hirdetés

Kié a föld? Senki sem tudja

A lakosság vagyoni helyzete, az agrárium, az élelmiszerbiztonság, ezek mind profitálhatnak abból, ha sikerült elfogadtatni a földtulajdon-nyilvántartás új globális sztenderdjét. A magánszemélyek vagy cégek birtokában lévő földterületek 70 százalékának tulajdonviszonyát nem tartják nyilván.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Afrika országaiban például a földek 90 %-áról nem létezik központi, állami adatbázis. Az International Land Measurement Standard nevet viselő szövetség egységes tulajdonviszony-nyilvántartási rendszert vezetne be világszerte, jelentette a Reuters hírügynökség. Ehhez azonban a kormányok együttműködése is szükséges. Nyilvánvaló, hogy a korrupt banánköztársaságokban és abszurdisztánokban nem érdeke az uralkodó elitnek, hogy pontosan látható és kutatható legyen, mely földek kihez tartoznak.

Kép:Pixabay

A rendszer lehetővé tenné a kistermelők számára, hogy hamar érvényesíthessék jogaikat a földdel kapcsolatban, legyen szó akár bankkölcsön vagy állami agrártámogatás felvételéről, sőt a tranzakció, a földadásvétel lebonyolítása is gyorsabbá válna. A termény tulajdonjoga sem lenne kérdéses, ha a földtulajdont igazoló papírok rendben lennének. Szakértők szerint a kistermelők elengedhetetlenül fontosak a globális élelmiszerbiztonság, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátás megvalósításában.

A rendezett tulajdonviszonyok azt is elősegítenék, hogy több befektetés áramoljon a szegény országok agráriumába. Az egységes globális teleknyilvántartó-rendszer egyfajta ártranszparenciát is lehetővé tenne, vagyis a befektetők össze tudnák hasonlítani, hol mennyibe kerül a termőföld. A rendszert 2017 végére életbe is léptethetnék, ha a kormányok hajlandók együttműködni. Az International Land Measurement Standars-nek 28 tagja van, köztük a Világbank és az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO.

Lázadás a földeladások miatt
Továbbra is néhány nagy befektető kezében koncentrálódik a termőföldek nagy része. Ezek a beruházások élelmiszerexportra hasznosítják az ültetvényeket. A helyi kistermelők gyakran nyomorognak, emiatt egyre gyakoribb az erőszakos lázongás.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo