Ügyfélként kéne kezelni az alkalmazottakat

Ma a jó vezető prioritásokat állít fel, és hiperérzékenyen reagál a legújabb technológiákra – felismeri például, hogy melyiket kell integrálni a szervezet működésébe –, a szervezet céljainak maradéktalanul megfelelő képességekkel rendelkező, a tanulásra nyitott emberekkel veszi körül magát, és átláthatóan kormányozza a csapatát. A 21. századi szervezetek lelke ugyanis a csapat.

A dinamikus vezető nem csupán alkalmazottat lát a munkatársaiban, inkább úgy kezeli őket, mint az ügyfeleit: empátiával, rugalmasan, és igyekszik mindenki számára azt kínálni, ami valóban elégedettséget vált ki.

Hátrább az alkalmazottakkal, vállalkozót a csapatba!
Minél kisebb egy cég, annál több vállalkozóra lesz szükség arányában a csapatban. Persze a turpisság ott van, hogy a vállalkozó (entrepreneur, sőt: intrapreneur) a vállalkozásban egy kicsit mást jelent. Hogy is van ez?
– Az alkalmazottaknak szinte vállalkozói attitűddel kell létezniük a szervezetben. Egy parancsokkal és ellenőrzésekkel irányított cég munkavállalói nem mernek majd kreatív döntéseket hozni. A vezetőnek kell megerősíteni a munkatársait, hogy higgyenek önmagukban. Nem várhatjuk el senkitől, hogy innovatív legyen, alkosson, és előrefelé menjen a gyorsan változó környezetben, ha nem érti a célt, és hogy hogyan kell menetelni – mutat rá Deborah Ancona a MIT, az egyik legrangosabb amerikai vezetőképző intézet professzora.

Sok múlik azon, hogy kezelik az alkalmazottakat
Kép:Fotolia

Átlátható és azonnali

A mindent megosztás és az azonnaliság kultúrája is beszivárog a szervezetekbe, és hat a vezetők viselkedésére: a munkatársak elvárják a főnöktől, hogy bármikor megszólítható legyen, nyíltan reagáljon. Ha lojális, lelkes munkatársakra vágyik egy vezető, közvetlennek és elszámoltathatónak kell lennie. Muszáj teret engednie a visszajelzéseknek, kritikáknak – akkor is, ha azok olykor kemények –, és válaszolnia kell a munkatársai észrevételeire, hogy érezzék: van hatásuk a folyamatokra. Ez kulcsfontosságú a növekedés szempontjából. Így érheti el ugyanis a vezető, hogy az alkalmazottai kreativitása, gondolatai egy irányba, a cég fejlődése érdekében hassanak.

Az átláthatóság azt is jelenti, hogy a vezető bevonó. Egyezteti munkatársaival a nagyobb elhatározásait: gondolatokat vet fel, ötleteket bocsát vitára, nem pedig kijelent. Figyelmesen hallgat, és a hallottakat szintetizálja a stratégiai cél elérése érdekében.

Változóképesség nélkül lehúzhatjuk a rolót
A multikulturális környezetben működő cégeket nem lehet már ugyanolyan módszerekkel és attitűddel sikerre vinni, mint húsz éve. Dinamizmus, innováció képesség – kortól függetlenül erre van szükség.
A 21. században a szolgáló, elszámoltatható vezetők lehetnek eredményesek, az ő irányításuk alatt képesek az egyének teret engedni kreativitásuknak. A tudás összeadódásából születik meg a változást észrevevő, arra jó és gyors válaszokat adó csapat.

A szenzitivitás előny

– Jelenleg a szenzitív, közösségteremtő embereké a jövő vállalkozóként – emelte ki Békési Brigitta, a Beautyrobic ügyvezetője a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének konferenciáján. – Egyre inkább úgy tűnik: lejárt az ideje a keményen taposó, mindenáron önmegvalósító, karrierépítő és csúcsra törő embereknek. Ma az nyer, aki képes közösségeket építeni, képes a tömegeket megszólítani, megmozgatni és fogyasztóvá tenni – mutatott rá.

A dinamikusan gondolkodók, a döntési folyamatokat a lehető legkevesebb szintre redukálók, a kudarcot tanulási folyamatként felfogók, a stratégiai szemléletmódra, mások ösztönzésére és a veszteségek minimalizálására építők azok, akik sikerrel alapozhatják meg cégük eredményességét ma.

Először a Szilikon-völgybéli startupok vették komolyan a lapos szervezeti struktúrát (ld. keretes írásunkat), és valósították meg azt a maga tökéletes mivoltában. Persze, ahogy nő a cég, egyre nehezebb fenntartani a kooperáló vezetési elveket anélkül, hogy anarchia alakuljon ki.

Stresszhelyzetben nem vagyunk a topon
A vezetők személyisége elsősorban a vállalatok mindennapjaira hat, míg céljaik és fő ösztönzőik feltárása olyan, mint egy eredményességi előrejelzés.
"A hazai vezetők a mindennapokban határozottak, kiegyensúlyozottak, céltudatosak, de válsághelyzetben vagy túlhajszolt időszakokban a vállalat és a gazdaság szempontjából könnyen veszélyes vizekre eveznek. – Hajlamosak saját magukat előtérbe helyezni, míg másokat elnyomnak, túlzott kockázatot vállalnak, vagy éppen halmozzák a befejezetlenül hagyott ötleteket, és figyelmen kívül hagyják mások javaslatait. Mindez hosszabb ideig fennálló stressz- és válsághelyzetben olyan sorozatos összeütközésekhez vezet, amelyek hatására egy átlagos vezető megbukhat a pozíciójában.”  - mondja Fehér Zsolt, az Assessment Systems szakértője. A vezetők stresszes állapotával járó helyzet, a támogató légkör hiánya teljes csoportok vagy üzletágak működését lehetetlenítheti el, míg egy ilyen negatív felsővezetői hatás akár az egész vállalatot is romba döntheti.
 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo