Prémium és külföld – e kettő kell a növekedéshez

A korabeli fűszerkereskedelem és a 21. századi elektronikus kereskedelem között von párhuzamot a DHL Express nemrég publikált tanulmánya, mely szerint a nemzetközi piacra lépés és a prémium kategóriás ajánlat bevezetése hozhat sikert napjaink kereskedői és gyártói számára.

A riport egyik legfontosabb megállapítása, hogy a nemzetközi elektronikus kereskedelem növekedési üteme jelentősen meghaladja a piacok belföldi növekedését: 2015-től 2020-ig a nemzetközi kiskereskedelmi forgalom átlagosan 25 százalékkal nő majd évente – értékben 300 milliárd dollárról 900 milliárd dollárra –, kétszer olyan gyorsan, mint a belföldi forgalom. Ezt kihasználva az online piactéren kereskedő cégek 10–15 százalékkal növelhetik eladásaikat csupán azzal, ha termékeiket külföldi fogyasztók számára is elérhetővé teszik.

A nemzetközi áruforgalomban viszonylag magas a luxustermékek aránya (bár az Y generációnak inkább a high-tech a vonzó), és külföldi vásárlás esetén nagyobb az egyszerre megrendelt érték is: a vásárlók ötöde több mint 60 ezer forint értékű áruval tölti meg kosarát. A vállalatok számára tehát megfontolandó, hogy kínálatukat prémium kategóriás ajánlattal egészítsék ki. Ez a megállapítás a webshopok által kínált szállítási módokra is igaz: a tanulmány szerint azok, akik expressz szállítási módot is kínáltak vásárlóiknak, több mint másfélszer gyorsabban tudták növelni eladásaikat egy átlagos versenytárshoz képest.

A gyors szállítás a magyar netes piac nagyágyúi szerint is az egyik legfontosabb versenyelőny. Hogy még min múlik a siker szerintünk, arról itt olvashat bővebben.

Kép: SXC

További előny, hogy az online piactéren sikeresen alkalmazhatóak a direkt értékesítés különböző módszerei, és akár 30  százalékkal gyorsabb növekedést könyvelhet el az a gyártó, aki a közvetítőket kihagyva közvetlenül a végső felhasználóknak kínálja termékeit.

„A nemzetközi kereskedelem nem annyira bonyolult, mint ahogy azt sok cég gondolja, partnereink visszajelzései pedig egyértelműen bizonyítják, hogy rendkívül pozitív hatással van a vállalatok növekedésére – mondta el Bándli Zoltán, a DHL Express magyarországi ügyvezető igazgatója. – A külföldi piacra lépés, illetve a prémium ajánlat beillesztése a kínálatba cégtípustól és piactól függetlenül kézenfekvő lehetőség. A szállítások és a disztribúció területén pedig egy megbízható globális logisztikai partner bevonásával biztosítható, hogy az adott cégnek ne kelljen külföldi raktárak létesítésébe befektetnie” – összegezte a szakember.

A tanulmány a fogyasztók online vásárláshoz kapcsolódó motivációját és preferenciáit is vizsgálja. Napjaink vásárlóját elsősorban az egyedi akciók és kedvezmények, a termékek egyszerű elérhetősége, illetve a széles választék motiválja külföldi webshopból történő rendeléskor. (Ugyanakkor az állandó akciózás függővé teszi a vásárlókat, szóval nem árt vigyázni vele.)  Problémákat pedig leggyakrabban a megbízhatóság, a logisztika, illetve a fogyasztói élmény kapcsán tapasztaltak. Bár a termékek köre folyamatosan bővül, még mindig a divatáruk és az elektronikai eszközök a legkelendőbbek a nemzetközi forgalomban.

A riport az egyik legnagyobb vezetői tanácsadó cég felmérése alapján készült, egyéni mélyinterjúk, illetve szabadalmaztatott kérdőíves kutatási módszer alapján, mellyel 6 országban több mint 1800 megkérdezett véleményét gyűjtötték össze.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo