánokba kerülő műanyagszemét döbbenetes mennyiségéről itt írtunk, a kidobott plasztik változatos típusairól pedig itt, hiszen nemcsak az ételhordók, az italospalackok és a szatyrok okoznak szennyezést, hanem a pelenkák, a tamponok és a cigarettacsikkek is.

A hawaii tudósok nem vállalkoztak arra, hogy megbecsüljék, az óceánokba és a szárazföldi ökoszisztémákba került műanyagszemét összesen mekkora ÜHG-kibocsátást jelenthet a globális karbonbüdzsére nézve, de azt hangsúlyozzák, hogy ez nincs bekalkulálva az emberiség emissziójába, és sajnos jelentős mennyiség lehet.

(Science Daily, pailey.tv)

Évente ezer felhőkarcoló
Képzeljünk magunk elé a New York-i Empire State Buildinget. Szorozzuk meg ezt a tornyot ezerrel. Ez az ezer felhőkarcoló 300 millió tonnát nyomna. Ez az a mennyiség, amennyi műanyagot évente gyártunk világszerte.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo