hirdetés

Prémium és külföld – e kettő kell a növekedéshez

A korabeli fűszerkereskedelem és a 21. századi elektronikus kereskedelem között von párhuzamot a DHL Express nemrég publikált tanulmánya, mely szerint a nemzetközi piacra lépés és a prémium kategóriás ajánlat bevezetése hozhat sikert napjaink kereskedői és gyártói számára.
hirdetés

A riport egyik legfontosabb megállapítása, hogy a nemzetközi elektronikus kereskedelem növekedési üteme jelentősen meghaladja a piacok belföldi növekedését: 2015-től 2020-ig a nemzetközi kiskereskedelmi forgalom átlagosan 25 százalékkal nő majd évente – értékben 300 milliárd dollárról 900 milliárd dollárra –, kétszer olyan gyorsan, mint a belföldi forgalom. Ezt kihasználva az online piactéren kereskedő cégek 10–15 százalékkal növelhetik eladásaikat csupán azzal, ha termékeiket külföldi fogyasztók számára is elérhetővé teszik.

A nemzetközi áruforgalomban viszonylag magas a luxustermékek aránya (bár az Y generációnak inkább a high-tech a vonzó), és külföldi vásárlás esetén nagyobb az egyszerre megrendelt érték is: a vásárlók ötöde több mint 60 ezer forint értékű áruval tölti meg kosarát. A vállalatok számára tehát megfontolandó, hogy kínálatukat prémium kategóriás ajánlattal egészítsék ki. Ez a megállapítás a webshopok által kínált szállítási módokra is igaz: a tanulmány szerint azok, akik expressz szállítási módot is kínáltak vásárlóiknak, több mint másfélszer gyorsabban tudták növelni eladásaikat egy átlagos versenytárshoz képest.

A gyors szállítás a magyar netes piac nagyágyúi szerint is az egyik legfontosabb versenyelőny. Hogy még min múlik a siker szerintünk, arról itt olvashat bővebben.

Kép: SXC

További előny, hogy az online piactéren sikeresen alkalmazhatóak a direkt értékesítés különböző módszerei, és akár 30  százalékkal gyorsabb növekedést könyvelhet el az a gyártó, aki a közvetítőket kihagyva közvetlenül a végső felhasználóknak kínálja termékeit.

„A nemzetközi kereskedelem nem annyira bonyolult, mint ahogy azt sok cég gondolja, partnereink visszajelzései pedig egyértelműen bizonyítják, hogy rendkívül pozitív hatással van a vállalatok növekedésére – mondta el Bándli Zoltán, a DHL Express magyarországi ügyvezető igazgatója. – A külföldi piacra lépés, illetve a prémium ajánlat beillesztése a kínálatba cégtípustól és piactól függetlenül kézenfekvő lehetőség. A szállítások és a disztribúció területén pedig egy megbízható globális logisztikai partner bevonásával biztosítható, hogy az adott cégnek ne kelljen külföldi raktárak létesítésébe befektetnie” – összegezte a szakember.

A tanulmány a fogyasztók online vásárláshoz kapcsolódó motivációját és preferenciáit is vizsgálja. Napjaink vásárlóját elsősorban az egyedi akciók és kedvezmények, a termékek egyszerű elérhetősége, illetve a széles választék motiválja külföldi webshopból történő rendeléskor. (Ugyanakkor az állandó akciózás függővé teszi a vásárlókat, szóval nem árt vigyázni vele.)  Problémákat pedig leggyakrabban a megbízhatóság, a logisztika, illetve a fogyasztói élmény kapcsán tapasztaltak. Bár a termékek köre folyamatosan bővül, még mindig a divatáruk és az elektronikai eszközök a legkelendőbbek a nemzetközi forgalomban.

A riport az egyik legnagyobb vezetői tanácsadó cég felmérése alapján készült, egyéni mélyinterjúk, illetve szabadalmaztatott kérdőíves kutatási módszer alapján, mellyel 6 országban több mint 1800 megkérdezett véleményét gyűjtötték össze.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo