hirdetés

A kudarctól nem leszel lúzer, csak ha belenyugszol

A magyar menedzserek, cégvezetők többsége retteg a bukástól, pedig ha megfelelően állunk hozzá, a kudarc csak egy fordulat a sztorinkban, és nem a történet vége. Teljes bukás csak akkor létezik, ha feladjuk. 
hirdetés

A külföldön és hazai üzleti terepen egyaránt mozgó szakértők, befektetők, üzletfejlesztők általános tapasztalata, hogy míg a magyar menedzserek többsége retteg a bukástól, és igyekszik rejtegetni a nyilvánosság elől korábbi kudarcait – még akkor is, ha régen túllépett már ezeken, és sikeressé vált –, a külföldi vállalkozók büszkék arra, ha pályafutásuk során találkoztak már a sikertelenséggel. Nem titkolják, ha előfordult, hogy egy projektet vagy céget nem tudtak sikerre vinni. Sőt, sokan feltüntetik ezt az önéletrajzukban a szakmai tapasztalatok között.

Pontosan tudják ugyanis, hogy a kudarcnak nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy mennyire tehetséges valaki, vagy éppen mennyire keményen dolgozik. Vagyis a legtehetségesebbek és a legszorgalmasabbak is bebuknak olykor, és ez az üzleti életben teljesen természetes. A kudarc önmagában nem probléma, sőt, inkább alapja a későbbi sikereknek – amennyiben sikerül felállni utána, és levonni belőle a szükséges tapasztalatokat.

Ez persze nem olyan egyszerű, de megvannak a bevált alapelvek, amelyek segíthetnek – hívta fel a figyelmet a BudapestLab cikke.

Kép: Pixabay

Ne féljünk tőle! 

Hányszor estünk el kisgyerekként a bringával, mielőtt megtanultunk tekerni? És ugye, hogy volt életünk során olyan férfi vagy nő, akiért teljesen odavoltunk, ő pedig melegebb éghajlatra küldött – jó eséllyel mégsem adtuk fel egy életre a társkeresést. Ha ezekre az élményeinkre gondolunk, a kudarc az élet teljesen természetes részének tűnik. Miért tekintünk rá máshogy, ha az üzletről van szó?

Miért hisszük, hogy csak akkor vághatnánk bele, ha biztosak lennénk benne, hogy elsőre minden tökéletesen megy majd? Sokan annyira félnek a kudarctól, hogy inkább mindenfajta kihívást elkerülnek. Pedig bukni egyáltalán nem kínos, hisz mindössze annyit jelent, hogy képesek vagyunk feszegetni a saját határainkat, próbára tenni a képességeinket. Valójában kiváló tanulási lehetőséget jelent, és növeli a későbbi sikerek esélyét.

5 mód, hogy lélekben felálljunk egy kudarc után
A kudarctűrés elengedhetetlen egy vállalkozó számára, de egy idő után még a legbuzgóbb optimista is megrendül. Miután jön egy megsemmisítő csapás (vagy kettő, vagy öt), képesek vagyunk továbblépni? Vissza tudjuk szerezni a hitet és bizakodást, ami miatt eredetileg belekezdtünk? Jon Gordon az Entrepreneur.com-on megjelent cikkében ad hozzá némi segítséget!
Ne általánosítsunk!

Az életnek – különösképpen pedig a vállalkozói létnek – elválaszthatatlan velejárója, hogy olykor kudarcot valljunk kisebb-nagyobb dolgokban. Ahhoz, hogy ez ne húzzon be egy lefelé tartó spirálba, nagyon fontos tudatosítani: ha valamiben elbukunk, az nem azt jelenti, hogy „semmi nem sikerül”. Mindössze annyit mutat meg, hogy az adott dolog az adott módon az adott helyzetben nem működik.

Ha képesek vagyunk a pillanatnyi sikertelenséget a konkrétumok szintjén tartani, és tudatosan küzdeni az ellen, hogy általában és végletesen lúzernek érezzük magunkat, mert valami épp nem jött össze, akkor a kudarc mindössze egy epizód. Csak egyetlen mondat a sztorinkban, aminek még koránt sincs vége.

Tanuljunk belőle!

Ha a kudarcot nem valami végének tekintjük, hanem csupán egyfajta nagyon hasznos visszajelzésnek, az későbbi sikerünk építőkövévé válhat. Ez visszajelzés, hogy valamit másképpen kell csinálnunk, mint ahogy addig tettük. A visszajelzések pedig nagyon fontosak, bármit is építünk. Akkor is, ha nem kértük azokat. Jó hír, ha megfelelően magabiztosak vagyunk ahhoz, hogy a kudarcot ne a világ végeként éljük meg. De fontos az is, hogy megfelelően alázatosak maradjuk, és azt is képesek legyünk belátni, nem a világ tehet a bukásunkról. Ne másokat hibáztassunk, ne keressünk külső okokat! Vizsgáljuk meg inkább, hogy mi az, amit benéztünk az adott helyzetben, hisz ennek alapján tudunk továbbfejlődni, és növelni az esélyünket a sikerre.

6 félelem, ami a siker útjában áll
A félelmek – legalábbis a többségük – visszafogják képességeinket, lehetetlenné teszik, hogy valóra váltsuk az álmainkat. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szembe kell néznünk velük. Íme, 6 félelem, ami mindannyiunknak ismerős lehet, ám amiket könnyedén legyőzhetünk. Legalábbis a „self made man” milliomos Daniel Ally szerint.
Lépjünk túl!

Teljes bukás csak és kizárólag akkor következik be, ha feladjuk a további próbálkozást. Amíg újra nekifutunk, addig megvan a siker lehetősége is. Aki képes felismerni a hibákat, amiket elkövetett, és megpróbálja kijavítani azokat, esélyt kap. Ehhez viszont arra is szükség van, hogy észrevegyük azt a pontot, amikor a kudarc bekövetkezik. Belássuk, amikor valami nem működik, és váltani kell. Persze a próbálkozás hasznos, de csak egy bizonyos határig. Ha valamiről egyértelműen kiderült, hogy nem működik, jobb elengedni. Ez pedig nem is olyan egyszerű.

A leggyakoribb probléma, ami meggátolja a továbblépést, a tagadás, hogy úgy csinálunk, mintha minden rendben lenne. De sokan esnek abba a hibába is, hogy futnak a veszteségek után. Ahogy a szerencsejáték-függők kockáztatnak – és aztán vesztenek – egyre többet. Az is gyakori, hogy megpróbáljuk átírni a világot: úgy teszünk, mintha a hiba nem létezne, vagy nem számítana, vagyis, mintha nem is kudarcról lenne szó. Ismerős? Pedig ha nem tudjuk elengedni azt, amibe belebuktunk, hosszabb távon sokkal több kárt okoz majd, aminek nagy részét megúszhattuk volna.

Ha valami elsőre nem sikerül, meg kell próbálni újra és újra, de fel kell ismerni azt a pontot is, amikor váltani kell. Amiről egyértelműen kiderült, hogy nem működik, azt ne erőltessük, inkább az új stratégia vagy termék kidolgozására koncentráljunk.

Honnan tudjuk, mikor kell feladni?
A vállalkozásnak elkerülhetetlen része az is, hogy olykor kudarcot valljunk. Ha jól csináljuk, anélkül leszünk képesek átvészelni az esetleges kudarcokat, hogy abba a vállalkozás vagy mi magunk végleg összetörnénk. Ehhez viszont tudatos felkészülésre van szükség – mondja szakértőnk.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo