Többet eladni? Legyen verseny!

Az eladások felpörgetéséhez nem kell feltétlenül óriási marketingkampányokat indítani. Sokszor az is elég, ha megtaláljuk a legjobb módszert az értékesítők felpörgetésére. Erre a szakemberek szerint az egyik legjobb: a verseny.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Legfittebb Munkahely

A mai gazdasági körülmények között csak az működhet sikeresen, aki az értékesítés szempontjából is profin viszi a vállalkozását. A motivációra számtalan módszer létezik – itt olvashat néhány tippet ehhez, de az egyik legjobbnak a szakértők egy játékos versenyt tartják. (A gamification számos területen hatékonyabbá teheti az üzletet.)

A verseny tökéletes eszköz lehet arra, hogy rövid távon - megfelelve a szezonális kihívásoknak – felpörgessük az eladókat, ugyanakkor arra is szolgálhat, hogy egy kis színt vigyen a munkahelyi mindennapokba és csapattá kovácsolja a dolgozókat. Ahhoz azonban, hogy sikeres versenyt szervezzünk az értékesítőink között, fontos, hogy megszívleljük az alábbi tanácsokat.

Legyen rövid távú a cél!

Fontos, hogy a játék ne húzódjon hónapokon keresztül, mert úgy elveszíti az érdekességét. Mivel a versennyel a rövid távú eladásokat lehet jól felpörgetni, érdemes egy jól meghatározott, egy hónapnál nem hosszabb időtartamra meghirdetni, mondjuk a közeledő karácsonyi szezonhoz kapcsolódóan. Mivel a verseny részben arra is szolgál, hogy újfajta értékesítési megközelítéseket kipróbáljunk, így túl rövid időkeret választása sem megfelelő, így egy-egy napra, vagy hétre sem érdemes versenyt hirdetni.

Csak csapatban

Ne személyek közötti versenyt hirdessünk, hanem alkossunk csapatokat! Így ugyanis a dolgozók nem egymás ellen, hanem egymás érdekében fognak tevékenykedni. A sikeresebb értékesítők a tapasztalatlanabb kollégák hóna alá nyúlnak, vagy akinek nem megy olyan jól, tovább bent marad, hogy rossz teljesítményével ne hozza hátrányba a csapatát. Az sem feltétlenül hátrány, ha nem csak az értékesítők vesznek részt egy-egy csapatban, hiszen a többi dolgozónak sem árt, ha tudják, honnan származik a cég bevétele.

Így sarkalljuk jobb teljesítményre a lazsáló kollégát
Az elvártnál gyengébb teljesítmény ritkán kap akkora mértékű büntetést a versenyszférában, mint amit megérdemelne. Ugyanakkor az is igaz, hogy attól, hogy egy teljesítmény gyengébb, nem biztos, hogy le kell mondanunk a dolgozóról. Íme néhány tanács, hogyan sarkalhatjuk jobb teljesítményre munkavállalónkat, mielőtt végleg feladnánk.
Jutalmazzuk az egész csapatot!

Természetesen a csapatversenyhez hozzátartozik, hogy az egész csapat egyformán részesüljön a nyereményből, amit úgy érdemes megválasztani, hogy együtt is használhassák fel: például egy közös vacsorát, vagy outdoor csapatépítő programot, vagy akár egy wellness hétvégét. A közösen eltöltött idő, amelyet a jó teljesítményükkel érdemetek ki, csak fokozza a későbbi együttműködési szellemüket és munkakedvüket.

A többi se maradjon hoppon!

Érdemes arra is ügyelni, hogy a versenyben vesztes csapatok is részesüljenek valamilyen jutalomban a jó teljesítményükért. Persze ne adjuk ugyanazt, mint a győztes csapatnak, de valamilyen formában honoráljuk az eredményüket.

Naponta közöljük a pillanatnyi állást

A játék része, hogy minden nap jelentsük be, hogyan áll a verseny az egész cég számára. Még akkor is fontos ezt megtenni, ha naponta fáradtságos munkával kell összekapirgálnunk az adatokat, mert különben gyorsan elvesztheti a verseny az érdekességét.

Egyszerre csak egyet!

Ügyeljünk arra, hogy egy időpontban csak egy versenyt futtassunk – és azt sem túl gyakran. Ha több is fut egymással párhuzamosan, vagy ha túl gyakran ismétlődik, hamar unalmassá válik.

Eladna? Ezt ne mondja soha!
A sikeres értékesítés olykor néhány mondaton, vagy szón is múlhat. Egy gondosan felépített eladási folyamatot is tönkre tehetünk, ha meggondolatlanul kommunikálunk. Lássunk hat olyan mondatot, amit örökre el kell felejtenünk a sikeres értékesítéshez.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo