Tücsök és hangya is kell a munkahelyi csapatba

Nem csak a focipályán gond, ha mindenki csatárt akar játszani, hanem a cégben is. Ugyanakkor a legjobb vezetőnek is szüksége van jó hátvédekre. Lássuk, milyen személyiségtípusok alkotják az ütős csapat alapját!

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ahogy a focicsapatba kell kapus és csatár, de jobb és balhátvéd is, a céges csapat összeállításánál sem jó, ha csupa vezéregyéniségből áll. A sikeres csapatnak sokféle személyiségre van szüksége. Hogy pontosan mennyi és milyen ember kell, illetve milyen típusoknak kell többségben lennie, az persze nagyban függ a feladat jellegétől. Vannak azonban közös pontok, olyan személyiségtípusok, akik elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy valóban hasítson a közös munka. A feladat típusa lényegtelen, ha ez a négy személyiségtípus az alapcsapat tagja, megteremtettük a jó alapokat.

A cél teszi a csapatot, nem a tréning
Egy jó csapat mindig eredményesebb, mint egymás mellett működő egyének összessége. Hogy mitől válik az emberekből csapat, azt számos teória és módszer taglalja, de van egy dolog, amiben minden sikeres vezető egyetért.
A személyiségtípusok azonosítása nagyon fontos. Nem csak azzal követhetünk el végzetes hibát, ha túl sok domináns egyéniség feszül egymásnak a mindennapi munkában, de azzal is, ha valakit kiváló szakmai képességei alapján vezetővé teszünk, pedig ehhez semmiféle affinitása nincs. A legjobb tehetségeinket veszíthetjük el, ha a gyakorlati munka helyett, amiben jók, irányító szerepbe kényszerítjük őket, ahol elveszítik a biztos talajt a lábuk alól. Mindenki másra vágyik és máshol találja meg a legjobb helyét a szervezetben. És nem csak az iskolai végzettségen múlik, hogy hol.

Irányító

Ahhoz, hogy esélyünk legyen mederben tartani a munkát, szükség van egy irányítóra, vezetőre. Ő határozott, erős jellem, aki az egyéni érdekeket is szem előtt tartja, de a fő fókusz számára a csapat végső céljának elérése. A jó irányítót nem ragadják el az érzelmei, realista szemléletmódja megkérdőjelezhetetlen. A csapat tagjai elfogadják vezetőnek, hisznek döntései helyességében, mert hiteles személyiség. Az irányító azonban az esetleges konfliktusok kezelésére is képes, nem okoz gondot számára a nehezebb személyiségekkel (pl egy zárkózott programozó) való kommunikáció. Erősen motiválja a csapatot, nagyon jól szervez és delegál, így képes kihozni a csapatban rejlő lehetőségeket és fenntartani a folyamatos aktivitást a tagokban.

Kép:Pexels

Kutató

A kutató szerepe, hogy új információkkal lássa le a csapatot, behozza az innováció szemléletét, észre vegye és a csapat elé tárja az új lehetőségeket. Alapvetően kíváncsibb az átlagnál, folyamatos információ éhségben szenved. A jó kutató típusú csapattag ugyanakkor rendszerszemléletű, vagyis az új információkat azonnal be tudja illeszteni oda, ahol a csapat számára leginkább hasznosak. Mivel minden részletre figyel, és jól építi a személyes kapcsolatait, így mindig van megoldási ötlete, újítási, fejlesztési javaslata.

A hobbiján keresztül lelhetjük meg az igazit
Amikor kevés a jelölt, és egyre kevesebb, talán mindennél fontosabb, hogy megleljük azt a munkatársat, aki nem kerül nekünk súlyos milliókba, mert néhány hónap múlva távozik. A megfelelő embert kiválasztani azonban nem könnyű feladat, sokszor az olyan lényegtelennek tűnő információ is segíthet, mint például mi a jelölt hobbija. Itt olvashat arról, hogyan.
Elemző

Az elemző elsőre csendes szemlélőnek tűnik, de látszólagos passzivitása korántsem motiválatlanságból fakad. Szemlél, majd elemez, kiértékel, és elmondja a véleményét. Észreveszi a hibákat, a logikátlanságokat, amivel olykor talán meg is bánt másokat, a csoport számára azonban hasznos ez a „tiszta fej”. Nem viszik mellékvágányra a hirtelen érzelmi ingerek, kritikus helyzetekben is képes reális helyzetértékelést végezni, felvázolni a lehetőségeket és feltárni az erőforrásokat és hiányokat, vagyis megalapozni a racionális döntést.

Megvalósító

A megvalósító tulajdonképpen az elemőz ellentéte. Abban leli örömét, ha megvalósíthatja az eltervezett dolgokat, az apró feladatokat is képes hatalmas átéléssel és odafigyeléssel végezni. Következetes, kitartó és alapos, kicsit talán konzervatív is, ha a feladatok megvalósítását tekintjük. Szereti a dolgokat szépen, sorban kipipálni, rendben tartani, ugyanakkor képes megérteni a csapat céljait és alkalmazkodni azokhoz, elfogadja, sőt szereti a saját helyét a rendszerben. Tulajdonképpen ő a tökéletes hangya, a legpozitívabb értelemben.

A sikeres csapat felépítéséhez azt kell felismerni, hogy valamennyi szerep egyformán fontos. Éppúgy szükség van a csendes megvalósítóra, mint az olykor kényelmetlen igazságokkal szembesítő elemzőre, a soha nem nyugvó kutatóra, mint arra a vezetőre, aki képes az egész egyveleget egyben tartani. Ha a kiválasztás során figyelünk a személyiségjegyekre is, rengeteg későbbi problémától kímélhetjük meg magunkat. Érdemes előzetesen tesztelni a jelölteket, de a már velünk dolgozó kollégákat is (erre online is könnyen elérhető remek tesztek léteznek) ebből a szempontból is, és a legjobban összeillő egységet kialakítani. A kollégákat is boldogabbá tesszük, ha nekik megfelelő szerepbe kerülnek. A boldog munkavállaló pedig hatékonyabban dolgozik...

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo